A következő tanévben is bármikor elrendelhetik az online oktatást

A következő tanévben is bármikor elrendelhetik az online oktatást

Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfõnöki órán a jelenléti oktatás elsõ napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármikor elrendelhetnek online oktatást a következő tanévben, amennyiben „elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges” – az Index a tanévkezdésről szóló rendelet alapján, amely a Magyar Közlönyben jelent meg péntek késő este.

– Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el – olvasható a rendeletben.  

A portál szerint ilyen elháríthatatlan ok lehet az elmúlt évekhez hasonlóan a koronavírus-járvány, de az energiaellátás is, hiszen a kormány nemrég energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Ugyancsak az energiaellátással kapcsolatosan a tankerületek elismerték, vizsgálják, hogyan lehet fatüzelésre átállni az iskolákban az idei őszi, rendkívüli kihívásokat tartogató fűtési szezonra. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt,  kályha- és kazánprogramon dolgoznak, amelybe bevonnák az állami intézményeket és a közoktatást is.

Utolsó lehetséges okként a pedagógushiányt említi, hiszen elképzelhető, hogy lesz pedagógussztrájk a szeptemberben kezdődő tanévben. Korábban Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szövetségének (PSZ) alelnöke úgy fogalmazott, hogy a helyzet változásához minimum 45 százalékos azonnali béremelésre lenne szükség. Ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg még többen távoznak a pályáról.