A TASZ nemzetközi fórumokon folytatja a jogvédő munkát Pegasus-ügyben

A TASZ nemzetközi fórumokon folytatja a jogvédő munkát Pegasus-ügyben

Forrás: Marabu/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet hat ügyfele (Csikász Brigitta, Dercsényi Dávid, Adrien Beauduin, Németh Dániel, Panyi Szabolcs és egy anonimitást kérő hatodik személy) képviseletében magyar és nemzetközi fórumokon eljárásokat indít a Pegasus-ügy miatt. Mint írják, a fő probléma „nem a titkos adatgyűjtések létezése, hanem az, hogy jelenleg egyáltalán nincsen olyan független szerv, amely vizsgálhatná ezek jogszerűségét, és érdemi jogorvoslatra sincs lehetőség. A titkosszolgálatok lényegében korlátlan adatgyűjtési jogosítványokkal rendelkeznek, pedig nem beszélhetünk emberi méltóságról ott, ahol teljesen átláthatóvá válunk az állam számára”. Álláspontjuk szerint a titkosszolgálati megfigyelésekre vonatkozó hazai jogszabályok rendszerszinten sértik az alapvető jogokat, ez a Pegasus-ügy kapcsán teljesen nyilvánvalóvá vált. Céljuk, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő ehhez kapcsolatos visszaélések.

A TASZ által képviselt, Pegasus-ügyben megfigyeltek között van oknyomozó, bűnügyi újságíró, fotóriporter és aktivista is. A civil szervezet kiemelte, az újságírók esetében különösen fontos lenne, hogy a megfigyelést független szerv engedélyezze, hiszen a lehallgatással az újságírók névtelenséget kérő forrásai is lelepleződhetnek. Miként Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó újságírója nyilatkozta: „Amikor megtudtam, hogy a Pegasus az én telefonomat is megfertőzte, a legszörnyűbb érzés az volt, hogy vajon mi történt, történt-e bármi a forrásaimmal”. Ezzel pedig a sajtószabadság egyik legfontosabb alapelve, a forrásvédelem kerül veszélybe.

A jogsérelmet szenvedett újságírók és aktivista jogainak védelme érdekében a TASZ számos eljárást kezdeményez itthon és külföldön. Magyarországon panasszal fordultak a titkosszolgálatokat irányító miniszterekhez, kezdeményezték az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának és az Alapvető Jogok Biztosának vizsgálatát. Tájékoztatást kértek a titkosszolgálatoktól az esetleges adatkezelésről, a válaszok alapján pedig bírósághoz, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fognak fordulni. Amennyiben az eljárások nem vezetnek sikerre és nyilvánvalóvá válik, hogy Magyarországon nem lehet érdemi eredményt elérni az illegális megfigyelésekkel szemben, akkor valamennyi ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visznek.

Panyi Szabolcs, Adrien Beauduin és még egy másik ügyfél képviseletében Izrael Legfőbb Ügyészének vizsgálatát is kezdeményezték izraeli partnerükkel, Eitay Mack független emberi jogi ügyvéddel közösen. Itt a cél, hogy felderítsék, hogyan kaphatott a kémfegyver exportengedélyt egy olyan országba, amely közismerten nem szabályozza megfelelően a titkosszolgálati megfigyeléseket.

Adrien Beauduin, korábban a budapesti CEU-n tanult belga diákaktivista kontroll nélküli megfigyelése EU-s jogot is sért, ezért az Európai Bizottságnál is megkereste a TASZ. 

Beszámolójuk szerint ügyfeleik fontosnak érzik, hogy a lehető legtöbb információ kiderüljön az ügyben, és ne merülhessen feledésbe a kormány felelőssége.

A magyar újságírók, aktivisták és a TASZ közös fellépéséről számos külföldi lap is beszámolt, így például a The Guardian, a Washington Post, a Deutsche Welle vagy az izraeli Haaretz is.