A mobiltelefonok osztálytermekből való kitiltásán dolgozik Csák János tárcája

A mobiltelefonok osztálytermekből való kitiltásán dolgozik Csák János tárcája

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottságának ülésén a Parlament Klebelsberg Kunó-termében 2023. december 4-én. Mellette Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár (b). (MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kulturális és Innovációs minisztériumban olyan tervezeten dolgoznak, amely a mobiltelefonok osztálytermekbe beengedését szabályozná – derült ki Csák János tárcavezető népjóléti bizottság előtti beszámolójából az MTI tudósítása szerint.

Csák János többek között azt mondta a meghallgatásán: a TikTok betiltására nem lát lehetőséget, de most dolgoznak azon, „hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat”. A miniszter arról is beszélt: az ország jövője szempontjából egzisztenciális kérdés, hogy gyerekek szülessenek. Hozzátette: ugyan az általa vezetett minisztérium különböző szakterületeket felügyel, de mind mögött egységes a társadalomfilozófia. Szerinte a családpolitika nemcsak pénz, hanem egyfajta szemlélet is, és igazán senki nem vitatja, hogy a gyerek a jövő. Csák úgy gondolja, négy szóban leírható annak a tartalma, amit csinálnak; Isten, család, haza és magyar szabadság, ami alatt az egyéni és alkotmányos szabadságot kell érteni.

Csák János kiemelte: azt szeretnék, hogy „teljesen egyszerű, átlátható és egységes legyen az irányítás”. Ezt fogja szolgálni az új kulturális szabályozás is, amely a tervek szerint jövő nyáron kerül a parlament elé. Rámutatott: a szabályozásról részletekbe menő egyeztetést szeretne a kulturális bizottság tagjaival is, hogy olyan rendszer alakuljon ki, amely „méltó a krisztusi korba lépett magyar szabadsághoz”. „Dobjuk el az emlékeinket! A ma kulturális és oktatási intézményekbe járók zöme már a szabad Magyarországon született. A mi felelősségünk, hogy a régi bajainkat, nyűgjeinket ne adjuk át nekik, hanem olyan szabadok lehessenek, amilyen szabadon születtek” – fogalmazott a miniszter, aki beszámolójában kiemelte azt is, hogy a kultúra fenntartása nem pusztán állami feladat. Úgy vélte, ebben nagyobb szerepet kell vállalniuk az intézményeknek, részben a saját bevételeikből, részben a mecenatúra támogatásából.

Hozzátette: „a kultúra akkor marad fenn, ha vannak élő közösségek”. Ezért minden, magyarok által lakott település igényeit igyekeznek felmérni és azok kielégítésére forrásokat átcsoportosítani. Ennek jegyében 45 járásban kísérleti programot indítottak fél évvel ezelőtt. A programban a kulturális stratégiai intézeteket összekötik a járási szervezetekkel, így „átjárás” alakul ki, amelyben a fővárosi intézmények programjai járási szinten is elérhetőek. Ezt szeretnék kiterjeszteni az összes járásra – fűzte hozzá.

A meghallgatást követően képviselők kérdésére is válaszolt a tárcavezető: így például a kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatban azt mondta, hogy most nem lesz arra forrás, hogy megvalósuljon az elképzelés. Ezért inkább olyan laborokat hoznak létre, amelyek összekötik a külföldi egyetemeket magyar műhelyekkel és cégekkel.