Bajban a Hundub, végrehajtást indított üzemeltetője ellen a NAV

Bajban a Hundub, végrehajtást indított üzemeltetője ellen a NAV

(Forrás: A Hundub Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végrehajtást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Hundub nevű közösségi oldalt üzemeltető Hundub Kft.-vel szemben, a vállalkozás neve ugyanis szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján – vette észre az Mfor.hu.

Az adatbázissal kapcsolatos információk adótitoknak minősülnek, a NAV nem közöl több információt magánál a végrehajtás tényénél. Az viszont biztos, hogy „amennyiben valamely adózó a (...) közzétett listán szerepel, az adóvégrehajtást tényként kell kezelni”.

Mint a portál írja, a végrehajtási eljárás annyira az elején járhat, hogy ezt még nem rögzítették a társaság cégkivonatában.

Az mfor szerint a Hundub Kft. ellen indult végrehajtási eljárás összefüggésben állhat azzal, hogy július 2-án a vállalkozás áfabevallást be nem nyújtó adózó minősítést kapott.

A Hundubról – Lelőtték „a magyar Facebookot” címmel – épp csütörtökön írta meg a Népszava, hogy napok óta elérhetetlen, de korábbi információk szerint már júliusban sem működött az oldal. Az oldal fenntartójától próbálták megtudni, várható-e, hogy ismét elindulnak, de nem kaptak választ.

Az oldal körül nem ez az első alkalom, hogy probléma merül fel. A Telex februárban vette észre, hogy a rendszeren lévő rés miatt láthatóak a felhasználók által privátban küldött képek, amelyek között gyermekpornográf fotókra bukkantak, amiért a portál bejelentést tett a rendőrségen.

Májusban pedig a hvg.hu szúrta ki, hogy a Hundub elérhetetlenné vált, ám nem sokkal később akkor még újraindult. Az ötletgazda-üzemeltető Pál Csaba korábbi állítása szerint terheléses támadás is érte már az oldalt.

A Hundub nevű, magyar fejlesztésű, a Facebookra hajazó közösségi oldal tavaly év végén indult el Magyarországon, ahogy leírásukban írták, egy „alternatív médiaként”. A „cenzúrára adott válaszként” létrehozott oldal leírásában szabadságot és cenzúramentességet ígért felhasználóinak, de arra kérte őket, „hogy a hatályos magyar törvényeket tartsa be, hiszen azok ránk és mindenkire egyaránt vonatkoznak”. Hírek szerint főleg a kormánypárti sajtó és a Mi hazánk radikális párt lelkesedett érte.