Bíróságon állítanák meg a Stop Sorost

Bíróságon állítanák meg a Stop Sorost

A 4-es és a 6-os villamosok megállója a budapesti Blaha Lujza téren Stop Soros plakáttal (Fotó: Elekes Andor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar igazságügyi miniszter az Európai Bizottság újabb támadásának ítéli, hogy az Európai Bíróság előtt a tárgyalási szakaszba jutott a Stop Soros néven elhíresült törvénycsomaggal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás. Varga Judit többek között ezt írja Facebook-oldalán: „Többek között kifogásolja a Büntető Törvénykönyv új tényállását, amely bűncselekménynek minősíti a jogellenes bevándorlás elősegítését és támogatását. Vagyis az Európai Bizottság gyakorlatilag az embercsempészet támogatását várja el Magyarországtól!”

– 2015 óta azt látjuk, hogy Brüsszelben azt akarják elérni, hogy ne kelljen forrásokat juttatni azon tagállamoknak - sőt büntessék is meg azokat az országokat-, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni. Lám, ez az eljárás egy újabb ékes példája ennek – írta még egyebek mellett a magyar tárcavezető.

Az Európai Bizottság előterjesztésében nincs szó sem az embercsempészetről, sem pedig az illegális bevándorlók befogadásáról. A brüsszeli testület szerint Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályokba ütközően egyrészről korlátozza a menedékkérők számára a tanácsadást és segítséget nyújtó személyek tevékenységét, másrészről pedig megsérti a menedékkérők arra vonatkozó jogát, hogy ténylegesen találkozhassanak és kapcsolatban lehessenek az ilyen tevékenységet folytató szervezetekkel és személyekkel.

Ugyanakkor a magyar igazságügyi miniszter nagyvonalúan átsiklik afölött, hogy a bizottsági beadvány más téren is kéri, hogy állapítsák meg a magyar jogsértést. Mégpedig a biztonsági tranzitország mint jogintézménnyel kapcsolatban.

Ennek lényege, hogy olyan személynek nem lehet elbírálni a menedékkérelmét, amely biztonságosnak számító ország területéről érkezik. Vagyis, aki Szerbián át jön, annak automatikusan elutasították a kérelmét. Ezzel kapcsolatban azonban az Európai Bíróság már egy másik ítéletében megállapította, hogy ez sérti az uniós jogot, a „biztonságos tranzitország” ugyanis egy nemlétező fogalom. A menedékkérőnek pedig lehetőséget kell adni, hogy beadványát érdemben és egyedi körülményeire figyelemmel el lehessen bírálni.

Ezt követően természetesen el lehet utasítani az igényt, csak az ehhez való jogot tiszteletben kell tartani. Mivel erről már van ítélet, a mostani eljárásban is hasonló várható. És bár azt a szabályozást már felváltotta egy újfajta eljárás, elmarasztaló ítélet esetében egy újabb dokumentum igazolja, hogy Magyarországon sérülnek a jogállamisági kritériumok.

A Stop Soros ügyében hétfőn meghallgatták a feleket, a bíróság pedig kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban. Ítéletet minden bizonnyal csak jövőre hoz majd az Európai Bíróság.