Baranyi Krisztina a Fudanról: A legerősebb eszközöket is lehet használni

Baranyi Krisztina a Fudanról: A legerősebb eszközöket is lehet használni

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dalai láma útra, Ujgur mártírok útjára, Szabad Hongkong útra és Hszie Si-kuang püspök útra neveztek el négy olyan utat Ferencváros területén, ahová a kormány tervei szerint a Kínai Kommunista Párt számára igen fontos Fudan Egyetem kampusza létesülne. Mindezt szerdán, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester jelenlétében jelentette be a helyszínen Baranyi Krisztina a kilencedik kerület vezetője.

– Kifejezetten politikai eszköznek szánjuk ezeket a névváltoztatásokat, hogy így tiltakozzunk a kormány közpénzből, felépítendő Fudan Egyetem beruházása ellen. Hasonló eszköz lesz majd a tíz napon keresztül zajló, úgynevezett fővárosi konzultáció is, ami a meglátásunk szerint politikailag egy a népszavazással egyenértékű – mondta a Magyra Hangnak Baranyi Krisztina.

Ferencváros vezetése eredetileg népszavazást szeretett volna kiírni az ügyben, erre azonban a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetőség, ezért döntöttek a konzultáció mellett. A négynemes konzultációnak nevezett kérdéssor négy kérdést tesz fel a budapestieknek az egyetem megépítésével kapcsolatban - ezt ki lehet majd tölteni ügyfélkapus regisztrációval az aHang oldalán illetve június 4-étől 13-ig sátrakban is lehet majd budapesti lakcímmel és lakcímkártyával véleményt nyilvánítani Budapest 20 pontján.

A sátrak „üzemeletetését” ellenzéki pártok vállalták magukra: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP, Momentum, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a Sétáló Budapest Mozgalom,  valamint egy ferencvárosi civilszervezet, a Kulcs egyesület is részt vesz majd a konzultációban, egyedül a Demokratikus Koalíció mondta vissza a részvételét.

Baranyi Krisztina magas részvételt, sok szavazót vár, már csak az alapján is, hogy tapasztalat aszerint nagyon szeretnének erről az ügyről véleményt nyilvánítani a budapestiek. Emlékeztetett rá, hogy a 2019-es önkormányzati választáson született ellenzéki győzelmek után volt egy olyan típusú egyeztetés a kormányzati beruházásokról, ami kapcsán kiérték a kabinet részéről még az ellenzéki kerületvezetők véleményét is a közfejlesztések tanácsában.

– Ha úgy tetszik, egy normális egyeztetési folyamat volt ezen a területen, nyilván nem függetlenül attól, hogy Orbán Viktor az önkormányzati választások után elmondta, hogy semmilyen fejlesztés nem valósul meg, ha azt a budapestiek nem akarják. De a Fudanról szóló Dierkt36-cikk megjelenése után azt láttuk, hogy ezt aztán nemhogy nem egyeztették a budapestiekkel, de egyenesen eltitkolták előlük – mondta kérdésünkre a ferencvárosi polgármester, hozzátéve, hogy „a projekt minden eleme annyira felháborító, hogy nem tudok említeni semmit belőle, ami Magyarországnak előnyös lenne."

Az sem lesz haszon, hogy végre történik valami a Nagyvásárteleppel, ami már harminc éve számít Ferencváros és a főváros szégyenfoltjának? – kérdeztük.

– Másfél éve folyik az egyeztetés a Budapesti Fejlesztési Központ és a kerület között, hogy hogyan fog megvalósulni a Diákváros negyed épp ezen a rozsdaövezeti területen. Ez lenne egyébként a legjobb dolog, ami történhetne egy város életében, mikor egy ilyen elhanyagolt területen, aminek egyébként nagyon jók az adottságai, arra egy olyan beruházás kerüljön, ami egész Budapestnek jót tenne. Elvégre a Diákváros felépítését  mindenki támogatta volna: jelesül, hogy a fővárosban hiányzó 10 ezer kollégiumi férőhely megépül mindenféle sport-, kulturális, vendéglátó-létesítményekkel kísérve. Kezelte volna a lakhatási válságot a létesítmény, és tízezernyi diákot szabadított volna meg a magas budapesti  albérletköltségektől. Az atlétikai világbajnokság után kezdődött volna az építése és arra számítottunk, hogy a lepusztult városrész helyett egy kompakt városfejlesztés valósul meg itt. A Diákváros terveiben semmiféle egyetem nem szerepelt, kínai pedig végképp nem.

