Véget ért Balog Zoltán meghallgatása, egyelőre kimosakodott a vádak alól

Véget ért Balog Zoltán meghallgatása, egyelőre kimosakodott a vádak alól

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Novák Katalin Kötcsén, 2018. június 3-án (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Református lelkészektől származó információink szerint Balog Zoltán kimosakodhatott a zsinat előtt az őt ért vádak alól. Ez azonban, hangsúlyozzák, a jelen állás, estig bármi történhet, amikor is a püspök televíziós nyilatkozatot tesz. Addig még nyilván egyeztet a miniszterelnökkel is. Történt mindez annak ellenére, hogy a korábbi miniszter, jelenleg püspök és a zsinat elnöke, Orbán Viktor szoros szövetségese önmagának is ellentmondóan nyilatkozott a pedofil botrányról, ami Novák Katalin államfő és Varga Judit listavezető lemondásához vezetett. Erről ITT írtunk részletesen. 

Az egyik megkérdezett lelkész azt fejtegette, ismerve Balog személyiségét aligha állna a nyilvánosság elé, ha megbukott volna, nyilvánvalóan triumfálni akar az emberek előtt. A Magyar Hang információival egybecsengően a Telex is úgy értesült, hogy Balog marad a református egyház hazai vezetője, miután a szimpátiaszavazáson többségben voltak az igenek.

Frissítés: este 6-kor egy Youtube-videóban jelentette be Balog Zoltán, hogy bizalmat kapott az egyház vezetésétől. Azt is elmondta, hogy az elnökségi tanács határozottan arra kérte, hogy gondolja át közéleti szerepvállalását, hogy azok mennyibe egyeztethetők össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásával.

Minden jel arra mutat, hogy vége van a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában tartott gyűlésnek, melyen Balog Zoltán püspököt hallgatta meg a magyarországi református egyház vezetése – tudósított nem sokkal korábban a Hvg.hu. A portál szerint az egyházi képviselők negyed négy körül már szállingóztak el a helyszínről, egyikük pedig azt mondta: a zsinat elnöke este nyilatkozik a tévében. A zsinat lelkészi elnöke pedig nem más, mint Balog Zoltán, aki ekkor még bent volt az épületben.

Szintén a Hvg.hu egyébként korábban azt írta, hogy rejtőzködve érkezett a zuglói Abonyi utcába, ahol jelentős óvintézkedéseket vezettek be, nehogy meg lehessen közelíteni a református püspököt, vagy kérdezni lehessen tőle. 

Mint beszámoltunk róla, Balogot azt követően rendelte vissza egyháza az elvonulásáról, hogy felmerült a sajtóban, az ő lobbija hatására kaphatott K. Endre kegyelmet Novák Katalintól. A református püspök egy egyébként a témában írt, belső levélben azt állította: K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő terjesztettem fel. Arról, hogy a levél milyen pontatlanságokat tartalmazott, itt írtunk

A 444.hu mindeközben arra hívta fel a figelmet, hogy a Református.hu-n meglehetősen áthallásos napi ige jelent meg Ninive bukásáról, amit Balog meghallgatásának napján nehéz az ügytől elvonatkoztatva olvasni. „Mert rengeteget paráználkodott ez a parázna nő, a szépséges és bűbájos asszony...” – volt olvasható kedd délután a Ninivével kapcsolatos idézet a honlapon, mint a portál írta, az Ószövetségből Náhum könyve a büntetés isteni törvényszerűségét beszéli el, a „parázna asszony” jelképe általában jeleníti meg a bűnösséget. Az ige pedig így kezdődött: Jaj a vérontó városnak! Az egész csupa hazugság, rablással van tele, nincs vége a zsákmányszerzésnek. Az igemagyarázat pedig arról szólt, „hogy Ninive bűne nem abban volt, hogy hatalmat gyakorolt Júda felett. A parázna nő bűne sem abban van, hogy szépséges és bűbájos, hanem az, hogy visszaél Istentől kapott tulajdonságaival. Pillanatnyilag ugyan sikeresnek érezheti magát, de hamar eljön a bukás: „...ruhádat az arcodra borítom, megmutatom meztelenségedet a népeknek...” (5). Jobb Krisztusért a gyalázatot is vállalni, hogy aztán a menny dicsőségében részesüljünk.”

Címkék: Balog Zoltán