A Pécsi Tudományegyetem öt karán adnak MCC-s pluszpontokat, de csak keveset

A Pécsi Tudományegyetem öt karán adnak MCC-s pluszpontokat, de csak keveset

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében, a Somlói úton. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pécsi Tudományegyetemen tíz többletpontot kaphatnak azok a középiskolások, aki elvégezték a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját – erősítette meg a Telex kérdésére az egyetem.

Október végén derült ki, hogy az MCC középiskolás programbizonyítványa több egyetemen is pluszpontokat érhet, a maximum 70 pont lehet. Elsőként, 2024-ben a győri Széchenyi István Egyetem vezeti be ezt a rendszert, ám utána a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is pluszpontokkal jutalmazza a sokak által csak fideszes káderképzőnek nevezett MCC növendékeit. A maximálisan adható 70 pont kétszer annyi lehet, mint amennyit egy középszintű nyelvvizsgáért adnak.

Mint a Népszava korábban megírta, a PTE nem hetven, csak tíz pontot ad majd az MCC-tanulmányokért a Pécsre felvételiző hallgatóknak. Ezt az értesülést erősítette meg a PTE, az indoklás szerint az egyetem központilag szabályozta, hogy a „Tehetséggondozó programokon történő részvétel” alapján legfeljebb ennyi intézményi pont adható. A kari autonómiával élve, a következő karok éltek ezzel a lehetőséggel: ÁJK, BTK, ETK, KPVK és MIK.

Az erre vonatkozó szabályzatot szeptember 22-én fogadta el az egyetem szenátusa. Mint írták, az egyetem „saját belátása szerint döntött”, nincs tudomásuk központi ajánlásról. Arra a kérdésre, hogy miért csak tíz pontot ér az MCC-bizonyítvány, az egyetem azt válaszolta: „Összevetve a többi jogcímen szerezhető intézményi pontokra vonatkozó egyetemi szabályozással, ezt tartotta az egyetem vezetése reálisnak”.