Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a fiktív lakcímek legalizálása miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az ellenzék a fiktív lakcímek legalizálása miatt

Az Alkotmánybíróság épülete a főváros I. kerületében, a Donáti utcában.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November közepéig szimpla választási csalásnak számított, ha egy kelet-magyarországi vályogházba 120 határon túli magyar választót jelentettek be – ma már törvény védi a fiktív lakcímek használatát, ami egyértelműen képes befolyásolni a közelgő országgyűlési választás eredményét is.

A Fidesznek kedvező módosítást csütörtökön az Alkotmánybíróságon támadták meg az ellenzéki összefogás pártjai (azaz a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, a MSZP és a Párbeszéd) illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom.

Közös közleményükben felidézték: már a 2018-ban és a 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek, és az abban résztvevők törvénysértést valósítanak meg.

Az ellenzéket nem csak a határon túli magyarok politikai célú lakcím-szerzése aggasztja: a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a „billegő”, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok. Szerintük ezzel egy-egy választókerület választási eredménye tudatosan eltéríthetővé válik, azaz áttételesen megvalósul a választás kimenetelének befolyásolása is.

Az összefogás pártjai hozzátették: beadványuk révén az Alkotmánybíróság bebizonyíthatja, hogy valóban a hatalomtól függetlenül működik, és fellép a jogállamiság védelmében.

Az ellenzék korábban a Nemzeti Választási Irodát (NVI) is kérte, hogy honlapjukon naponta tegyenek közzé választói névjegyzéket, amelyben települési és választókerületi szinten is követni lehet a választásokat. Így legalább nyomon lehet követni, ha valamelyik településen váratlanul, ugrásszerűen megnőne a választásra jogosult polgárok létszáma. Az NVI ennek részben eleget is tett: ígéretük szerint december 13-ától heti szintű bontásban közlik a kért névjegyzéki adatokat.