Beporzók napja: meg kell állítani a globális mértékű rovarpusztulást

Beporzók napja: meg kell állítani a globális mértékű rovarpusztulást

Méhek (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Termesztett növényeink kétharmada, élelmiszernövényeink egyharmada igényli a beporzó rovarok közreműködését, ezért magyarországi kezdeményezésre 2018 óta március 10-én ünnepeljük a Beporzók napja – derül ki a Magyar Természetvédők Szövetsége által lapunknak eljuttatott közleményből. Ennek célja elsősorban a rovarok beporzásban betöltött szerepének megismertetése, illetve aktív részvételre ösztönzés a beporzó rovarok védelmében. 

Az idei Beporzók napját különösen aktualitássá teszi  az is, hogy egyre több hír számol be a globális mértékű rovarpusztulásról. Megállításának egyik eszköze lehet a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés. – Ennek keretében azt kérjük, hogy az Európai Unió egy olyan mezőgazdasági modellt támogasson, amely megvédi a beporzókat, lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek –  hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Ezzel kapcsolatos friss hír, hogy a vírushelyzet miatt az Európai Bizottság újabb 3 hónappal meghosszabbította a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések határidejét. Így a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért” európai polgári kezdeményezés keretében szeptember 30-ig lehet gyűjteni az aláírásokat.  

Eddig több, mint 13 800 magyar aláírás gyűlt össze, így már kevesebb mint kétezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy hazánk részéről teljesüljön az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatos feltétel.

A természetvédők néhány tanáccsal is szolgálnak a beporzók védelmében. Mint írják, kertünket akkor műveljük beporzóbarát módon, ha ritkábban nyírjuk a füvet, több teret biztosítunk a vadvirágoknak, és változatos, egész évben virágzó méhlegelőket telepítünk.