A tanárokat kirúgó Marosi Beatrix inkább nem jelenne meg a bíróság előtt

A tanárokat kirúgó Marosi Beatrix inkább nem jelenne meg a bíróság előtt

Tanárok polgári engedetlenség közben (Fotó: Tanítanék / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délelőtt lezárult a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból 2022 őszén polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok perének perfelvételi szakasza a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán, így tavasszal már az ügy érdemi tárgyalása kezdődhet meg. Halász Krisztián tanácselnök bíró közölte, a következő tárgyalási napra ismét szeretné behívni az ügyben érintett Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjét, Marosi Beatrixot, mire a tankerület jogi képviselője jelezte: a tankerületi vezető egészségügyi okokból nem biztos, hogy jelen tud lenni a következő tárgyaláson (Marosi Beatrix korábban már többször elmulasztotta a megjelenést, hasonló okokból).

A Népszava beszámolója szerint a bíró ezt is figyelembe véve március 26-ára tűzte ki a tárgyalást. Ezt követően a tankerület jogi képviselője már azt indítványozta, hogy Marosi Beatrixot egyáltalán ne idézzék be. A bíró kijelentette: bármikor beidézheti a tankerületi vezetőt, ha a márciusi tárgyaláson nem lesz ott, akkor majd az azt követő tárgyalási napra hívja be.

A csütörtöki tárgyalási fordulón az is kiderült, hogy a tankerületi központ továbbra sem tudott maradéktalanul eleget tenni a bíróság kérésének, hogy szolgáltassanak egyértelmű adatokat a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok mulasztott óraszámairól. A tankerület jogi képviselője által benyújtott kimutatás továbbra sem egész számokat tartalmazott, hanem például azt, hogy valaki 12,8 órát mulasztott, ami a bíró szerint értelmezhetetlen. A táblázat ráadásul hiányos is volt, nem tartalmazott minden, polgári engedetlenségben részt vevő tanárra adatokat. A bíróság szerint a pontos adatok összevetésére azért lenne szükség, hogy konkrétabban kiderüljön, miért „csak” öt tanárt rúgtak ki a Kölcseyből, amikor a tiltakozó akciókban ennél többen vettek részt. A tárgyaláson kérdésként merült fel, pontosan honnan származnak a tankerületi központ által szolgáltatott adatok. A tankerület jogi képviselője szerint az iskolai KRÉTA adminisztrációs rendszerből, ám ezt már nem lehet bizonyítani; kiderült ugyanis, hogy a KRÉTA minden év szeptember 1-jén “felülírja saját magát”, vagyis a korábbi adatok törlődnek.

A polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében összesen három peres eljárás van folyamatban, 13 érintett pedagógussal, akik azért fordultak bírósághoz, mert jogtalannak érzik elbocsátásukat. A Kölcseyből kirúgott öt tanár között van a Tanítanék Mozgalom két ismert tagja, Törley Katalin és Palya Tamás is.