A rendőrség elé került az Erzsébet-táborban dolgoztatott diákok ügye

A rendőrség elé került az Erzsébet-táborban dolgoztatott diákok ügye

A Zánkai Erzsébet-tábor főépülete 2023. június 23-án. (MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatalosan jegyzett nyolc óra helyett sokszor tíz óránál is többet kellett dolgozniuk a zánkai Erzsébet-tábor üzletében foglalkoztatott diákmunkásoknak, a visszaélést pedig papírmunkával fedték el – írta korábbi cikkében a Nepszava.hu.

A lap több, a táborban dolgozó 16-17 éves fiatalt is megkérdezett, a beszámolók pedig egybehangzók voltak: a délutáni műszak nem tíz órakor ért véget, sokszor éjfél után is bent tartották a diákmunkásokat, hogy a hivatalos műszak után takarítsanak vagy töltsék fel a bolt készleteit. „A rendkívüli éjszakai munkáért bért nem kaptunk, kiskorúként hivatalosan nem is kaphattunk, de munkaidő-kompenzációt, szabadidőt is csak ritkán” – mondta egyikük. A nyilatkozó diákok arról is beszéltek, hogy a munkaidő-beosztás és a jelenléti ív eltért egymástól: volt egy beosztás, ami alapján dolgoztak, de a jelenléti ívet úgy kellett kitölteniük, hogy az legális legyen.

A cikk kapcsán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője a legfőbb ügyészhez fordult. Levelében – melyben részletesen bemutatta az esetet – rákérdezett, hogy miként túlóráztathattak kiskorúakat éjszakába nyúlóan a zánkai táborban.

Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, és azt a Balatonfüredi Rendőrkapitányságnak továbbította. Mindez még nem jelenti, hogy a rendőrök nyomoznának is majd az ügyben: a levél érkezésétől számítva három napjuk van annak tisztázásra, hogy az ügyben nyomozást indítanak bűncselekmény gyanújával, feljelentés-kiegészítést kérnek a bejelentőtől (ha további részletekre lennének kíváncsiak) vagy éppen bűncselekmény hiányában elutasítják a feljelentést.

A Népszava a témában maga is küldött kérdéseket az Erzsébet-táborok sajtóosztályához, ahonnan az üzemeltetéssel foglalkozó Kft.-hez irányították tovább őket. A cégtől a napilap nem kapott választ, azonban úgy tudják, érdeklődésük miatt „összeszaladt a revízió a boltban”.