Állampapírokba fektetnek a képviselők

Állampapírokba fektetnek a képviselők

A DK, az MSZP és Párbeszéd képviselői (b-j) a kulturális törvénycsomag szavazása közben tiltakozásul felállnak és fekete maszkot tartanak az arcuk elé az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 11-én. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen megugrott az állampapírok aránya a képviselők megtakarításaiban - derül ki a Privátbankár képviselők vagyonnyilatkozatait összesítő cikkéből.

2019 végén 257 millió forinttal, vagyis csaknem 64 százalékkal magasabb értékben birtokoltak állampapírt a honanyák és honatyák, mint egy évvel korábban. Ugyanezen idő alatt a részvényeik értéke csaknem megduplázódott, 67 millióval, 139,5 millióra - írja a Privátbankár.

A portál szerint mindössze a képviselők egyharmada teszi megtakarítását valamilyen pénzügyi eszközbe, ez az arány nem változott tavalyhoz képes. Az azonban igen, hogy jelentősen megugrott az állampapírok aránya, alapvetően a tavaly júniusban kibocsátott ötéves lejáratú, közel 5 százalékos éves átlaghozamú MÁP Plusz vonzására. 13 olyan képviselő is vásárolt ilyet, akinek korábban nem volt megtakarítása értékpapírban, köztük Hollik István, a Fidesz újsütetű kommunikációs igazgatója, az Orbán Viktor által a magyar nemzeti kultúra szószólójának nevezett Lezsák Sándor, valamint Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. 

Az állampapírok mellett csak kevesen mertek kockáztatni, nemcsak részvényeket venni, hanem az állampapíroknál alig rizikósabb befektetési alapokba invesztálni. Ez ugyanis aktív portfoliókezelést igényelt volna, amit továbbra is csak kevés képviselő akart vagy tudott megtenni. A többség pedig a nulla közeli kamatok ellenére változatlanul inkább betétben, vagy a párnacihában hagyja az átmenetileg szabadon lévő pénzeit – derül ki a vagyonnyilatkozatokból.

A volumennövekedés alapján Gyurcsány Ferenc DK-képviselő vezet, miután értékpapír-állományának értéke egy év alatt 75 millió forinttal, 735 millióra emelkedett. Ez egyébként több mint az egyharmada az összes képviselő teljes, 2019 végén immár 2 milliárd fölé került értékpapír-állományának.