Csak később derül ki, mennyi lesz a minimálbér jövőre

Csak később derül ki, mennyi lesz a minimálbér jövőre

(Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy asztalhoz ültek a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány a jövő évi minimálbérről tárgyalva, de megegyezés nem született.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az egyeztetés – hivatalos nevén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma – után a 24.hu-nak azt mondta, hogy mint kiderült, nemcsak az érdekképviseletek, hanem a kormány is indokoltnak tartaná, ha újratárgyalnák a 2019-2020-as bérmegállapodás jövő évre eső részét.

A korábbi bérmegállapodás szerint ahogy idén, jövőre is 8-8 százalékkal emelkedne a minimálbér és a bérminimum. A minimálbér jelenleg 149 ezer forint, a szakmunkás bérminimum pedig 195 ezer forint. Ha 8 százalékos emelés lesz, akkor jövőre 161 ezer forint lehet a minimálbér, és 210 600 forint a bérminimum. A szakszervezetek ugyanakkor legalább 10 százalékos emelést szeretnének, míg a munkaadók maradnának a korábban meghatározott számoknál.

Több tízezer forinttal kellene növelni a minimálbért | Magyar Hang

A következő lépés, hogy a Pénzügyminisztérium leteszi az asztalra, milyen prognózisuk van, hogyan alakulhat jövőre az infláció, a GDP és a termelékenység. Ettől tennék függővé a munkaadók, hogy kitartanak-e a 8-8 százalék mellett, vagy elfogadható-e számukra magasabb emelés is. A kormány december 20-ára ígérte a kért kimutatást, azután fognak dönteni arról, hogy mikor lesz a következő forduló.