A lakók szájába építkezik a trafikosnő fia

A lakók szájába építkezik a trafikosnő fia

Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy helyi vállalkozó ugyanis a fejébe vette, hogy háromszintes társasházat épít a város egyik legnagyobb lakótelepén a tömbök közé, egy mindössze 117 négyzetméteres telekre. A szomszédban élők egy emberként tiltakoznak ellene, akár élőlánccal is megvédenék a területet

A telken az önkormányzat távhőszolgáltató cégének (Széphő Zrt.) egyik hőközpontja működött az 1980-as évektől. Mivel már évek óta nem használják és az állapota romos, a Széphő – a tulajdonlap szerint – 2016-ban értékesítette a területet, a Dantim–ÉP építőipari kft. vásárolta meg. A környéken élők a beépítés tervével egy téli estén szembesültek, amikor a szakemberek az áramvételezés helyét alakították ki. A lakók tiltakozó levelek sorát írták, majd mind a 120 szomszédos lakástulajdonos írásos kérésére lakossági fórumot hívtak össze. – Micsoda por és zaj lesz itt, míg építkeznek! Különösen az első lépcsőházakban élők járnak rosszul, ott ugyanis csak errefelé nyíló ablakok vannak. Arról nem beszélve, olyan közel lesznek egymáshoz az épületek, hogy be lehet majd látni a másikba. Attól is tartunk, hogy idővel a hőközpont mögötti zöld terület is szűkülni fog – panaszolta Pongrácz Ernő és Méhész Sándor (képünkön), akik a tiltakozás élére álltak. Abban a város jegyzőjének, Bóka Viktornak is van mulasztása, hogy a tervezett társasház helyétől kőhajításnyira élő szomszédok még csak nem is tudtak a közvetlen környezetük átszabásáról. A jegyző ugyanis – mint első fokon eljáró építési hatóság – nem küldte meg nekik az építési engedélyről szóló iratot. Ez különben a másodfokon eljáró kormányhivatal határozatából derül ki, amelyben új eljárásra utasították a jegyzőt. Második nekifutásra már sikerült ezt jogszerűen lefolytatni, az építési engedély azóta jogerőssé vált. Érdeklődésünkre az építési vállalkozó, Földesi Dániel egyetlen mondattal hárította el a lakók tiltakozását: érvelése szerint hozzájárultak az építéshez azzal, hogy a megismételt eljárásban nem fellebbeztek. Ezt a lakók képviseletét vállalók azzal magyarázták, hogy az eljárás illetéke 30 ezer forint, és az első eljárásban sem az érveiket fogadták el, csupán az eljárási hibát szúrták ki.

Különben a város polgármestere, a fideszes Cser-Palkovics András a feszültség mértékét felmérve igyekezett közvetíteni a beruházó és a tiltakozók között. Az érintetteket, a Kelemen Béla és Horog utca lakóinak küldötteit és a vállalkozót is egyeztetésre hívta. Pongrácz Ernő és Méhész Sándor állítják: a polgármester elismerte felháborodásuk jogosságát, és vállalta, az önkormányzat telekcserét ajánl az üzletembernek. A napokban azonban a városvezető arról értesítette a tiltakozókat, hogy az üzlet kútba esett. Az önkormányzat sajtómunkatársa, Stettler Zsuzsanna érdeklődésünkre ezt azzal magyarázta, hogy a vállalkozó igénye és az önkormányzat értékbecslője által megállapított érték között olyan jelentős volt a különbség, ami lehetetlenné tette a cserét.

Ezzel együtt is kétséges azonban, hogy az önkormányzat tényleg mindent megtett-e a foghíjtelek beépítése ellen. A megismételt eljárás ügyében keletkezett iratokból ugyanis úgy tűnik, inkább egyengették a vállalkozó előtt a jogi utat. Tudniillik, egy hónappal azelőtt, hogy a beruházó beadta igényét az építési eljárásra, Cser-Palkovics András polgármester maga javasolta az építési engedély feltétel nélküli kiadását a telekre az úgynevezett településképi véleményében. Ráadásul a három lakáshoz szükséges öt parkoló nem férne el az apró telken, anélkül pedig nem adhatnak ki építési engedélyt. A polgármesteri hivatal közlekedési irodája azonban emiatt sem kukacoskodott, hozzájárult a közeli, önkormányzati tulajdonú Halász utcai mezőn a két parkoló kialakításához – az önkormányzat szerint a költségeket a vállalkozónak kell állnia

Földesi Dániel arra a kérdésünkre, hogy fűzik-e baráti vagy politikai kapcsolatok akár a polgármesterhez, akár a jegyzőhöz, nem felelt (és a többi felvetésünkre sem). Mindenesetre a vállalkozó családja a jelek szerint nem mozog idegen testként abban az üzleti szegmensben, ahol a politikai tőke aligha hátrány. A nevéhez köthető céghálót végigfejtve ugyanis kiderítettük: az édesanyja trafikkoncessziót nyert és üzemeltet a Székesfehérvárral szomszédos Fehérvárcsurgón. A cégben – Megálló Trafik Bt. – pedig tulajdonos a fia is, igaz, még Földesi-Orsós Dániel néven. A férfi azonban furcsa módon egy harmadik néven, Orsós Dánielként is fellelhető a cégjegyzékben, azaz a 2009-ben alapított Dantim–ÉP-et már három néven vezette.

Mindenesetre az építési engedély birtokában a vállalkozó bármikor nekiláthat az épület felhúzásának. Pongrácz, Méhész és több másik lakó is állítja, ha kell, polgári engedetlenségi akcióhoz folyamodik, és akár élőlánccal is megakadályozzák az 1982-ben épült egykori Lenin-, ma palotavárosi lakótelepen a társasház megépítését. Az idő a vállalkozót sürgeti: az építési engedély ugyanis három évig hatályos.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 12. számában jelent meg, 2018. augusztus 3-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 12. számban? Itt megnézheti Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.