Az MLSZ-nek is feltűnt, hogy a Magyar Kupa-döntőn az ultrák semmibe vették a távolságtartást

Az MLSZ-nek is feltűnt, hogy a  Magyar Kupa-döntőn az ultrák semmibe vették a távolságtartást

A Budapest Honvéd ünneplő szurkolói (Fotó: Magyar Hang / Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az (MLSZ) összességében elégedett a klubok munkájával és a szurkolók meghatározó többségének fegyelmezettségével is a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések kapcsán. A szervezet ugyanakkor pénteki közleményében kiemelte, hogy egyes szurkolói csoportok figyelmen kívül hagyták a rendelet távolságtartásra vonatkozó előírását. Ezeket a rendőrségnek jogában áll szankcionálni, a hatóság intézkedhet akár a helyszínen az egyes személyekkel szemben, vagy megbüntetheti a szervező egyesületet, amelyet a kormányrendelet felelősként nevesít az előírások betartatása tekintetében. A rendőrség joga a mérkőzések megtartásának engedélyezése és minősítése, és ezen jogkörében lehetősége van a mérkőzés zárt kapus módon történő megtartásának elrendelésére is.    

Az MLSZ-közlemény külön kitért a szerdai Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC kupadöntőre is, amelyet a Puskás Arénában tízezer néző előtt nyertek a kispestiek, megszerezve ezzel történetük nyolcadik MK-sikerét. Az MLSZ jelezte, egy esetleges indokolt szankció a rendezőt, azaz a szövetséget sújtja, amit a szervezet tudomásul vesz. 

A döntőn lapunk is képviseltette magát, és részletesen, videóval beszámoltunk a történtekről. Mint megírtuk, a nézők elméletileg csak minden negyedik széken ülhettek, de ez a két csapat kemény magjánál nem igazán érvényesült, és ami a két kapu mögött (és főként a Honvéd kemény magjában) történt, az minden volt, csak nem távolságtartás. Erről egyébként a külföldi sajtó is megemlékezett.

Az MLSZ szerint az egyik legnagyobb felelőtlenség és legkockázatosabb dolog a folyamatos teszteléssel figyelt játékosok és az egészségügyileg ellenőrizetlen szurkolók esetleges érintkezése. A szurkolók és játékosok közös gólöröme, mérkőzés utáni ünneplése, a pacsizás a jelenlegi különleges helyzetben kifejezetten kockázatos, felelőtlen és ezek miatt az MLSZ szabályai által tiltott. Azzal a sportszervezettel szemben, amelynek játékosai ezt a tilalmat megszegik, az MLSZ haladéktalanul fegyelmi eljárást indít.

Ugyanakkor a szövetség szerint a meghatározó többség követte az előírásokat a nézőtéren való elszórt ülésrend betartásában is.

Az MLSZ újságírói megkeresésre közölte, hogy a díjátadáson résztvevő Csányi Sándor elnök, és a kormányt képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendelkezett a 24-36 órás negatív teszteredménnyel, ahogy mindenki, aki a szigorú szabályokkal védett sportzónába belépett a mérkőzés ideje alatt.