Balog Zoltánt visszarendelte az egyháza az elvonulásából, válaszokat várnak tőle

Balog Zoltánt visszarendelte az egyháza az elvonulásából, válaszokat várnak tőle

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet a Halásztelki Bocskai István Sportegyesület épülõ kézilabdacsarnokának ünnepélyes alapkõletételén 2021. július 14-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltán református püspöknek, egykori emberierőforrás-miniszternek vállalnia kell a felelősséget a kegyelmi ügyben játszott szerepéért, ezt várja tőle Orbán Viktor – értesült a 444.hu. A lap szerint Balogot, aki évtizedeken át bizalmasa és politikai mentora volt Nováknak, régi ismeretség fűzi K. Endréhez, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteséhez, és ő szervezhette meg a kegyelmi döntés előtt a pedofil bűncselekményben bűnségedként elítélt K. Endre felesége és Novák Katalin találkozóját.

A találkozó célja az lehetett, hogy az exminiszter meggyőzze Novákot: K. Endre, aki „otthonosan mozgott” Felcsút környékén is, megérdemli a kegyelmet. Az viszont nem világos, miért lehetett fontos a férfi Balognak, és azt sem tudni, hogy önszántából győzködte-e az elnököt. A 444 szerint mindez nem magyarázza azt sem, hogy Varga Judit miniszter miért jegyezte ellen a kérelmet.

Balogot jelenleg nem lehet elérni. Csütörtök délben – néhány órával azelőtt, hogy Orbán Viktor bejelentette az alkotmánymódosítást – a Facebook-oldalán bejelentette, hogy egy időre eltűnik a közéletből: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!” A Telex egy Novák Katalin környezetéhez tartozó forrása szerint Balog bejegyzése sokakban „kiverte a biztosítékot”, hiszen miután ő lobbizott K. Endre kegyelméért, „a botrány tetőfokán egyszerűen lelépett”.

Két nappal később Balog, aki tagja volt Novák tanácsadó testületének is, egy másik Facebook-posztban beállt az államfő mögé. Azóta titkolja, hol van, titkára a 444-nek nem árulta el. Az egyház sem kommunikál az ügyben. Egy református egyházkerületben zajlott ülésről azt az információt kaptuk, hogy hétfő reggel arra kérték a tagokat, ne beszéljenek nyilvánosan a lelkészi elnököt érintő dolgokról.

Hasonló lehet a politikai elvárás, mint ami hétvégén megfogalmazódott Novák Katalinnal és Varga Judittal szemben: vállalni a felelősséget, leszerelni. A Fidesz egyik országosan ismert politikusa például egy hétfői egyeztetésen több munkatárs jelenlétében arról beszélt: Balog valószínűleg arra a következtetésre fog jutni, amire a már távozók, és „rá is fér az elvonulás”. Ezáltal azonban a püspöki széke is veszélybe kerülhet.

A lap szerint Orbán azt várhatja, vagy azon dolgozhat, hogy olyan magyarázat szülessen az ügyre, ami nem hagy nyitva több kérdést, rövidre zárja a történetet, amennyire ez még lehetséges.

Az esti órákban ugyanakkor Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke egy közleményt adott ki a Balog Zoltán felelősségéről szóló cikkekre reagálva. Ebben arról ír, a kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat.

Később azonban a Telex úgy értesült, a Magyarországi Református egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy úgynevezett esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, pontosan milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.