Brit hatóság: az AstraZeneca előnyei meghaladják a kockázatokat, de a fiataloknak mást ajánljanak fel

Brit hatóság: az AstraZeneca előnyei meghaladják a kockázatokat, de a fiataloknak mást ajánljanak fel

Kis Lászlóné ápolónő oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelőben Makón 2021. április 7-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdai tájékoztatása szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport koronavírus elleni vakcinájának előnyei a beoltottak óriási többsége számára változatlanul messze meghaladják az alkalmazásával járó esetleges kockázatokat.

A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) ugyanakkor azt javasolja, hogy a 18-29 éves korosztálynak lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

June Raine, az MHRA vezérigazgatója Londonban tartott szerda délutáni sajtóértekezletén elmondta: az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból március 31-ig 20,2 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában, és az e vakcinával beoltottak közül 79-nél jelentkeztek a vérrögképződés egy ritka típusának tünetei. Az érintettek közül 19-en meghaltak. Raine professzor elmondta: ezt azt jelenti, hogy egymillió beoltott közül négy ember esetében lehet észlelni megnövekedett vérrögképződési kockázatot.

Szerdán az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) újabb közleményt adott ki az AstraZeneca oltásával kapcsolatban. Ebben azt írják: lehetséges a kapcsolat az AstraZeneca vakcinája és a szokatlan vérrögképződés, illetve az alacsony vérlemezke szám között, ezt a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként fel kell tüntetni. Ugyanakkor hangsúlyozzák: a védőoltás alkalmazásának előnye továbbra is meghaladja annak kockázatait.