Törley Katalinnak nagy nehezen elárulták a tankerületnél, hogy őt is kirúgták

Törley Katalinnak nagy nehezen elárulták a tankerületnél, hogy őt is kirúgták

Tüntettek a Kölcsey Gimnázium előtt (Képernyőfelvétel: noÁr / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még mindig nem kapta meg a kirúgásáról szóló határozatot Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára és a Tanítanák Mozgalom vezetője, de kedden személyesen közölte vele ezt a tankerület egy munkatársa.

Mint Törley Katalin kedd esti közleményében felidézte, pénteken, a Belső-Pesti Tankerületi Központ három munkatársa azonnali hatályú felmondást tartalmazó határozatokat tartalmazó leveleket kézbesített a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárának. Az érintettek közül hárman a helyszínen tartózkodtak és személyesen átvették a dokumentumokat. Ők hétfőtől már nem dolgozhattak az iskolában, közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnt. Ketten viszont – köztük én – nem voltunk már az épületben, ezért számunkra postai úton küldték el a határozatot.

Az elbocsátottak egyike volt Palya Tamás kémiatanár, aki kedden arról beszélt, hogy már van is új állása.

Törley Katalin azt írta, hogy pénteken többszöri telefonos kérdésére sem sikerült információt kapnia arról, pontosan mi áll a neki címzett levélben. „Mivel a Magyar Posta a mai napon sem kézbesítette a dokumentumokat, megkíséreltem személyesen átvenni azokat a tankerületnél. Ez nem járt sikerrel, ugyanakkor a hivatal pár emberséges munkatársának segítségével a következő információkhoz juthattam: a kézbesítés napjáig munkaviszonyom még fennáll, azonban utána – a szóbeli közlés szerint valóban rendkívüli felmondást tartalmazó határozat átvételével – a munkaviszonyom megszűnik. Több, mint négy napos idegőrlő bizonytalanságnak lett így vége. A nekem és a tanítványaimnak is elviselhetetlen, kiszámíthatatlan, érzelmileg nehezen kezelhető időszak a mai nappal lezárult. Diákjaimtól méltó búcsút vehetek, s mindannyian elkezdhetünk a további teendőkkel foglalkozni” – írta.

Hozzátette, a felmondásról szóló határozatot a dokumentum kézhezvétele után jogi úton kívánja megtámadni. Október 5-én – még munkaviszonyban – előre elhatározott szándékai szerint polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát, s ezt a határozat kézbesítéséig folytatja. „Folytatom a tiltakozást a sztrájkjog visszaállításáért, a pedagógusok munkakörülményeinek javításáért, egy jobb, emberségesebb oktatási rendszerért, a diákjaimért. Jelen pillanatban is a polgári engedetlenséget tartom a számomra egyedül érvényes érdekérvényesítési és figyelemfelkeltő eszköznek. Minden kollégámat arra biztatom, folytassák tovább a tiltakozást, találják meg a számukra leginkább megfelelő, s a többiekkel összehangolható tiltakozási formát. A sokaságban rejlik az erő! Tanár vagyok és maradok tanár, nincs határozat, ami ezt elvehetné tőlem. Egy 23 éves, a közoktatásban, konkrétan a budapesti Kölcseyben, egykori iskolámban töltött korszak most lezárul. Egyelőre nincsenek szavaim, amivel megfogalmazhatnám a fájdalmamat. A tiltakozásom és annak megválasztott eszköze, a polgári engedetlenség – meggyőződésem szerint – jogos volt, nem bántam meg döntéseimet. Bízom benne, hogy jogi úton elégtételt nyerhetek kollégáimmal együtt, és ismét visszamehetek tanítványaim közé” – fogalmazott közleményében.

Szerdán országszerte több intézményben is sztrájkolnak a pedagógusok, illetve több intézménynél is élőláncos tiltakozást tartanak.