Az egész ország bezárkózik húsvétra, hogy megakadályozzák a turisták rohamát

Az egész ország bezárkózik húsvétra, hogy megakadályozzák a turisták rohamát

Rendőrök a Margit híd lezárt margitszigeti bejárójánál 2020. április 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egymás után jelentik be a fővárosi és vidéki önkormányzatok a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, hogy húsvétkor elkerüljék a turisták rohamát. A Balatonnál, a Velencei-tavon és a Dunakanyarban is bezárkóznak a települések.

A kormány csütörtöki döntése értelmében a húsvéti hosszú hétvégén az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a kijárási korlátozások szigorításáról. Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában azt mondta, azért várt ennyi ideig azzal, hogy bejelentse, a kormány fenntartja az eddigi kijárási korlátozást, hogy hátha szigorúbb intézkedéseket kell hozni. Szíve szerint még várt volna, ha a helyzet romlik, szigorítani kell. Azt látja, nagyon eltérő állapotok vannak egyes településen – Taktaharkányban, Tihanyban és a Margit-szigeten. Ezt nem lehet országos döntéssel elintézni, ezért léphetnek önállóan a polgármesterek – tette hozzá. Az erről szóló rendelet csütörtök este 11 óra előtt jelent meg.

Miután az elmúlt napokban Tihany, Hollókő, Szentendre, Tokaj és Velence vezetői is kérték a húsvéti ünnepekhez közeledve, hogy az emberek a koronavírus-járvány miatt ne látogassanak el a népszerű kirándulóhelyekre, újabb önkormányzatok jelentettek be szigorú korlátozásokat országszerte.

Budapesten lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt – közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön késő este. Ebben a négy napban felfüggesztik a 26-os busz üzemeltetését, a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigetnél. A Városliget Zrt. mindeközben arra kért mindenkit, hogy a koronavírus-járvány miatt a hosszú hétvégén ne menjen a Városligetbe, csak a jogszabályban engedélyezett módokon használja a parkot.

Koronavírus: újabb 11 halott, már 1190 igazolt fertőzött Magyarországon | Magyar Hang

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg - közölte péntek reggel a kormányzati tájékoztató portál. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Újpesten a kerület közterületei csak áthaladásra, illetve egyéni sportolásra használhatók hétfő éjfélig. Lezárták a Népszigetet a forgalom elől, az átjárás a kerületek között azonban megengedett, át lehet jutni Óbudára a hídon keresztül. Az önkormányzat által fenntartott piac- és vásárcsarnok területén kötelező az egészségügyi maszk – ennek hiányában a kendő vagy sál – viselése. Budán, a Normafán péntektől valamennyi parkolót lezárták, a szabálytalan parkolást pedig szigorúan szankcionálják. Nem használhatók a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark és a tűzrakóhelyek. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, nem üzemel a Libegő sem.

Balatonfüreden csütörtök déltől vezettek be korlátozásokat. Lezárták a város 71-es főút alatti összes nagy parkolóját, és a város két nagy strandját is: az Esterházy és a Kisfaludy strand a hosszú hétvégén nem látogatható. Az intézkedések a tervek szerint kedd reggel 8 óráig lesznek érvényben. Balatonalmádiban péntektől lezárták a legforgalmasabb csomópontokat, a strandok parkolóit, a játszótereket és a kültéri fitneszparkokat. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken kötelező a maszk viselése. Keszthelyen kordonokkal lezárják a Balaton-partot, a rendőrség ellenőrzi, hogy megszegi-e valaki a lezárást.

Hévíz polgármestere, Papp Gábor közleményben arra szólított fel mindenkit, hogy „most senki ne jöjjön Hévízre!”. Kifejtette: az üzletek zárva vannak, a gyógytó nem fogad vendégeket – és a meleg vizű kifolyójában is tilos a fürdés –, a tó körüli sétányt már napokkal ezelőtt lezárták, és ha szükséges, a parkolókat is le fogják.

Visegrádon a péntek reggel életbe lépett intézkedése értelmében a város belterületén csak az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak. Lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat. Az átmenő forgalom a 11-es főúton haladhat Esztergom és Budapest között. A Pest megyei Zebegény honlapján az olvasható: „Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!”. A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Nagymaros még tovább szigorított. Péntek reggel 8 órától lezárják a település kül- és belterületi útjait a nem helyi lakosok elől. Ennek értelmében csak a nagymarosiak, az ott ingatlannal rendelkezők, a munkába közlekedők és az áruszállítók léphetnek be a településre. A zárlat hétfő este 8 óráig marad érvényben.

