„Az oktatási rendszer összeomlott” – Megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér

„Az oktatási rendszer összeomlott” – Megtelt tüntetőkkel a Kossuth tér

Tüntetők a Kossuth téren 2022. október 5-én (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Délután öt órától lezárták a Margit hidat a tanárok melletti kiállók és az oktatás helyzete miatt tüntetők, majd a Kossuth téren indult demonstráció. NoÁr szerint 40 ezernél is többen gyűltek össze.

22:03 A tüntetés azzal azárult, hogy a résztvevők feltartották a mobiltelefonjaikat bekapcsolt vakuval:

21:39 A tömeg a partizán szó hallatán a Bella Ciaót kezdi énekelni.

21:33 Törley Katalin elmondta, hogy „Nem mi vagyunk a kár vallottak, hanem a diákjaink, a kirúgással nem nekünk üzentek, hanem a kollégáknak. Tanárok vagyunk, és nincs az a Pintér Sándor, Orbán Viktor, aki ezt elvehetné tőlünk. A sokaságnak ereje van, a tanárok hangja pedig egymillió gyerekhez ér el. A szellem partizánjai vagyunk egy sötét, gőgös hatalommal szemben. Legyetek engedetlenek – mondja a diákoknak Törley. – Tanítani akarunk, a sztrájk pedig alapjog.”

21:30 Munkatársunk maximum ötven rendőrt látott a Parlament előtt, rohamsisakban és gumibottal, de egyéb védőfelszerelés nélkül. Közben Palya Tamás és a kirúgott tanárok lépnek a színpadra.

21:17 Nagy Ervin elmondta, hogy „ha a tanárok helyzetét nem rendezik, milliószor jövünk vissza ide. Nem hagyjuk, hogy levadásszák szent állatainkat, a pedagógusokat!”

21:16 Zeller Judit a Társaság a Szabadságjogokért képviseletében arra emlékeztetett, hogy a tüntetők bármikor kérhetnek a TASZ-tól jogsegélyt. „Fontos, hogy ismerd a jogaidat, hiszen joggal vagy szabad”, mondja.

21:07 NoÁr szerint folytatni kell a demonstrációkat, meg kell találni azokat a kommunikációs eszközöket, amelyekkel visszavonulásra lehet késztetni a hatalmat. Amellett érvelt, hogy addig nem szabad felhagyni a tiltakozással, amíg a kirúgott tanárokat vissza nem veszik. A „forradalom” szó is elhangzott a beszédében. A beszéd közben néhányan megindultak a Parlament felé, de a szónok türelemre intette őket, mondván, ne most menjenek, most nincs benn senki.

20:40: Péterfy Bori énekelt a színpadon, a számok között azonban szólt a tömeghez, például azt mondta, hogy „tanár nélkül nincs jövő”.

20:20: Pilz Olivér azt is mondta, hogy nem az iskolákról, hanem Magyarország jövőjéről van szó. Össze kell fogni és azt kérte az ágazati szakszervezetektől, hogy legyenek szolidárisak és sztrájkoljanak. Mert a kormánnyal szemben szerinte a tömeges munkabeszüntetés tud eredményes lenni.

20:10: Pilz Olivér lépett a színpadra, aki szerint a demonstráción már 40 ezren vannak. – Sokan vagytok, okosak vagytok, így veszélyesek a hatalomra, hajrá diákok – mondta. Szavai szerint a magát családbarátnak nevező kormány a gyerekek iskoláztatására jóval az OECD átlag alatt költ. – Elég volt abból, hogy azt hazudják: nincs pénz a béremelésre, miközben arra volt, hogy a miniszterelnök fizetése emelkedjen. 

20:00 Az egyik felszólaló egy alternatív tanévnyitót mondott el, mégpedig 2026-ból. Arról beszélt, hogy az oktatásügyi miniszter szavait idézte, majd olyan jó híreket sorolt, hogy befejeződött a felújítás az iskolában, végre nem áznak be és minden mellékhelyiség használható.

19:50: Funktasztikus énekelt, a kormánynak küldte a Horogkeresztények és a Focializmus című számokat. Majd arról beszélt, hogy ez a nemzet, amely annyi Nobel-díjast adott a világnak, nem lesz rabszolga. Ehhez viszont szükség van az oktatásra.

