BRFK: Erdogan testőrei jogosan intézkedtek a bemutató férfival szemben

BRFK: Erdogan testőrei jogosan intézkedtek a bemutató férfival szemben

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök 2018. október 8-án, Budapesten (Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt az ellenzéki feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek – számolt be a 24.hu. Mint felidézték, eredetileg az MSZP-frakcióvezetője, Tóth Bertalan tett fel írásbeli kérdéseket a történtek miatt Polt Péter legfőbb ügyésznek, amit ő feljelentésként értékelt. A rendőrség a garázdaság vétsége miatt vizsgálódott, de végül elutasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint az, hogy a török államfő testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt, nem közvádas bűncselekmény. Felhívták a figyelmet, hogy a rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által ismertetett tényállást. Egy ellenzéki aktivista bemutatott a török államfőnek, Erdogan biztonsága emiatt nem került veszélybe. A török testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki.

A portál által ismertetett határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”. Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével is sor kerülhet. A rendőrségi határozat szerint a testőrök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A sértett könnyű testi sértés miatt kezdeményezhet magánvádas eljárást, ha akar.