Petíciót adott át a kis benzinkutakat tömörítő szövetség a Miniszterelnökségnek

Petíciót adott át a kis benzinkutakat tömörítő szövetség a Miniszterelnökségnek

Mol-benzinkút az M3-as autópályánál. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) átadta a Miniszterelnökségen a petícióját, amelyben a kis benzinkutakat sújtó adóteher-változás átalakítását követelik. A felhívásukat a hétfőn délben a Miniszterelnökség két munkatársa vette át – mondta el a Magyar Hangnak Egri Gábor, az FBSZ elnöke.

A szövetség a Magyar Közlönyben november elején megjelent kormányrendeletben kihirdetett üzemanyag-különadók miatt tiltakozik. Mint arról beszámoltunk, a különadó mértéke a legkisebb forgalmú kutaknak – 500 millió forintos adóalap alatt – nem változik, de 500 millió és 30 milliárd forint közötti adóalap esetén az eddigi 0,15 százalékos különadót 3 százalékos teher váltja fel, míg 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapnál a most érvényes 1 százalékos teher 3 százalékra nő. Az extraprofitra vonatkozó változások januártól léphetnek életbe. – Ha a terhen nem változtat a kormány, a benzinkutak nem tudják kigazdálkodni azt, hogy hússzorosára emelik az adójukat. Ezt kénytelenek lesznek az áraikban érvényesíteni. Ez összességében 32 milliárd forint terhelést jelent a vidéki lakosság számára. Nagyon sok vidéki benzinkútnak nincs alternatívája, így a vásárlóknak oda kell menniük – fogalmazott Egri Gábor. Az adóteherváltozással jól járnak viszont a 100 milliárd forint feletti adóalappal rendelkező benzinkutak: az ő terhük 4,5 százalékról 3 százalékra csökken.

Ezen adóteher-elosztáson szeretne változtatni a 167 céget és mintegy 300 töltőállomást tömörítő FBSZ, amely így a Mol mögött a második legnagyobb kútszámú hálózatot jelenti. – Pozitív jelzésként értékelem, hogy átvették a nyilatkozatot. Ebből arra következtetek, hogy foglalkozni fognak a petíciónkkal. Az országszerte működő családi vállalkozások nagyon fontos részei a vidéki gazdaságnak, amelyek beágyazottak a helyi közösségbe, a települések életébe, hiszen a shopjaikon keresztül értékesítik a környezetükben fellelhető termékeket – mutatott rá az elnök.

Egri Gábor elmondása szerint a petícióban azt kérték, hogy a kormány és miniszterelnök vizsgálja meg, hogy a hússzoros adóemelés helyett hétszeres legyen az adóemelés és 700 millió forintos adóalap mértékéig kértek mentességet. 700 millió és 15 milliárd forint közötti adóalapnál szeretnének egy 1 százalékos sávot. 15 milliárd forint felett pedig 3 százalékos adótehert javasolnak. – A kollégákkal egyeztetve úgy gondolom, hogy az 1 százalékos adóteher-növekedést takarékosabb működéssel, ügyesebb beszerzéssel ki lehetne gazdálkodni – jelentette ki, hozzátéve, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében a kis benzinkutak is hozzájárulnának a költségvetés bevételi oldalához.

A témához kapcsolódik, hogy szerdától 10 forinttal csökken a benzin, 20 forinttal pedig a gázolaj átlagára. A Holtankoljak.hu szerint a 95-ös benzin átlagára 587 forint, míg a gázolaj 606 forint lesz literenként.