Átlátszó: Budakalász polgármestere felrúgta volna a Momentum konzultációsív-gyűjtő pultját, de azért jó a viszony

Átlátszó: Budakalász polgármestere felrúgta volna a Momentum konzultációsív-gyűjtő pultját, de azért jó a viszony

Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom, Budakalász. Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hangfelvételeket juttatott el az Átlátszóhoz egy ismeretlen, amelyeken többek között Budakalász jegyzője és polgármestere arról beszélget, mennyire aggályosnak tartják a Momentum konzultációs ívgyűjtő akcióját és arról beszélnek, hogyan lehetne megakadályozni azt. A polgármester például felvetette, hogy menjenek oda és rúgják fel a pultot. Az Átlátszónak most azt nyilatkozta, ilyen megjegyzés komoly szándékkal nem hangozhatott el, a lehallgatások miatt pedig feljelentést tettek. A Momentumos Buzinkay György szerint attrocitás nem történt, jó a viszonyuk a polgármesterrel, és a polgármester szerint is korrekt a munkakapcsolatuk a Momentum régiós képsviselőjével.

Egyre több információ kerül napvilágra arról, milyen nehezen védhető kijelentéseket tesz Budakalász jegyzője és polgármestere hol nyilvánosan, hol szűk körben. A jegyző nemrég egy anyakönyvvezetői állásra jelentkező férfit buzizott le nem is annyira diszkréten, míg a polgármester állítólag a közterület-felügyelőket fenyegette meg állásuk elvesztésével – erről a Kalászi Napló írt. Az Átlátszó birtokába került hangfelvételekből pedig az derül ki, hogy a Momentumosok nyári akciója is csípte a városvezetés zsemét.

A Momentum tavaly júliusban 5-6 alkalommal gyűjtötte a nemzeti konzultációs íveket Szentendrén és Budakalászon, a HÉV-állomás környékén.

Az Átlátszó birtokába jutott felvételeken a névtelen forrás szerint Balogh Csaba képviselő, Deák Ferenc jegyző, Göbl Richárd polgármester és Fetterné Ferenczy Beatrix rendészeti irodavezető hangja hallható, valamint egy civil személyé.

Az egyik hangfelvételen hallható beszélgetésből az derül ki, hogy a polgármester és a rendészek vezetője nem igazán tudják eldönteni, mit tegyenek. Fetterné attól tart, ha kiküldi a rendészeket, címlapra kerül, ezt pedig szeretné elkerülni, így arra jutnak, hogy nem lépnek az ügyben. Egy további felvételen pedig az hallható, hogy a polgármester felszólít többeket egy szobában mondván: „na, menjünk, és számoljuk fel azt a Momentumos standot”. A megszólalásán mindenki nevet.

Az utolsó hanganyagon a polgármester és a jegyző beszélget egy munkát kereső férfival, akinek vicceskedve munkát is ajánl:

„– Én tudnék egy jó munkát! – Na? – Kimegyünk itt a HÉV-megállóhoz, és a Momentumosok pultját felrúgod úgy, ahogy van”.

Az Átlátszónak most azt nyilatkozta, nem gondolta komolyan a dolgot, a lehallgatások miatt pedig feljelentést tettek.

A hangfelvételeken elhangzó beszélgetéseknek végül semmilyen következménye nem lett. Az Átlátszló telefonon érdeklődött Buzinkay Györgynél, a Momentum egyik alapítójánál, országgyűlési képviselőjelöltnél, hogy fellépett-e a bárki ellenük az akcióik során. Buzinkay a portál kérdésére elmondta, hogy nem került sor atrocitásra. Tájékoztatása szerint a rendőrséget értesítették a gyűjtésről annak idején, az önkormányzattal és a polgármesterrel pedig jó a viszonyuk.