Büntet a minisztérium: a „rosszul szavazó” városok múzeumai csak az aprót, a fideszesek tízmilliókat is kaptak

Büntet a minisztérium: a „rosszul szavazó” városok múzeumai csak az aprót, a fideszesek tízmilliókat is kaptak

Vármúzeum Egerben (Fotó: egrivar.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap telt el az önkormányzati választások óta, a jelek szerint máris van következménye a politikai átrendeződésnek. Még júniusban írta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idei Kubinyi Ágoston Program, illetve a járási székhelyek múzeumainak pályázatait, amelyekre a fenntartó önkormányzatok pályáztak. Eredményt ezen a héten hirdettek, a támogatási összegekben és számokban pedig visszatükröződni látszanak a választási eredmények.

Azokon a megyeszékhelyeken és városokban, ahol nem fideszes polgármestert választottak a helyiek, a Kubinyi-programban kért támogatásnak csak a töredékét kapták. Ilyen például Pécs, Tatabánya vagy éppen Baja városa is. Van azonban település, ami ennél is rosszabbul járt: Dunaújvárosnak egyetlen fillért sem adtak. Ellenben oda, ahol megőrizte a székét a fideszes polgármester, a teljes igényelt támogatást vagy ahhoz nagyon közeli összeget adott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ugyanez a jól látható tendencia mutatkozik meg a kiállítóhelyek számára kiírt pályázatok esetében is. Ferencváros önkormányzata – ahol az ellenzéki Baranyi Krisztina győzött – egyetlen fillért sem kapott, ahogy Gyöngyös sem.

A Kubinyi-programban az igénylések leginkább állandó kiállítások felújítására vagy létrehozására, a közönség számára eddig nem hozzáférhető műtárgyak bemutatására és más kisebb infrastrukturális fejlesztésekre érkeztek. Az Emmi összesen 370 millió forintot osztott szét – derül ki a tárca közléséből. A döntéseket Kásler Miklós miniszter hozta meg – a dokumentumok címe is ez – november 11-én, egy nappal azt követően, hogy vasárnap a megismételt önkormányzati választásokat megtartották.

Budai Lóránt: Jászberény az első, nem pedig a párttagsági könyv | Magyar Hang

A zsírosabb összegekhez a Kubinyi-programban lehetett jutni, ehhez némi önrészt kellett hozzátenni. Feltűnően vékonyan fogott viszont Kásler Miklós ceruzája többek között a szegedi Móra Ferenc Múzeum esetében. Az önkormányzat látványtár kialakítására kért 23,5 millió forintot, de csak 2 milliót kaptak. Így járt a miskolci Herman Ottó Múzeum is: a Vendégségben Herman Ottónál kiállítás megújítására kért 30 milliós igényüket lesöpörték, csak 2 milliót ítélt meg a miniszter.

Kubinyi-program: nagy pénzek a fideszes városoknak

Az egri Dobó István Vármúzeumot vezető, Fidesz-közeli, informatikatanár végzettségű Ringert Csaba sem lehet boldog: a még fideszes önkormányzat 30 milliót kért XVIII–XIX. századi festmények bemutatására, de oda is 2 millió jutott. A másik, járási pályázatból sem jöttek jól ki, 4 millió helyett be kell érnie az intézménynek 1,6 millióval.

A szintén ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzathoz tartozó Budapesti Történeti Múzeumban is szívhatják a fogukat. A kiállítóterek megújítására igényelt 24,3 millió forintból ugyancsak 2 millió lett. De a 20-30 milliós igények helyett ennyi jutott Szentendre és Pécs, Szombathely és Baja múzeumának is.

A fenti városok mindegyikében ellenzéki polgármesterek győztek. Az eddigi kormánypárti települések intézményvezetőit azért vágták mellbe a döntések, mert a korábbi tapasztalatok okán erre a forrásra lehetett alapozni, és mivel ezek a támogatások jelentették a tervezett fejlesztések 80-90 százalékát, a fejlesztések alighanem ellehetetlenülnek.

Veres Pál: Megtesszük a gesztusokat | Magyar Hang

Dunaújváros – ahol az ellenzéki szövetségben induló Pintér Tamást választották polgármesternek – önkormányzata még rosszabbul járt. Az Intercisa Múzeum megújítására hiába kértek 27 milliót, egyetlen fillért sem kaptak.

Nem úgy a fideszes önkormányzatok. Ezek megkapták az igényelt 10 és 30 millió forint közötti összeget, vagy attól csak alig valamivel kaptak kevesebbet. Ilyen Kaposvár, Sopron, Tokaj, Nyíregyháza, Kecskemét és Kiskőrös is.

Az eszközbeszerzésekre írt pályázatoknál is ugyanezt a jelenséget látni. Jászberény már a választás másnapján rosszul járt, amiért a megismételt polgármester-választáson a fideszes Szabó Tamás helyett az ellenzéki Budai Lórántot választották meg a helyiek. A Jász Múzeum a látványraktárát szerette volna bútorokkal felszerelni 4 millió forintból. Ehelyett azonban csak 1,6 milliót kapott a célra. Az igényelt összegtől jóval kevesebbet kapott a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a bajai Türr István Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a salgótarjáni Dornyai Béla Múzeum, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, a váci Tragor Ignác Múzeum, a szombathelyi Savaria Múzeum és a tatabányai múzeum is.

Ellenben az igényelt maximális – vagy attól csak pár ezerrel kevesebb – támogatáshoz jutott többek között a kaposvári Rippl Rónai Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a veszprémi Lackó Dezső Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a keszthelyi Balaton Múzeum, de a Zalaegerszegi Göcseji Múzeum és a nagykanizsai Thúry György Múzeum is.

Egyelőre nem adja vissza a korábbi alpolgármester a Dunaújvárosból elvitt winchestert | Magyar Hang

Renitens városok kiállítóhelyei

Az önkormányzatok a múzeumoknál alacsonyabb státuszú kiállítóhelyeiknek is igényelhettek pénzt. Osztottak is – már ahol a választók megfelelően szavaztak. Ferencváros önkormányzata például – ahol az ellenzéki Baranyi Krisztina győzött – egyetlen fillért sem kapott. Ferencváros évszázadai címmel szerettek volna egy állandó kiállítást berendezni a helytörténeti gyűjteményben, ehhez kért az önkormányzat 5 millió forintot, de hiába. Siófokot sem tudta bevenni a Fidesz. A független Lengyel Róbert polgármester megőrizte polgármesteri székét, és többséget is szerzett a testületben az egyesülete. A Kálmán Imre Emlékház az állandó kiállítását szerette volna megújítani 3,9 millió forintból. Kásler Miklós azonban egyetlen fillérrel sem támogatja a terveiket. Ajkán ismét Schwarz Béla szocialista, ezúttal függetlenként induló polgármester győzött. A helytörténeti kiállításnak otthont adó épületben vécéket, mosdókat újítottak volna fel, de hiába, mert nem kaptak rá egy fillért sem. Baja városa ebből is rosszul jött ki: a Türr István Múzeum Éber-emlékházának felújítását (fűtéskorszerűsítés) sem támogatja.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy szerepet játszottak-e politikai szempontok a döntések meghozásában – lapunk létezése óta még egyetlen alkalommal sem válaszolt a tárca a feltett kérdéseinkre. Ha ezúttal válaszolnak, frissítjük cikkünket.