Átautóztak Magyarországon, aztán a karanténban kiderült, hogy fertőzöttek

Átautóztak Magyarországon, aztán a karanténban kiderült, hogy fertőzöttek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor hétfő este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy az ország egészére kiterjeszti a kormány az eddig csak az északi tartományokban alkalmazott rendkívüli intézkedéseket, románok tízezrei ültek azonnal autóba és indultak haza Romániába. Magyarországon át – többségük Letenyénél vagy Tornyiszentmiklósnál, tehát Szlovénia felől lépett be Magyarországra, de voltak sokan Hegyeshalomnál is. A döntő többségük Nagylaknál akart belépni a hazájába, de addigra a román hatóságok karantént rendeltek el az Olaszországból érkezőkkel szemben, így hatalmas sorok alakultak ki. 

Lapunk beszámolt arról, hogy a hazatérő románok egy része nem szeretett volna két hétre karanténba kerülni, és ebből komoly konfliktusok alakultak ki. A hatóságok döntése jogosnak bizonyult: a szerdán Romániában felfedezett hét koronavírusos eset mindegyikét a magyar határ menti karanténban találták, így szerda este a keleti szomszédunkban már 45 megbetegedést tartottak nyilván. A határhoz közeli karanténok beteltek, így szerda esti információk szerint már a Nagylaktól négyszázötven kilométerre (!) lévő Szovátára is kísértek rendőri felvezetéssel Olaszországból hazatérőket, hogy a székelyföldi településen lévő állami tulajdonú szállodákban és táborhelyeken várják ki a két hetet. 

Tudja meg, mivel jár a ma kihirdetett járványügyi veszélyhelyzet | Magyar Hang

Gulyás Gergely miniszter szerda délután jelentette be, hogy a szlovén, valamint az osztrák schengeni határon határellenőrzést fognak bevezetni, és nem engedik be az Olaszországból beutazni szándékozókat (magyar állampolgároknak biztosított a bejutás, de két hétig otthon kell maradniuk). Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a határzár legkésőbb szerda éjfélig megvalósul. Ha ez tényleg megtörtént, akkor is volt 48 óra, amíg potenciális vírushordozók ezrei utaztak át az országon.

A legkézenfekvőbb belépési pont Szlovéniából Tornyiszentmiklós, ez 494 kilométerre van Nagylaktól, ahol a hazatérő románok elhagyták az országot. Elképzelhető, hogy csaknem ötszáz kilométert végigautóznak megállás nélkül? A leginkább életszerű az, hogy ezek az emberek megálltak – akár többször is – Magyarországon: tankoltak, használták a töltőállomás mosdóit, ittak egy kávét, megettek egy szendvicset, elszívtak pár cigarettát. Két teljes napon át érintkeztek a magyar személyzettel és azokkal a magyarokkal, akik épp arra jártak tankolni, használni a mosdót, megenni egy szendvicset.

Nem tudok arról, hogy a benzinkutak személyzete kapott volna védőfelszerelést, használt volna maszkot, gumikesztyűt. Egyetlen dolgot láttam az MTI hírfolyamában ezzel kapcsolatban: kedden fertőtlenítették a mosdókat az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőjénél. A képaláírás szerint a fertőtlenítést a teljes gyorsforgalmi úthálózaton és pihenőkben elvégzik.