Csúcsokat döntögető esetszámok közepette tér vissza a parlament

Csúcsokat döntögető esetszámok közepette tér vissza a parlament

Egy jellemző kép: a képviselők éppen keményen dolgoznak, miközben a Parlamentben üresek a széksorok (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben napról napra csúcsokat dönt a koronavírussal újonnan igazoltak fertőzöttek száma – vasárnapra már Orbán Viktor miniszterelnök jóslatának megfelelően elérte a több mint 1000 főt – a parlament menetrend szerint folytatja munkáját. Ez azt jelenti, hogy hétfőn megkezdi őszi rendes ülésszakát az Országgyűlés.

Az őszi törvényalkotási program szerint közel kéttucat témában várható törvénymódosítás. A tervek szerint például napirenden lesz a közbeszerzési-, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) foglalkoztatottjainak jogállásáról-, vagy éppen a szőlészet és borászatról szóló törvény módosítása, de terítékre kerül az adminisztráció jelentette teher csökkentése is a közigazgatásban. Ugyancsak előveszi a kormány a koronavírus-járvány előtt általuk tematizált börtönzsúfoltsággal kapcsolatos törvényt (korábban idei évindító sajtótájékoztatóján Orbán Viktor felháborodásának adott hangot, hogy az államnak kártérítést kell fizetnie a raboknak).

A hétfői ülésen megemlékezik a parlament a közelmúltban elhunyt volt országgyűlési képviselőkről, Kósáné dr. Kovács Magdáról (MSZP), Keleti Györgyről (MSZP) és Dr. Somogyi Tamásról (MDF) is. Ezt követően Novák Katalin, aki Orbán Viktor javaslatára családokért felelős helyettes államtitkárból tárca nélküli miniszter lesz, fogja letenni miniszteri esküjét. Vagyis a tárcanélküli miniszterekkel jelenleg még csak 14 fős kormány 15 főre duzzad. Ezek mellett többek közt sor kerül majd interpellációkra és azonnali kérdésekre is.

Bár jellemzően Orbán Viktor miniszterelnök az egyes ülésszakok kezdetén felszólal napirend előtt, úgy tűnik, ez idén akár újból el is maradhat. Ugyanis mint a Magyar Hang megírta, cikket írt a kormányfő a koronavírus elleni védekezés apropóján a kormánypárti Magyar Nemzetbe. Ebben az alábbi mondattal kezdi cikkét, amelyet az újság az „őszi politikai évadot köszöntő dolgozatnak” minősít: „miután a vírus a politikai gondolkodás fórumait és színtereit megtizedelte, beszéd helyett marad az írás”. Igaz, tény, hogy több olyan kormánypárti rendezvény maradt el a koronavírus miatt, ahol a kormányfő részletesebben kifejti a gondolatait évről évre, például ilyen volt a Tranzit fesztivál vagy a kötcsei polgári piknik. Ugyanakkor vasárnap estig a miniszterelnök neve nem került fel a napirend előtt felszólalni kivánó politikusoké közé, de tény, ez a hétfői kora délutáni üléskezdésig még változhat. Az idei tavaszi ülésszak kezdetén egyébként Orbán helyett Kásler Miklós Emmi-miniszter szólalt fel, amit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke akkor azzal indokolt az Indexnek: „A kormány most a koronavírus elleni küzdelemről szóló tájékoztatást ítélte a legfontosabbnak, és a legsürgősebbnek, arról pedig Kásler Miklós miniszter tud hiteles és alapos tájékoztatást adni”.

Lesznek vírusvédelmi intézkedések

Ugyan a Magyar Hang körkérdéséből kiderült, a frakciók nem tervezik előzetesen koronavírusra tesztelni munkatársaikat, azért bőven akadnak védelmi intézkedések. Például – bár az Országház nem írhatja elő a képviselőknek a kötelező maszkviselést a többi munkatárssal ellentétben, erről itt írtunk – Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője arról beszélt a múlt héten: azt fogják javasolni, a képviselők az ülésteremben is viseljenek maszkot, amit csak a felszólalás alatt vegyenek le.  Ehhez hasonlóan azt is erősen fogják ajánlani a képviselőknek, hogy – a mások számára szintén kötelezően előírt módon – a testhőmérsékletüket mérjék meg, mielőtt a parlament épületébe lépnének. Például az Országház rendelkezése szerint az, akinek 37,2 foknál magasabb a testhőmérséklete, nem mehet a parlament épületébe.

Egyébként Kocsis azt is elmondta, jelen állás szerint nem lesz szükség a tavasszal bevezetett rendkívüli jogrend ismételt alkalmazására.