A miniszter rosszul mondta, minden méretű tojás ársapkás lesz

A miniszter rosszul mondta, minden méretű tojás ársapkás lesz

Tojások rekeszben a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. sápi telephelyén 2019. október 10-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak az M-es tojás lesz ársapkás, hanem minden méretűt hatósági áron lehet majd kapni – ezt közölte a Telex-szel a Miniszterelnökség a kormányinfót követően.

A tájékoztatásra azért volt szükség, mert amikor a tojásra és a burgonyára kivetett ársapkát a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, akkor először nem közölt részleteket, majd kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az M-es méretű tojás lesz ársapkás. Ezt helyesbítette most a minisztériuma.

Az árstop a korábbiakhoz hasonlóan december 31-ig lesz érvényben. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy mikortól lép életbe a kormány döntése. Egy erre vonatkozó felvetésre ugyanis Gulyás úgy fogalmazott, hogy „a lehető leggyorsabban, néhány napon belül”.  Gulyás Gergely azt mondta: a 2022. szeptember 30-i árszint rögzítésével a tojás ára 25 százalékkal fog csökkenni, míg a burgonyáé 10 százalékkal. Becslése szerint az újabb két termékre vonatkozó árstop 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

A kistelepüléseken működő boltok üzemeltetői kapnak támogatást az ársapka kompenzálására, erről majd hétfőn tesz bejelentést Gyopáros Alpár államtitkár – mondta a miniszter. Amikor egyébként Gulyás Gergelyt arról kérdezték, hogy a krumplin belül mire vonatkozik az ársapka, a papírjaiban lapozgatott, majd onnan felolvasta, hogy a kései burgonyára. A minisztérium ezt is pontosította, e szerint az étkezési burgonyára vonatkozik.