Hasonlóan szigorú intézkedést vezetett be Hosszúhetény polgármestere is, amikor elrendelte a települése környékén lévő erdei utak lezárását péntek reggeltől hétfő éjjelig. A baranyai Óbányára és Mecseknádasdra hétfő éjfélig csak a településen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, ingatlantulajdonnal rendelkezők, valamint igazoltan munkavégzés vagy rokonlátogatás céljából érkezők léphetnek be. Kesztölcre is csak az ott állandó lakcímmel, tartózkodási hellyel rendelkezők és életvitelszerűen ott élők mehetnek be

Orbán Viktor: A kijárási korlátozás időtartalmát határozatlan időre meghosszabbítják | Magyar Hang

Határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozás időtartalmát - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután a Facebook-ra feltett rövid videójában. Ezután pedig hetente mérlegelnek és döntenek az esetleges hosszabbításról. A szűk két hete elrendelt kijárási korlátozások most szombatig voltak eredetileg érvényben.

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének 58 tagegyesülete határozatlan időre megszüntette a napijegyek és a horgászengedélyek értékesítését. A megye 19 ezer aktív horgászát arra kérik, szüneteltessék tevékenységüket. A korlátozások betartását halőrök felügyelik.

Gárdony polgármestere, Tóth István a város közösségi oldalán látható videointerjúban jelezte: a helyi rendőrkapitányságtól és polgárőrségektől azt kérte, hogy húsvét hétvégéjén fokozottan legyenek jelen a közterületeken, s a vendégeket, nyaralótulajdonosokat vegyék rá a kijárási korlátozás előírásainak betartására. A múlt hétvégén ugyanis nagyon sokan érkeztek Budapestről, a tóparton és a közparkokban is sokan voltak, a vendéglátóegységek előtt sorban álltak az emberek.

A Tisza-tó fővárosának tekintett Tiszafüreden újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, mert nőtt a látogatók száma, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár. A kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogosközlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust.

A debreceni önkormányzat lezárta a látogatók elől a Békás-tavat is magába foglaló, kerítéssel körbevett nagyerdei parkerdőt, valamint az Ötholdas Pagony játszóteret, és kiemelten ellenőrzik a Nagyerdei Stadion környékét. Szegeden a patikák, élelmiszer- és dohányboltok kivételével a város minden üzletének és piacának be kell zárnia péntektől húsvét hétfőig.

Pécsett bezárják a két nagy bevásárlóközpontot, az Árkádot és a Pécs Plázát, és számos közparkra is lakat kerül. Az önkormányzat péntek reggel 8 órától hétfő este 22 óráig lezárja a közforgalom elől Pécsett azokat a közterületeket és parkolókat, amelyeket hagyományosan sok kiránduló keres fel hétvégenként és az ünnepi időszakokban – írja a Szabad Pécs. „Kifejezetten örülünk, hogy a húsvéti időszakra vonatkozó döntési jogkör átadására nem húsvét hétfőn került sor” – fogalmazott közleményében Péterffy Attila polgármester.

Miskolc polgármestere, Veres Pál péntektől hétfőig lezáratta a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolókat.

Tilos lesz sétányokon, tóparton sétálni, tereken csak “áthaladni” lehet, padokra ülni tilos, a Vásárcsarnokban csak 99-en tartózkodhatnak, az élelmiszer boltokon, piacokon, drogérián, patikákon, háztartási bolton, benzinkutakon kívül az üzletek zárva lesznek – ezeket a szigorításokat jelentette be Dézsi Csaba András polgármester Győrben.

Pannonhalmán húsvét idejére a főapátság összes parkolóját lezárták.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester elrendelte a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolók átmeneti lezárását. Veszprémben hétfő éjfélig kizárólag az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyi árut, tisztítószert árusító üzletek, a vásárcsarnok és az üzemanyag-töltőállomások lehetnek nyitva. A népszerű kirándulóhelyeken, a játszótereken és a kültéri sporteszközöknél megtiltották a tartózkodást, a város sétálóutcáján és több más közterületen csak áthaladni lehet.

Gyöngyösön az összes mátrai parkolót lezárták, a Mátrában pedig kötelezővé tették a maszk és kesztyű viselését. Zalaegerszegen péntektől lezárták a város kedvelt erdei és tóparti kirándulóhelyeinek parkolóit. Tatabányán megállást tiltó táblát helyeztek el a Turul emlékműhöz vezető útra, és nem használható a szobor körüli parkoló. Lezárták a Tatabánya és Tata közötti kerékpárutat, az óvárosi Ligetet, a Május 1. parkot, a Vértes Center bevásárlóközpontban szombaton csak a drogéria lehet nyitva. Tatán lezárták az Angolparkot és az Öreg-tó partját, ami érinti a tatai vár és az Esterházy-kastély környékét, az Építők parkját és az Öreg-tóhoz bevezető utakat.