A kerületi polgármesterek nem kaptak kellő tájékoztatást, de fokozatosan megnyitnák Budapestet

A kerületi polgármesterek nem kaptak kellő tájékoztatást, de fokozatosan megnyitnák Budapestet

Budapest (Fotó: pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeretnének nyitni, de nem dönthetnek a kormány helyett, mert ehhez kevés az információjuk, válaszolták az Indexnek a megkérdezett kerületi polgármesterek.

A kijárási korlátozások vidéki feloldását követően a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hétfőtől Pest megye is csatlakozhat az enyhítéshez, és országszerte további lazításokra lehet számítani. Budapesten azonban továbbra is marad a szigor, a kormány a döntés előtt levélben kérdezte a kerületi polgármestereket.

Gulyás elmondta, csütörtökön három óráig a főpolgármester javaslatát is várják Budapest tekintetében és az operatív törzs dönt arról, hogy a fővárosban milyen szabályok legyen érvényben hétfőtől, a főpolgármesternek ugyanis a miniszter szerint nincs határozott álláspontja, a kormány azonban vállalja a döntés felelősségét. – A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb – reagált a bejelentésre Karácsony Gergely.

A főváros nyitása hetek óta politikai viták tárgya, a kormány elsősorban a Pesti úti idősotthon fertőzései miatt támadja Karácsony Gergelyt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős kormányszóvivő a szociális intézményekhez köthető halálesetek számával indokolta, hogy miért nem lazítanak a fővárosi szabályozásokon. A főpolgármester, aki szerint az átfertőzöttségi adatok indokolnák az enyhítést, szerdán reggel hozta nyilvánosságra Budapest újraindításának tervét.

A kerületi polgármesterek csütörtök délutánig megírták levelüket Gulyás Gergelynek – számolt be róla az Index.

Álláspontom: fokozatosan igen – fogalmazott Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere. Déri Tibor, Újpest ellenzéki polgármestere elmondta, hogy nem érti a kormány hezitálását. Véleménye szerint nyitni kell Budapesten is, ha az adatokból ez következik. De a kerületben ezt pontosan nem tudják megítélni, mert nincsenek részletes adatok a birtokukban.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere reméli, hogy elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása, de ő is hozzátette: felelős álláspontot nem képviselhet, mert a fertőzöttségre vonatkozó pontos területi adatokat nem ismerik, csak kiszivárgott információkra támaszkodhatnak. – A helyzet felelős megítéléséhez több olyan információra lenne szükség, ami nem áll rendelkezésre – csatlakozott társaihoz Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

A Hegyvidéki Önkormányzat a fokozatos, lassú nyitás pártján van, amelyet folyamatos kontroll kísér, hiszen az emberek egészsége az elsődleges, tolmácsolta a fideszes Pokorni Zoltán válaszát Arató Zsolt, a XII. kerület sajtófőnöke.

Öt DK-s kerületi polgármester (Kiss László, Niedermüller Péter, László Imre, Cserdiné Németh Angéla, és Szaniszló Sándor) közös nyilatkozatot is tett a Gulyás-levélről. – A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor elvonta a kerületeinktől az iparűzési adó egy részét. A kormányt nem érdekelte a véleményünk, amikor megtervezte a kiemelt gazdasági övezetek létrehozását azért, hogy elvegye az önkormányzatok helyi bevételeit. A kormányt nem érdekelte a véleményünk akkor sem, amikor információt és segítséget nem, megszorításokat és plusz feladatokat azonban annál inkább kaptunk a járvány kezdete óta, és ezt szóvá is tettük – írták.