Áder János: Életet menthetünk, ha türelmesek vagyunk

Áder János: Életet menthetünk, ha türelmesek vagyunk

Áder János televíziós beszéde 2020. április 10-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áder János köztársasági elnök a koronavírus-járvány kitörése óta először szólalt meg. Korlátok közé zárt húsvét közeleg, amikor mindannyiunknak türelmesnek kell maradnunk, ezzel vehetjük ki a részünket a járvány elleni küzdelemből – fogalmazott a köztársasági elnök.

– Mi kell ahhoz, hogy a világ jobb, élhetőbb legyen – tette fel a kérdést Teréz anyát idézve Áder János. – Kinek kell megváltozni ehhez? – „Neked és nekem” – válaszolta egykor Teréz anya. Mindannyiunknak van tennivalónk, váratlan helyzetben különösen – fogalmazott a köztársasági elnök.

– Az esztendő kezdetén – amikor boldog új évet kívántunk egymásnak – egyikünk sem gondolta, hogy tavaszra feje tetejére áll a világ, hogy rendhagyó húsvétra kell készülnünk – mondta Áder János. – Márpedig 2020 tavaszán új időszámítás kezdődött a világban – hangsúlyozta. Félelem és bizonytalanság lett úrrá rajtunk. Fejlődés helyett visszaesés. Szabadság helyett korlátok. Sokan közülünk már gyászolnak, sokak munkája veszélybe került.

Orbán Viktor: Azért vártam ki, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni | Magyar Hang

Nagyhét van, ünnep közeleg. Áldás és kegyelem, szépség és öröm, rokonok az asztal körül. Most azonban nem lehetünk együtt úgy, mint eddig. Ez a húsvét nem a közös ünneplésről szól, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről. – Köszönettel tartozunk mindenkinek, akik segítenek küzdeni a járvány ellen, akik maszkot varrnak, a tanároknak, azoknak, akik gondoskodnak a lélekről, a bolti eladóknak, a gyógyszerészeknek, a szállítóknak, sofőröknek. A katonáknak, rendőröknek, akik óvják biztonságunkat. De legfőképp az orvosoknak és ápolóknak.

De van, amivel mindenki kiveheti a részét a közösből. Ez nem más, mint a türelem. – Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak – fogalmazott a köztársasági elnök. Ha elfogadjuk a szabályokat, mindannyian részesei leszünk a járvány leküzdésének. Gondoljunk azokra, akikhez a legközelebb állunk, és távoli szeretteinkre. – Most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk.

Korlátok közötti húsvét közeleg. De ilyenkor is türelmesnek kell lennünk, hiszen életet mentünk, ha otthon maradunk, még ha ez különösen nehéz is. Ezt kell tennünk. Mindenkinek. Hogy hamarosan mindannyian együtt lehessünk, egészségesen. Áldott húsvétot kívánok – zárta beszédét Áder János.