Balog Zoltán állítja, Orbán nem tudott arról, hogy a püspök K. Endréért kampányolt

Balog Zoltán állítja, Orbán nem tudott arról, hogy a püspök K. Endréért kampányolt

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán a Gulyáságyú Média Cegléden kapta el a Novák Katalinnál K. Endrének, a bicskei pedofilügy bűnsegédjének elnöki kegyelmet kijáró Balog Zoltánt. A portál megkérdezte, hogy Orbán Viktor tudott-e arról, hogy Balog járta ki a kegyelmet K. Endrének. „Nem tudott róla” – mondta Balog. Rákérdezett Gulyás Balázs a Válasz Online minapi cikkére is, mely Balog Zoltán és Novák Katalin közös utazásait elemezve nagyon súlyos felvetéseket fogalmazott meg a püspök és a volt köztársasági elnök kapcsolatának jellegéről. Erre Balog úgy felelt: neki nincs erről mondanivalója, a Válasz Online pedig összekeverte a statisztikákat. „Sajnálom, hogy ilyen alantas dolgokba száll [bele] egy ilyen komoly hírtermék.” Később hozzátette, minden kabinetfőnökével volt, hogy kettesben utazott, és amit a cikk sejtet, „az egy gusztustalan dolog”. A videó ITT érhető el:

Eközben az RTL értesülése szerint a Magyarországi Református Egyház öt tagja csütörtökön levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz annak érdekében, hogy fosszák meg Balog Zoltánt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától. A portál úgy tudja, a dokumentumot Vargha Anikó (Tököli Egyházközség), Kónya Levente József (Bocskaikerti Egyházközség), Lőrincz Piroska (Nagyerdei Egyházközség), Lupa János (Szigethalmi Egyházközség), valamint Gábriel Tamás (Tatai Egyházközség) írta alá. „Mi, református magyarok két és fél hónapja keresetlevelünkben egyházunknál indítványoztuk Balog püspöki elmozdítását. Azóta csendben voltunk, nehogy ügyünk és a politikai kampány érintkezzenek egymással (…) Ugyanakkor az elmúlt hónapok alapján világos, hogy a kegyelmi botrány csak a jéghegy csúcsa az ő pályafutásában” – írták. Azt is megjegyezték, hogy szerintük Balog Zoltánnak olyan határtalanul széles mozgástere volt, mint az átlag magyarnak soha. „Ő lehetett államtitkár, többszörös miniszter, pártalapítvány vezető, püspök, akinek a kedvéért átírták a püspökké válás feltételeit, egyházfő, a köztársasági elnöki palota szürke eminenciása, valamint: Magyarország világutazó nagykövete” – áll a levélben.

Orbán Viktortól azt kérdezték: Ön továbbra is fenntartja Balog Zoltán támogatását? Balog Zoltán hitelesen képviselheti Magyarországot külföldön? Az ő általa megjelenített értékek híven tükrözik az Ön, Önök értékeit? „Amennyiben nem, kérjük azonnal vonják vissza Balog Zoltán diplomáciai megbízatását” – zárul a levél.