Bajnai Gordon: Karácsony Gergelyt támogatom

Bajnai Gordon: Karácsony Gergelyt támogatom

Bajnai Gordon és Karácsony Gergely (Fotó: Bajnai Gordon / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elemzést tett közzé az előválasztás kapcsán a nyilvánosság előtt az utóbbi években ritkán megszólaló Bajnai Gordon volt miniszterelnök. Mint közösségi oldalán írja, „a 2022-es választás generációkra eldöntheti a közös sorsunkat. Mostanra már – akár szereti, akár nem – mindenkinek világos: az Orbán-rendszer nem illeszthető össze Magyarország európai jövőjével”.

Bajnai úgy véli, a 2022-es választásra létrejött ellenzéki összefogás „minden kezdeti sutaságával és konfliktusával együtt” az egyetlen megfelelő válasz arra a „kelepcére, amelyet a Fidesz 2011-ben a választási törvénybe épített”. Ehhez hasonlóan az előválasztást a legalkalmasabb jelöltállítási folyamatnak tartja. – A jelöltek és érvek közötti választás nem lesz könnyű. Saját tapasztalatból mondom ezt, hiszen a miniszterelnök-jelölteket – egy kivétellel – személyesen ismerem. Mindegyikük bátor, tisztességes és felkészült ember. Jó lenne őket – együtt – döntéshozó szerepben látni mielőbb. Szimpátia alapján tehát nehéz a döntés – vélekedett. Ám azt is leszögezte: hiába szimpatikus valaki most, ha végül jövő áprilisban nem nyer. „És hiába hisszük, hogy ő kormányozna legjobban, mert ha végül nem nyer, akkor ez nem fog kiderülni.”

– Így hát a személyes- és pártszimpátiát is a győzelemnek kell alárendelni. Érdemes hideg fejjel mérlegelni, helyben is és a miniszterelnök-jelöltek esetében pedig mindenképpen: kinek van esélye a végső győzelemre? Ki az, akiről elhisszük, hogy a közvetlen párthíveken túl is képes szavazatot szerezni? Ki az, akit azok is támogatnak majd, akik pár éve még a Fideszre voksoltak? – tette fel a kérdést Bajnai Gordon.

Végül arról írt: „Én ezen hideg logika, racionális elemzés alapján jutottam oda, hogy a szükséges többség megteremtésére, a jövő áprilisi győzelem kivívására legalkalmasabbnak Karácsony Gergelyt tartom. Ezért fogom a szeptemberi előválasztáson őt támogatni és ezt ajánlom (...) minden előválasztó társamnak is”. Az egykori politikus bejegyzését azzal zárta, a választópolgárok bárhogy is döntsenek, mindenképpen menjenek el az előválasztásra.