Figyelik a tankerületek, kik sztrájkolnak – országos tanártüntetések percről percre

Figyelik a tankerületek, kik sztrájkolnak – országos tanártüntetések percről percre

Tilkakozás a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk folyamatosan frissül!

A szerdát az országszerte szerveződő tanártiltakozások fogják meghatározni. Számos általános- és középiskola tanárai, tanulói és azok születi, illetve az őket támogató polgárok szerveznek különféle tiltakozóakciókat, az élő lánctól a sztrájkig. Kövesse velünk az eseményeket!

17:00: 17 órakor az előzetes terveknek megfelelően lezárták a tüntetők a Margit hidat. Részletek itt>>>

16:35: Van egy álma: a diákok 2-kor végeznek az iskolában, egy tanár téliszalámit tud vásárolni a boltban, az iskolai WC-ben lesz papír, a diákoknak nem kell kabátban ülni a 18 fokos teremben, a legfőbb közjogi méltóságok nem tesznek becsmérlő megjegyzést a tanárokra, a pedagógusokat pedig nem rúgják ki, csak azért, mert van véleményük – mondta Óbudán felszólalva a Kölcseyből kirúgott Palya Tamás a Hvg.hu tudósítása szerint. Hozzátette: álma az is, hogy egyszer lesz oktatási minisztérium, és az iskolákban nem a belügyminiszter tesz majd rendet. Óbudán a lap szerint mintegy 500-an tüntettek, a tankerület elé vonultak, majd onnan a Margit hídhoz mentek, a hídfoglalásra.

16:11: Szolidáris a pedagógusokkal a Mi Hazánk Mozgalom – hangsúlyozta szerdai online sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese. Azt mondta: nem elvenni, hanem növelni kellene a tanárok szakmai és sztrájkszabadságát. A Holdról is látszik, hogy a pedagógusok fizetése milyen alacsony, és az is nyilvánvaló, hogy nincsen kormányzati szándék a problémáik rendezésére – vélekedett a politikus, „egészen elképesztő cinizmusnak” nevezve azt a felvetést, hogy négy-öt év múlva rendeznék a tanárok bérét.

15:29: „Egynek minden nehéz; sokaknak semmi sem lehetetlen!” – üzenték a bonyhádi Széchenyi István általános iskola tanárai Facebookra feltöltött képükkel. 

15:19: Az ország legjobb egyházi fenntartású iskolája, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanárai egy Klebelsberg Kuno-idézettel fejezték ki szolidaritásukat a sztrájkoló kollégáik mellett. A Facebookra feltöltött nyilvános fotón a gimnázium negyvennyolc tanára tartja a molinót, amin azt írják: „A tudomány birodalmában nem lehet bürokráciával és policiával dolgozni” – írta a Telex.

14:20: Tiltakozunk kollégáink elbocsátása miatt, és elutasítjuk a megfélemlítés minden formáját! Tiltakozásunkkal felhívjuk a figyelmet a jelenlegi oktatási helyzet legégetőbb problémáira – tudatták a budapesti Eötvös József Gimnázium és Kollégium sztrájkba lépő tanárai.

13:06: Az LMP gyors és érdemi lépéseket követel a kormánytól mind a pedagógusbérek, mint a tanárok jogfosztottsága terén. Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes kijelentette: még az ősszel döntést kell hozni arról, hogy a tanárok bére nem lehet kevesebb a diplomás átlagbárél. Szerinte a mintegy 20 százalékos infláció mellett nem elégséges „10 százalékokkal” növelni a jövedelmüket. Hozzátette: pártja a pedagógusok alapvető jogainak, azon belül az erős érdekérvényesítést lehetővé tevő sztrájkjog visszaállítását is követeli. Szerinte nem folytatható a tanárok fenyegetése azért, mert kiállnak jogaikért. Csárdi Antal szólt arról is, hogy az energiaválság is kiemelten sújtja a közalkalmazotti fizetésből élőket. Ezért megismételte pártja javaslatát arról, hogy a közalkalmazotti béreket évente kétszer igazítsák az inflációhoz. Kijelentette, hogy a pedagógusok egy jobb minőségű oktatás érdekében sztrájkolnak. „A jövő dolgozóinak tudása és életszínvonala a ma iskolájában dől el” – hangsúlyozta. Méltatlannak nevezte, hogy egy kezdő pedagógus alapbére a szakmunkás minimálbérnek felel meg. Ugyancsak méltatlannak ítélte a kormányoldal hozzáállását a pedagógusok problémáihoz.

