„Betelt a pohár” – Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban

„Betelt a pohár” – Bánsági Ildikó felmondott a Nemzeti Színházban

Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművész, az Arany Medál díj életmûdíjasa a közönség által odaítélt Arany Medál díjak átadásán a Bethlen Téri Színházban 2015. december 10-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma felmondtam a Nemzeti Színházban – ezt az egy mondatott osztotta meg közösségi oldalán hétfőn délután Bánsági Ildikó. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő a szűkszavú közlés mellett a döntését nem indokolta.

Nem tudni tehát, hogy a művész lépése összefügg-e azzal a napokban igen nagy indulatokat kavart hírrel, miszerint a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila vezetheti a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) működését felügyelő kuratóriumot.

A 168 Órának sikerült egy rövid nyilatkozatot kérni Bánsági Ildikótól, aki azt mondta a lapnak, hogy már két éve érlelődött benne a távozás gondolata. „Betelt a pohár, összecsaptak a hullámok a fejem felett” – fogalmazott. Szerinte egyre átláthatatlanabb dolgok történnek a színésztársadalomban, „régen, akik imádtunk együtt dolgozni és együtt lenni, most nem beszélünk, és ez nem jó.” Ezért érezte úgy, hogy most kívülre kell helyezkednie ebből, mivel nem tudott semleges maradni. Arról, hogy miért távozott, csak pár nap múlva tud nyilatkozni – mondta, hozzátéve: azért is döntött így, hogy ha valaki hasonló cipőben jár, az tegye meg ezt a lépést, amennyiben hezitálna.

Security Check Required

Vidnyánszky Attila kinevezése miatt már tiltakozott a színművészeti egyetem. A SZFE vezetése szerint a direktor, illetve a többi kuratórium tag – Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke – kinevezése azt bizonyítja, hogy „a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”. Az egyetemmel egyidejűleg Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, közleményben jelentette be, hogy felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel.