Bajnai Gordon: Amerika most összeírja a szövetségeseit

Bajnai Gordon: Amerika most összeírja a szövetségeseit

Bajnai Gordon (Fotó: Facebook/Bajnai Gordon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

1990 óta hazánkat hosszú távú, valódi érdekei ahhoz a szövetségi rendszerhez kötik, melyet az Egyesült Államok és az Európai Unió képvisel. Az elmúlt hetek eseményei az Atlanti-óceán mindkét partján arra utalnak, hogy nemsokára megint számba veszik, most éppen ki melyik sorban áll – erről beszélt a 24.hu-nak adott interjújában Bajnai Gordon.

Az egykori miniszterelnök annak kapcsán – mint fogalmazott – csak spekulálni tud, hogy miért állt ki Orbán Viktor ennyire határozottan Donald Trump mellett és miért csak a „sikeres elnöki kampánya” miatt gratulált Joe Bidennek. Bajnai Gordon szerint a magyar kormányfő alighanem abból indult ki, hogy ha nyer Trump, akkor az új ciklusban óriási piros ponttal indul az Orbán-kormány. Ha pedig Biden győz, úgyis mindegy, hiszen a mostani rezsimnek kevés esélye van pozitív viszonyt kialakítani az új vezetéssel. Egyúttal szerinte megágyazott annak, hogy ha majd a központilag vezérelt korrupció, valamint a jogállam lerombolása miatt hasonló kritikát kap a Biden-adminisztrációtól, mint az EU-tól, akkor azt az új elnök személyes bosszújaként adhassa el itthon a választóinak.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt négy év magyar-amerikai viszonyát a felszínen gördülékennyé, barátságossá tette az Orbán és Trump közötti vélhetőleg őszinte, értékalapú barátság, ami Orbán és Biden között aligha áll majd fenn. Ám mint mondta, a viszony a mélyben Trump alatt sem volt felhőtlen, a Kínához és Oroszországhoz való hozzáállásban éles ellentét feszült a két ország között.