13:00:  A mai nap egy fontos lecke az Orbán-rendszernek arról, hogy a tiltakozást és a sztrájkot nem lehet betiltani, szabad embereket nem lehet megfélemlíteni, elhallgattatni. Ebben a helyzetben bocsánatot kell kérni, a törvénytelenül elbocsátott pedagógusokat azonnal vissza kell venni az állásukba, és azonnali tárgyalásokat kell kezdeményezni a pedagógusszervezetekkel. Az utca tele van, az iskolapadok üresek, ez egyértelmű jele Orbán Viktor vereségének, ideje beismerni – követelte a DK-s  Barkóczi Balázs, a párt árnyékkornányának oktatási tagja.

12:28: Az előre bejelentet adatok szerint körülbelül 13-14 ezer dolgozó sztrájkolt, több mint 200 iskolában. valószínűleg akkora lesz a részvétel, mint a márciusi sztrájkban – mondta Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke a déli sajtótájékoztatójukon. Részletek itt>>>

11:55: A PDSZ videója az Erzsébet hídon 9 óra előtt felállt élőláncról 

11:50: A XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium több tanára csatlakozott az országos tiltakozási mozgalomhoz, többen sztrájkkal, míg néhányan a polgári engedetlenség eszközével áll ki az oktatás jövőéért, illetve állásukból elbocsátott kollégáik mellett – közölték. Hozzátették: egyetértenek azokkal, akik úgy gondolják, hogy ez a helyzet nem alakulhatott volna ki, ha a pedagógusok érdekérvényesítésének létezne elfogadható, jogilag rendezett módja.

11:40: A BME által alapított Két Tanítási Nyelvű Gimnázium 22 pedagógusa csatlakozott a munkabeszüntetéshez, vagyis a tantestületnek nagyjából a 60 százaléka nem vette fel a munkát. A diákoknak körülbelül a fele ment ma be az iskolába – tudta meg a 24.hu. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban – ahonnan a közelmúltban öt tanárt bocsátottak el a polgári engedetlenség miatt – 35 pedagógus sztrájkol. Ezt az iskola igazgatója, Fazekas Csaba közölte a lappal.

11:17: El a kezekkel a tanárainktól – üzenik a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai, akik az iskola épülete előtt tiltakoztak. Mint a Facebookra feltöltött képhez írták, az oktatásért, tanáraik társadalmi, állami és financiális megbecsüléséért – a jövőért álltak ki. Tartozunk nekik annyival, hogy kiállunk értük és egymásért; hiszen ők segítik elő egy bátor, nyíltszívű nemzedék felcseperedését – hangsúlyozták.

11:10: Bencsik Gábor kormányközeli újságíró szerint a kormány súlyos mulasztásban van a tanárbérekkel. Az ellenzéki érzelmű tanárok ugyanakkor szerinte kormányt akarnak buktatni, mégpedig a gyerekek mögé bújva. Ennek ellenére úgy látja, a kormánynak félre kéne tenni a politikai szempontokat.

10:59: A kormány képviselői egyelőre hallgatnak. Részletek itt>>>

10:57: Oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás – pedig ezekre hatalmas szükségünk lenne felgyorsulva változó, válságok sújtotta világunkban. Tanár nélkül nincs jövő. Ezért mi, a Magyar Orvosi Kamara vezetősége ezúton kinyilvánítjuk szolidaritásunkat minden, a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal – írta a Magyar Orvosi Kamara.

