Családtag is taníthatna vezetni

Családtag is taníthatna vezetni

Vasúti átjáró Budapesten (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szigorítanák a bevont jogosítvány visszaszerzését, viszont a tervek szerint akár családtagoktól és szimulátorokon is tanulhatnánk vezetést. Ez még a költőt, Bada Tibort, az Apa kocsit hajt című halhatatlan dal szerzőjét is megihlette volna. 

A 24.hu cikke szerint az Építési és Közlekedési Minisztériumban, amelynek 2025 márciusáig kell letennie a kormány asztalára a KRESZ megújítására vonatkozó szakmai javaslatait, kedden volt egy háttérbeszélgetés, amelyen konkrét KRESZ-módosítási javaslatokat is közöltek. Például lehetőséget biztosítanának a „családtagi vezetéshez”. Magyarországon ma ugyanis bűncselekményt követ el az a szülő, aki a gyerekét még jogosítványszerzés előtt, az oktatás ideje alatt közúton vezetni tanítja. Több európai országban viszont már engedik, hogy családtagok oktassák a vezetni tanulókat. Ezért, ahogy a lap is írja, a munkacsoport az európai trendeket is figyelembe véve javasolhatja, hogy önkéntes lehetőségként Magyarországon is vezessék be a kísérővel történő vezetést. Mert „a cél az, hogy az állampolgár minél jobb felkészültséggel kerüljön a vizsgára, és minél alacsonyabb költségen meg tudják szerezni a jogosítványt”. Ezen felül a szimulátorokat is újra beépíthetik az oktatásba.

Szó esett az utánképzés felülvizsgálatáról is, vagyis arról, hogy ha valakinek bevonják a jogosítványát vagy összegyűlik a 18 büntetőpontja, akkor részt kell vennie egy képzésen. Vagyis annak, akinek elvették a jogosítványát, be kellene bizonyítania, hogy ismeri a KRESZ-t, tud vezetni, tehát nem csak az utánképzést kellene végigülnie.

 

 

Címkék: közlekedés, szülő, kresz