- Mennyivel lett kisebb a Diákváros a Fudan rovására?

– A 10-12 ezer férőhelyes Diákváros a kísérő funkciókkal 26 hektárra volt betervezve, ebből most a kormány verziója szerint 20-at megkapna a Fudan. Lehetetlen hat hektárra megépíteni azt, amit 26-ra szántunk, ebből világosan látszik, hogy a kabinet egyszerűen fogta a Diákvárost és kidobta az ablakon. Esetleg nagyon magas, egymáshoz közel álló házakban lehetne megvalósítani mindezt.

- Palkovics László miniszter úr adott egy interjút a kilencedik kerület lapjának, amiben kijelentette, hogy nem lesznek felhőkarcolók…

–Pedig az egyeztetésen ő elismerte, hogy kizárólag igen magas házakban férnének el a 10-12 ezres nagyságrendben a diákok egy hat hektáros területen és még azt is felhozta példának, hogy igazából ízlés kérdése az egész, mert sokan szeretik, ha szép kilátás nyílik a lakásukból, erkélyükről, és hogy ezt majd a mérnökök megoldják. Erre én azt válaszoltam, hogy ennél valószínűleg sokkal jobb a diákok ízlése, és hogy vélhetően jobban éreznék magukat a szellősen elhelyezkedő épületek közötti zöldövezetben, emberléptékű épületekben, a Kis-Duna partján.

Számítanak a kormány részéről valamiféle válaszra?

–Ahogy én a kormány kreatív törvénykezési gyakorlatát ismerem, akár még az is előfordulhat, hogy törvényt hoznak arról, hogy megszüntessék Ferencvárost és Csepelhez csatolják, ahol fideszes a vezetés. Ez persze csak vicc és túlzás, de hát látjuk, hogy a kétharmadot eddig mi mindenre használták. Mindesetre a mi konzultációnkon és a szombati tüntetésen részt vehetnek a budapestiek és elmondhatják a véleményüket. Ez pedig erős jelzés lehet a kormánynak, így arra bíztatok mindenkit, mondják el, ha nem tetszik a rendszer.

Mit szólnak ehhez a ferencvárosi kormánypárti önkormányzati képviselők? Azért is kérdezem, mert a minap a Republikon Intézet elemzésében az jött ki, hogy a Fidesz-KDNP szavazóinak egyharmada sem lelkesedik a beruházásért.

–Beszédes, hogy több mint egy hónapja kipattant ez az ügy, és nem indult meg a szokásos kommunikációs úthenger a propagandamédiában. Erre nem lehet a szokásos kommunikációs paneleket bevetni, mint korábban. Közel egy évtizednyi kommunistázás után mégis mit mondanának erre? Vagy mit tud mondani ilyenkor egy olyan kormány, amelyik államtitkársági szinten foglalkozik a z üldözött keresztényekkel arra, hogy egy olyan kínai püspökről nevezünk el utcát, aki a fél életét börtönben töltötte a hite miatt? Aztán nehéz megértetni a szavazókkal egy 540 milliárdos hitelfelvételt akkor, amikor korábban kampányt építettek arra is, hogy ne adósodjunk el. A súlyos kognitív disszonanciát mutatja az is, hogy egy hónap alatt sem tudtak kidolgozni olyan paneleket, amiknek a segítségével el tudnák magyarázni a szavazóiknak, hogy mi szükség van a Fudanra. Ez a felmérés nekem csak azt mutatja, hogy érdemes ezzel az üggyel foglalkozni. Hiszem azt, hogy a végén el fognak állni a beruházástól a fideszesek.

Korábban felmerült Karácsony Gergely részéről, hogy Budapest lemondja az atlétikai világbajnokságot, ha a Fudan Egyetem megvalósítása ellehetetleníti a Diákvárost.

–Az atlétikai vb visszamondása a legerősebb eszköz főpolgármester úr kezében, hiszen az atlétikai stadion megépítésének feltétele volta Diákváros negyed felhúzása. De ez egy olyan súlyos ügy, amiben a legerősebb eszközöket is lehet használni, hogy ha erre szükség van. Főpolgármester úr szerintem pontosan látja, hogy mikor kell élnie ezzel.