10:32: A Belső Pesti tankerületi központnál tanárok felolvastak egy nyilatkozatot, amiben közölték: polgári engedetlenségbe kezdenek, kiállnak kirúgott kölcseys kollégáik mellett. A tiltakozás nem a kollégáik és nem is a diákok ellen van, azt szeretnék, ha az oktatásban a kritikai gondolkodás és a szabad vélemény kapna elsőséget, így szabadabb rendszerért küzdenek. A nyilatkozatot felolvasó tanár azt mondta, minden legális úton próbálták a hatalom figyelmét magukra felhívni, azonban minderre nem reagáltak, de változatlanul fontos a mielőbbi érdemi párbeszéd. Óraszámcsökkentést, szabad tankönyvválasztást, tanszabadságot és a retorziók visszavonását követelték.

Ezt követően lezárták itt a demonstrációt, a diákok még feliratokat ragasztottak az ajtóra.

10:30: Figyelik a tankerületi központok, kik kezdtek ma sztrájkba, kik nem tanítanak ma – értesült a Hvg.hu a tankerületi központok tevékenységére rálátó forrásától. A tankerületi központok mindemellett arra is utasítást kaptak, hogy azt is listázzák, kik azok a diákok, akik nem mentek, vagy akik egyáltalán nem is mennek szerdán be az iskolába. 

10:20: A Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium alulírott tanárai 7:15 és 11:30 között polgári engedetlenségi akcióban vesznek részt, nem veszik fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet. Ezzel csatlakozunk a szakszervezet által meghirdetett országos pedagógus-sztrájkhoz – közölték. „Magabiztosan jelenthetjük ki, hogy még az elmúlt napok történései sem tudtak minket eltéríteni eredeti szándékunktól. Ellenkezőleg: fellépésünkkel nyomatékosan kívánjuk kifejezésre juttatni szolidaritásunkat a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott kollégáink mellett, értékelve az oktatás ügyéért kiálló és azért áldozatokat is vállaló bátor fellépésüket. Ez mellett szeretnénk utalni arra is, hogy a mi értelmezésünkben a retorzió és a megfélemlítés semmilyen formája sem egyenlő a számunkra ígért renddel. Fellépésünkkel tiltakozunk azon sztrájktörvény ellen is, amely a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, és ezzel végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg minket” – írták. 

10:10: A Napraforgó tagovódánkban szolidaritási sztrájkot tart 14 munkatársunk. A demonstráció bejelentett, a szülöket időben értesitették, a többség otthon tartotta a gyermekét, összesen tucatnyi gyermek felügyeletét kell ellátnunk – írta Pikó András józsefvárosi polgármester a Facebookon.

10:10: A Belső-Pesti Tankerülethez vonultak a diákok, onnan rúgták ki a Kölcseys tanárokat. „Fizessétek ki a tanárainkat”, „Ne rúgjátok ki a tanárainkat”, „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálják. 

10:00: A kőbányai Szent László Gimnázium is csatlakozott az élőlánchoz.

9:50: Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium és a Gábor Dénes Technikum és Szakgimnázium előtt is tartottak élőláncos tüntetést – írta meg a Szegeder.

9:45: A XVII. kerületi Újlak utcai iskolánál is élőláncot alkottak.

9:40: A IX. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskola tanárai az utca túloldalán fényképezkedtek, mert megmondták nekik, hogy az iskolaépület nem lehet benne a közös fotóban.