19:45: NoÁr lépett ismét a színpadra. – Addig nem fejezzük be, amíg nem adják vissza a tanárainkat – mondta, majd a tömeg el is kezdte skandálni, hogy „Adják vissza a tanárainkat!”.

a19:40: A Diákok a Tanárokért mozgalom egyik tagja Gulyás Gergelynek tett fel kérdést – utalva arra, hogy a pedagógusok béremelésére nem, míg a Vodafone megvételére költ a kormány –, hogy megtérülő befektetésnek látja-e már, ha a tanároknak emelik a fizetését.

19:33: NoÁr szerint már 30 ezren vannak a téren.

19:30: A diákok képviseletében egy fiatal azt mondta, hogy „hatalmas erő a miénk és mi vagyunk a többség”, amely normális, szabad és emberközpontú oktatást szeretne. Habár – mint mondta – sokan szeretnék őket megfélemlíteni, de nem szabad feladni. – Nem tehetjük, mi vagyunk a remény – mondta.

19:25: NoÁr arra kérte a jelenlévőket, hogy vigyázzanak egymásra, mert annyira sokan vannak.

19:02: Törley Katalin, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanára volt a következő a színpadon és arról beszélt, hogy évek óta küzdenek az arrogáns hatalommal. Mint mondta, a tanárhiány miatt az oktatási rendszer összeomlott és maga alá temet mindenkit. Két követelésük van: a sztrájkjog visszaállítása és a bárrendezést. Választ azonban nem kaptak a hatalomtól, csak fenyegetést. 

19:00: Megkezdődött az esti tüntetés, elsőként NoÁr lépett a színpadra, aki azzal kezdte, hogy 20 ezren vannak a téren. – Ki az aki rohadtul dühös? – tette fel a kérdést.

18:55: A kettes metró már nem áll meg a Kossuth téren, azt mondják be, hogy forgalmi okok miatt. A demonstrációra tartók így például a Deák Ferenc térről tudnak odasétálni. Az onnan érkező tudósítónk szerint az emberek lebénítják a forgalmat, annyian vannak. A 2-es villamosokra sem lehet felférni – jelentették tudósítóink.

18:50: Teljesen megtelt a Kossuth tér.

18:40: Miközben egyre többen vannak a Kossuth téren, tudósítónk szerint a Margit hídon is még mindig vannak demonstrálók.

18:30: A Magyar Hang tudósítója vidékről érkezett tanárokkal beszélgetettek, akik vonattal jöttek Budapestre. Azt mondták, hogy az öt kölcseys tanár kirúgása volt az utolsó csepp a pohárban.

18:25: Folyamatosan töltik meg a Kossuth teret az esti, Szolidaritási koncert a tanárainkért elnevezésű demonstrációra érkezők.

18:00: Egyre többen indultak el a Margit hídról a Kossuth tér irányába.

17:30: A hídfoglaláson többször is felcsendült, hogy „Nincs tanár, nincs jövő!”, hogy „Fizessétek ki a tanárainkat!”, illetve a „Szabad ország, szabad oktatás!” és a „Nem hagyjuk!”.

17:20: Míg az esemény elején főként fiatalokat lehetett látni, később már egészen vegyessé vált a tömeg. Több beszélgetésben is lehetett hallani, hogy a tüntetők hiányolják Pintér Sándort, aki belügyminiszterként az oktatásért is felel.

17:05: A meghirdetett esemény címének megfelelően szerdán délután öt óra után lezárták a Margit hidat az oktatás helyzete miatt tüntetők. A Magyar Hang tudósítója szerint több ezren gyűltek össze, a demonstrálók elfoglalták mind a négy forgalmi sávot és a villamossíneket is, a hidat teljes szélességében és lényegében hosszában is megtöltötték. Sőt, többen még a Jászai Mari téren is várakoztak.

A céljuk megmutatni a kormánynak, hogy „a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és hogy joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog”. Október 5-e a pedagógusok világnapja, ennek szerintük a pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, „de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik”. – Tüntetni fogunk tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen – közölték az esemény meghívójában.

Október 5-én, a pedagógusok világnapján ez nem az első tiltakozási forma, amit a tanárok és a diákok választanak. Reggel élőláncot szerveztek Budapest belvárosában, az akcióval számos más intézmény szolidaritást vállalt. Több iskolában sztrájkoltak a pedagógusok vagy a polgári elégedetlenséget választották. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete napközben azt közölte, hogy az előre bejelentet adatok szerint körülbelül 13-14 ezer dolgozó sztrájkolt, több mint 200 iskolában.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.