Az elektromos közlekedési eszközök miatt módosul a KRESZ

Az elektromos közlekedési eszközök miatt módosul a KRESZ

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elektromos közlekedési eszközök elszaporodása miatt módosítják a KRESZ-szabályokat Magyarországon. Hétfőn Dunai Mónika kormánypárti képviselő kérdezett rá, a balesetveszély csökkentése érdekében tervezik-e a a szabályok változtatását, Koncz Zsófia államtitkár pedig igennel felelt. Ahogy az hasonló kormánypárti felkérdezések után történni szokott, rögtön be is nyújtott a tárca egy módosító javaslatcsomagot. A változtatás a vasúti átjárókat is érinti majd.

Az elektromos rollerek népszerűsége miatt régóta kérdés, hogyan érdemes szabályozni a területet, elkerülve a balesetveszélyesebb helyzeteket. Bár a KRESZ nyilván a hasonló járművekre is vonatkozik, de a szabályokat sokan nem veszik figyelembe, vagy egyszerűen nem is tudnak azokról, az úttesten pedig még egy kerékpárosnál is nehezebb lehet észrevenni egy rollerest. A KRESZ-szabályozás több dolgot is érinthet, így feltehetőleg a követési távolságot, illetve azt is, milyen egyéb feltételek mellett lehet e-rollerrel az úttesten haladni.

Egy módosító javaslat egyébként már tavaly szeptemberben elkészült, a bevezetés viszont mindeddig váratott magára. A legutóbbi állásfoglalás szerint az e-roller segédmotoros kerékpárnak számít, ami már csak azért is probléma, mert ilyen jármű nem közlekedhet bicikliúton, jogosítvány kell a vezetéséhez, valamint bukósisakot kell viselni. Továbbá szükséges index, valamint féklámpa is. A korábban elkészült javaslatban szabályoznák azt, mi számít kis-, és mi nagy teljesítményű motoros rollernek. A kisteljesítményűre, ha a korábbi javaslatokat fogadják el, a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznának. Fontos továbbá, hogy a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint már most is ittas vezetésnek számít, ha valaki részegen elektromos rollert vezet.