Betámadta a gyulai Fidesz Csóka-Szűcs Jánost

Betámadta a gyulai Fidesz Csóka-Szűcs Jánost

Csóka-Szűcs János, a gyulai Kossuth Kör vezetője (j) Márki-Zay Péter (j2) társaságában egy áprilisi Facebook-képen. Forrás: Márki-Zay Péter Facebook oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Facebook-posztja miatt előállított Csóka-Szűcs János rendőrségi vegzálása szerdán nem különösebben érdekelte a Gyulai Hírlapot, a hét végére azért lendületbe jött az újság. Mocsár-Pörjés József főszerkesztő véleménycikkben ment neki a Kossuth Kör gyulai vezetőjének, akit azért vittek el a héten, mert egy zárt csoportban megosztotta Hadházy Ákos április 20-ai posztját, illetve megjegyzést fűzött hozzá. „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”, írta akkor a férfi, a feljelentés szerint pedig ez már kimeríthette a rémhírterjesztés fogalmát.

Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor csütörtökön arról beszélt, hogy a szerencsi polgár Facebook-posztját az ügyészség nem minősítette bűncselekménynek, és ha a hatóság hibázik, akkor kártérítési kötelezettség áll fenn. A kormány egyúttal kérte a hatóságokat, hogy csak a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközökkel.

A Gyulai Hírlap főszerkesztőjét mindez nem zavarta meg, csütörtök este kikerült véleménycikkének már a címében is kiemelve, hogy momentumos aktivistáról van szó. „Csóka-Szűcs Jánost szinte már-már egy elesett emberként ábrázolják, akit sajnálni kell, aki a hatalom által megfélemlített, kirekesztett, beteg ember. Ragyogj, momentumos János, ragyogj! Neked is kijár ez a néhány napig tartó talmi dicsfény. Aztán majd egyszer úgyis kiderül, hogy bűncselekmény-e az, amit tettél”fogalmazott a főszerkesztő, Mocsár-Pörjés József.

A lap vezetője kiállt amellett, hogy rémhírterjesztés-gyanús, amit Csóka-Szűcs írt. Mocsár-Pörjés szerint ugyanis a teljes poszt így hangzott: „Az elmúlt napokban országosan több, mint 30 ezer, Gyulán a hírek alapján ezer feletti kórházi ágyat szabadítottak fel a járványra hivatkozva, ami valójában haldokló betegek, magatehetetlen idősek és rehabilitációra szoruló sérültek hazaküldését jelenti. Ez gonosz és embertelen lépés, rettenetes terhet és szenvedést jelent az érintetteknek és családjaiknak”. Az újságíró szerint „köztudomású”, hogy nem küldtek haza haldokló vagy magatehetetlen, rehabilitációra szoruló sérülteket a gyulai kórházból.

Pénteken aztán csatlakozott a gyulai Fidesz is, amint azt a Gyulai Hírlap vezető anyagként hozta. „Egyrészről gyulai polgárhoz méltatlannak tartjuk azt, hogy valaki a gyulai kórházat, ezáltal a kórházi dolgozókat aljas rágalomkampánnyal támadja, ráadásul veszélyhelyzet idején. Egy közéleti szereplőtől pedig főképpen elfogadhatatlannak tartjuk ezt, még akkor is, ha Csóka-Szűcs nem érdemelte ki a gyulai választópolgárok bizalmát, merthogy csúfos vereséget szenvedett a tavaly őszi önkormányzati választáson” – írta közleményében a kormánypárt. Felidézve továbbá egy 2006-os történetet, miszerint akkor büntetőeljárással üldöztek két gyulai fideszes aktivistát, és illegális adatbázis építésével vádolták őket.