A WHO a tesztelések és az elkülönítések fontosságára figyelmeztetett

A WHO a tesztelések és az elkülönítések fontosságára figyelmeztetett

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sajtótájékoztatót tartott a koronavírus-világjárványról, és itt beszédet mondott Tedrosz AdHanom Gebrejeszusz főigazgató – írja az Index.

A szakember kijelentette, hogy a világszervezet hallja azon országok segélykiáltását, amelyek egészségügyi rendszere az összeomlás szélére került. A WHO folyamatos összeköttetésben van az országok kormányaival és más szereplőkkel, hogy segítse őket a járvány közepette.

Felhívta a figyelmet, senki ne feltételezze, hogy az ő közössége nem érintett, nem fogja megkapni a fertőuést, készüljön mindenki úgy, hogy ez csak idő kérdése.

Azt is elmondta, van remény, hiszen a szociális távolságtartási intézkedések (például a tömegrendezvények és sportesemények lemondása) segíthetnek, és csökkenthetik az egészségügyi rendszerre nehezedő terheket, kezelhető szinten tarthatják a járványt.

A WHO továbbra is arra szólítja fel az országokat, hogy teszteljenek, izolálják a fertőzötteket, kezeljenek minden érintettet, és nyomozzanak le minden kontaktszemélyt. 

Pozitív példaként hozta fel Dél-Koreát, ahol egy hónapja erősen terjedt a járvány, de mára sikereket értek el. Az embereket tájékoztatják a fejleményekről, innovatív tesztelési stratégiákat dolgoztak ki, és jelentősen megnövelték a tesztelési kapacitást. Az érintetteket pedig erre a célra kijelölt létesítményekben helyezték karanténba, nem kórházakban vagy otthon.