A NAV bejelentette, hogy vizsgálja a DatAdatot, a cég szerint a hatóság követ el bűncselekményt

A NAV bejelentette, hogy vizsgálja a DatAdatot, a cég szerint a hatóság követ el bűncselekményt

Képünk illusztráció. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálja a DatAdat Proffessional Kft. könyvelési anyagait, miután azok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalniuk a nyomozóknak – közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel. Azt írták, a gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette fizetendő adóját, a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

Hozzátették: a költségvetési csalás gyanúja miatt indult eljárásban a NAV nyomozói szeptember 27-én megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. „A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött. A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandóak megmondani a társaság tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak" – írták.

A NAV kiemelte: a cég szabályszerű működésének alapvető feltétele az, hogy a székhelyén elérhető legyen, illetve az iratokat az adózó az adóhatósághoz bejelentett helyen őrizze. Tudatták azt is, jelenleg még tart a nyomozás, a DatAdat lefoglalt könyvelési anyagának vizsgálata folyamatban van. A NAV összegzése szerint az eddigi vizsgálat mérlege „jogszabálysértések, a nyomozás akadályozása, valótlan nyilatkozatok és a gyanú szerint eltitkolt bevételek”.

A DatAdat közleményben reagált a NAV bejelentésére, álláspontjuk szerint a hatóság ezzel bizonyította a DatAdat meggyőződését, miszerint Rogán Antal kézivezérlésében, propagandahatóságként működnek.

Állításuk szerint a NAV közlésével szemben a valóság az, hogy „a Datadat ügyvezetői telefonos megkeresést kaptak két hete reggel a NAV-tól. A társaság ügyvezetői telefonon rendelkezésére álltak a hatóságoknak, akik azt válaszolták, hogy 2 órával később jelentkeznek. Mindezek ellenére a NAV csak 4 órával később telefonált, amikor szóban azt közölték, hogy nem kívánnak megjelenni a Datadat irodájában, és nem kívánnak elvinni onnan iratokat. Pedig a Datadat jelezte, hogy erre készen áll, és megteszi, ha a hatóság megjelenik. Nem jelent. Mindezek után másnap a Datadat jogi képviselője útján beadványt tett, kérte a hatóságokat, hogy közöljék az eljárás alá vont társasággal a megfogalmazott gyanút, valamint írásban is tájékoztatták a NAV-ot arról, hogy együtt kívánnak működni a hatóságokkal, megadták írásban is a tényleges munkavégzés helyét. A Datadat sem akkor, sem azóta semmilyen írásos tájékoztatást nem kapott a NAV-tól a nyomozásról. A NAV Rogán Antal utasításait követve kizárólag a sajtón keresztüli szivárogatásokkal intézi ezt a politikai koncepciós ügyet. A Datadat felháborítónak tartja, hogy a NAV nyilvános kommunikációjában hol üzleti titkokat szivárogtat a társaság külföldi tulajdonosoknak történt értékesítéséről, hol gyanú helyett az ítéletet mondva közöl teljességgel megalapozatlan tényállásokat, és mindeközben szemenszedett hazugságokat terjesztenek az eljárási cselekményekről. Hazudik a NAV a Datadat könyvelőjéről is. A társaság könyvelőjénél megjelent vizsgálókkal a könyvelő együttműködött, minden kérdésre válaszolt, és minden adatot átadott a NAV ellenőrei részére azonnal. Már csak ezért is hazugság, hogy nem kapta meg a hatóság a szükséges iratokat. A Datadat semmilyen bevételét soha nem titkolta el, minden adót befizetett, és semmilyen formában nem akadályozta a nyomozást. A cég minden beszámolója teljes és helyes adatokat tartalmazott, és időben jelent meg. Arról nem a Datadat tehet, hogy a NAV telefonon azt közli az ügyvezetővel, hogy nem kívánnak kimenni a cég irodájába, aminek címét a hatóság akkor már ismerte. Éppen ezért volt hazugság az a tegnapi állítás is, hogy megtörtént a házkutatás a Datadatnál. Nem történt meg, mert a NAV nem akarta, hogy megtörténjen. Fontosabb nekik, hogy lejárató politikai koncepció szerint hazudjanak egy tisztességesen gazdálkodó, amerikai többségi tulajdonban levő, bevételeinek döntő részét a nemzetközi piacokon szerző, informatikai startupról. Jelenleg két bűncselekmény gyanúja látszik egyértelműen: hivatali visszaélést követ el a NAV, mert miközben minden szükséges adattal rendelkeznek és nem kívántak megjelenni a Datadat irodájában, hazugságokat szivárogtatnak a sajtónak; és közben a nyomozást politikai megrendelésre, politikai okból folytatják, hogy titkos adatgyűjtést végezhessek. Ez az adófizetők pénzének elherdálása, ezt hűtlen kezelésnek nevezik.” 

A Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap írt arról még október 11-én, hogy házkutatást tartott és iratokat foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat cégcsoport magyarországi részlegénél, a DatAdat Professional Kft-nél. Másnap a cég azt közölte, hogy nem történt házkutatás a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában.

Címkék: NAV, Datadat