9:30: Szombathelyen is akcióztak a tanárok és diákok. A Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Zrínyi Ilona Általános iskola reggeli közös demonstrációján nyilatkozatot is felolvastak, amelyben a túlterheltséget, az oktatási körülményeket, a szabad tankönyvválasztás megszüntetését, a sztrájkjog kiüresítését emelték ki – írja az Úgytudjuk

9:24: „Mentem fel órát tartani az osztályomhoz (az első két órám velük lett volna, azt megtartom és utána engedetlenkedem), és üres terem fogadott. Sosem volt még ennyire jó érzés egy üres termet látni. Végtelenül büszke vagyok a diákokra, a diákönkormányzatosokra, akik ezt így megvalósították. Azt hiszem, van értelme a munkánknak, és ők most példát mutattak– posztolta Balatoni József, Jocó bácsi, a népszerű történelemtanár-blogger, aki a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola, Szakiskola és Középiskola tanára.

9:20: Tanárok nélkül nincs jövő! Budapest a tanárokkal van – írta ki Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

9:06 „Mindenki velünk van” – skandálják a Blaha Lujza téren tömött sorokban álló tanulók, közöttük a Fazekas Mihály Gimnáziumból. A szülők nem tudnak kirúgási fenyegetésekről. A sor a Keleti pályaudvarig tartott. Több ezren vettek részt a tüntetések. Egy idős hölgy elmondta, hogy megalázóan alacsonynak tartja a tanárok bérét.

9:03 Egy biatorbágyi iskolánál krétával írtak fel szimpátiaüzenetet a járdára. Élőlánc ott nem volt:

9:01 A tüntetés összefüggő sorfalat alkot Budán is, a Döbrentei tértől a volt Postapalotáig állnak és tiltakoznak az emberek, minden autós folyamatosan dudál.

8:56 Egy Szinyei Merse Pál Gimnáziumba járó diák szülője arról számolt be, hogy tudomása szerint kirúggással való fenyegetőzés a Szinyeiben is előfordult az utóbbi napokban. Azért vesznek részt a tüntetésen, hogy „jövőre is legyen tanár, a következő generációkat is legyen ki tanítsa.”

8:53 Munkatársunk benyomása szerint csupa lelkes, vidám ember, fiatalok és idősebbek vesznek részt a tüntetésen, abszolút felpezsdíti a megmozdulás a várost. Az autósok nagyjából fele dudál, integet a tüntetőknek

8:47 A zuglói Arany János Általános Iskola kisdiákjai is tüntetnek, lelkesen skandálják, hogy „nem adjuk a tanárokat”. Tudósítónk ottjártakor éppen a magukkal hozott reggelit fogyasztották. 

8:45 Újabb képek érkeztek:

8:43 Az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagjai is tüntetnek a tanárok mellett:

8:38 Tiltakozás az I. kerületi Kosztolányi Gimnázium előtt:

8:35 Tudósítónk, Koncz Tamás lépei a budapesti élőláncról:

8:32 Az egyik transzparensre azt írták a diákok, hogy „Nekünk is van szívhangunk”, az abortusz szabályozásának szigorítására utalva.

8:30  Tudósítónk találkozott az élőláncon Kepes András íróval, aki szolidaritást vállal a tanárokkal. Arról nem tud, hogy a gyermekei gimnáziumában is fenyegetőznének a tiltakozó tanárok elbocsátásával, de szerinte „ami késik, nem múlik”.

8:21 Rengetegen vannak a budapesti elitgimnáziumokból, a Kölcseyből, az Apáczaiból, a Veres Pálnéból, a Szinyeiből. A Fazekas diákjai egy-egy betűt tartanak fel, amiből A Pál utcai fiúkat idéző „Legyen miénk a grund” mottó olvasható ki.

8:18 „A legjobb tanárainkat veszítjük el” – mondta tudósítónknak két köcseys diák, akik szervezőként vesznek részt a tüntetésen. Jelenleg a hídtól kezdődik a tüntetők sorfala, és a Ferenciek terén és az Astorián keresztül egészen a Kálvin térig tart.

8:09 Tudósítók jelentette, hogy a Ferenciek terétől az Astoria felé rengetegen foglalják el mindkét oldali járdát. Több ezer embert látott kollégánk. A bejelentkezése közben folyamatos dudaszó hallatszott a háttérből: az elhaladó autósok fejezik ki így a szimpátiájukat a tanáraikért tüntető diákok iránt.

