A választási törvényt is átírná a kormány

A választási törvényt is átírná a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt az Országgyûlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világjárvány ide vagy oda, a kormánynak volt energiája arra, hogy ne csak az Alaptörvény módosításáról nyújtson be javaslatot kedden este, vagy arról, hogy csak az illetékes miniszter jóváhagyásával engedélyezzék az egyedülállók örökbefogadását, hanem arra is, hogy több választással összefüggő törvényt módosítsanak. Az erről szóló javaslatot éjfél előtt egyetlen perccel adta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Ezen felül több mint húsz (!) másik törvénymódosítás is felkerült a parlamenti honlapra, egyebek mellett a vagyongazdálkodást is illetően.

Mint a 24.hu észrevette, a választási törvényt többek közt úgy módosítják, hogy a jövőben pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított. Eddig csak huszonhét egyéni választókerületben volt kötelező önállóan jelöltet állítani.

Ezen felül szintén változás, hogy változnak a pártoknak a kampányhoz kapható támogatások is, méghozzá az alábbi módon:

„(1) Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg
a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden
egyéni választókerületben jelöltet állított.”

Ez a bizonyos 5-ös paragrafus szerinti összeg az összes képviselő számának és ötmillió forintnak a szorzata, vagyis 995 millió forint. A jelenlegi törvény szerint 15 százalékának megfelelő összegű támogatásra voltak jogosultak a pártok, ha legalább huszonhét helyen állítottak jelöltet (utóbbi limitet ugye eltörlik és 50-re emelik), míg a harminc százalékos támogatás legalább 54 jelölt esetén járt, ez most 50-re csökken.

Tehát nehezebb lesz külön listát állítani az ellenzéki pártoknak, ha támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egyetlen körzetben csak egyetlen jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben elindítani.

A változtatást a módosítás egyébként azzal indokolja: a javaslat biztosítja, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos a listát, ezáltal fellép azon jelölő szervezetekkel szemben, akik
indulásának csupán az a célja, hogy a választási szabályokkal visszaélve a választási támogatások megszerzése érdekében indítsanak jelölteket. –  A társadalmi támogatottsággal nem rendelkező „törpepártok” kapcsán az Állami Számvevőszék jelentése megállapította, hogy egyes jelölőszervezetek a listaállítás után járó állami támogatást nem kizárólag választási kampányidőszak alatti kiadások finanszírozására irányult –  írták.

A momentumos Mátyás Ferenc ferencvárosi önkormányzati képviselő arról írt ezzel kapcsolatban közösségi oldalán: „a valódi és egyetlen cél, hogy az ellenzéki pártok véletlenül se alkossanak közös listát, hogy versengeni kelljen egymással az egyéni körzetekben is, mert aki a 106 egyéni körzetből 50-ben nincs jelen, az megy a kukába”.

https://www.facebook.com/matyasferenc.momentum/posts/402204664492014