Az Uzsoki kórházban leállt a kardiológiai ellátás

Az Uzsoki kórházban leállt a kardiológiai ellátás

Az Uzsoki Utcai Kórház, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának oktatókórháza, Róna utcai tömbje Zuglóban. (MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Zuglóban lévő Uzsoki kórház határozatlan ideig nem tudja ellátni a kardiológiai betegeket – derül ki Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző friss Facebook-bejegyzéséből. 

„A kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben előre nem látható módon egyidejűleg személyi feltétel hiánya miatt nem tudják biztosítani a koronária intervenciót, valamint a súlyos állapotú, monitorizálást igénylő betegek kardiológiai őrzőben történő ellátását” – idézi Kunetz a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) határozatából a Tóth Ferenc orvosigazgatóra hivatkozva írt mondatot. – Ez azt jelenti, hogy a kardiológiai osztály gyakorlatilag a súlyos betegek tekintetében leáll, nem lesz infarktus ellátás, de egyéb komolyabb ellátás sem – írja Kunetz, aki szerint ez elég rossz hír, mert az Uzsoki Utcai Kórház eddig még működőképes volt, és február 16-ától egy alapszakmai ellátás szűnt meg ott határozatlan ideig. A betegeket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjában, a Betegápoló Irgalmas Rendi Kórházban, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben és a Honvédkórházban látják majd el. 

Lapunk többször is írt arról, mekkora gondot okoz az ország számos kórházában, hogy nincs elég szakember. Többek között Balassagyarmaton nem nyit ki a novemberben bezárt szülészet, a szolnoki kórház a stroke-osokat és tüdőbetegeket küldi a fővárosba, a Dunántúlon a kézsebészeti ellátásban vannak mind nagyobb nehézségek. A kormány részéről Takács Péter egészségügyi államtitkár elismerte, hogy vannak nővérgondok, de szerinte a korábbi bérnővérek – akiknek munkaerő-közvetítőn keresztüli foglalkoztatása „a szürke gazdasági zónába” volt sorolható – be fognak menni az állami rendszerbe, vagyis az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alatt dolgoznak tovább.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.