7:46 A Keleti pályaudvarnál gyülekezik a tömeg. A HVG tudósítása szerint lesznek iskolák (legalábbis a szervezők várakozásai szerint), amelyek több mint ötszáz tüntetőt visznek a központi demonstrációra (a Keletitől a Ferenciek teréig érő élőlánchoz). Sok tüntető érkezik a Radnóti Gimnázium, a Madách Imre Gimnázium és a Közgazdasági Politechnikum diákjai, szimpatizánsai közül. Az élőlánc az utak páros oldalának járdáját fogja elfoglalni.

7:35 Az iskola súlyos tanárhiánnyal küzdött év elején - mondta egy tanárnő a Móricz Gimnázium előtt. Azóta ezen némileg sikerült enyhíteni. Nagyon sajnálják, hogy folytatni kell, de folytatni kell. Ezt mondta több diák is. Arra a kérdésre, hogy az országban összesen kb. 70 hasonló rendezvény elégséges-e, a tanárnő azt mondta, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. A demonstrációnak vége.

7:25 Munkatársunk felvétele a tüntetők sorfaláról:

7:22 Munkatársunk jelentése szerint meglehetősen sok rendőrautó cirkál a Móricz Gimnázium közelében.

7:15 A Móricz Gimnázium előtt elhaladó autósok dudálással fejezik ki szimpátiájukat a tiltakozók mellett.

7:08 A Móricz Zsigmond Gimnáziumnál dolgozó tudósítónknak egy nő megpróbálta megtiltani, hogy fényképeket készítsen a tiltakozásról – eredménytelenül.

7:00 Tudósítónk jelentése szerint a budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumnál már reggel hét óra előtt elkezdtek gyülekezni a diákok, majd hét órakor sorba álltak a gimnázium bejárata előtt.

Tudósítónk képei az eseményről:

  

Háttér:

A szerdát az országszerte szerveződő tanártiltakozások fogják meghatározni. Számos általános- és középiskola tanárai, tanulói és azok születi, illetve az őket támogató polgárok szerveznek különféle tiltakozóakciókat, az élő lánctól a sztrájkig. A mostani tiltakozásokat – a tanári hivatás arcpirító nyomorúsága mellett – az váltotta ki, hogy a hatalom elkezdte kirúgni azokat a tanárokat, iskolaigazgatókat, akik részt vállaltak az elmúlt időszak tanári elégedetlenségi mozgalmában.

Felmentették a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, majd a múlt héten kirúgtak számos tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, akik a tankerület(nek utasításokat adók) szerint törvénytelenül sztrájkoltak. Szerdán az oktatás nemzetközi napja van, ez is apropót ad a tiltakozásokra.

Összeszámolni is nehéz, hány tiltakozóakciót hirdettek meg országszerte. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezésében országos pedagóguszsztrájk lesz, míg egyes pedagógusok várhatóan a polgári engedetlenséget választják felháborodásuk kifejezésére. Rögtön reggel 7 órára élőláncot szerveznek a szülők és a diákok a Móricz Zsigmond Gimnáziumnál, ahogy élő lánc lesz Csepelen is a Jedlik Ányos Gimnázium, a Móra Ferenc és a Vermes Miklós Általános Iskolák között.

7:30-kor az Eötvös József Gimnázium és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanárai, diákjai és a szülők tiltakoznak, míg a Karinthy Frigyes Gimnáziumban 7:45-kor kezdődik az élőlánc. A fővárosban a tervek szerint az élőlánc a Ferenciek terétől a Keleti pályaudvarig fog tartani.

De ez csak néhány példa a rengeteg tiltakozás közül. Kövesse velünk a nap eseményeit, minden történésről beszámolunk, tudósítóink több helyszínről jelentkeznek a nap folyamán.

Címkék: tanártüntetés