Demeter Mártát a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek találta

Demeter Mártát a Fővárosi Törvényszék is bűnösnek találta

Demeter Márta (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék szerdán lényegében helyben hagyta a Demeter Márta ellen hivatali visszaélés miatt első fokon kiszabott ítéletet. A törvényszék annyiban módosította a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi döntését, hogy a volt LMP-s képviselőre kirótt 1,8 millió forintos pénzbírságot 900 ezer forintra csökkentette – közölte a kormányközeli Mandiner. A lap beszámolója szerint a politikus nem vett részt a mai ítélethirdetésen.

Demeter Márta ellen 2019-ben emelt vádat az ügyészség arra hivatkozva, hogy hamisan vádolta meg a Magyar Honvédséget azzal, hogy az egyik katonai repülőgépén szállította haza Ciprusról Orbán Viktor miniszterelnök Flóra nevű lányát. A vádirat szerint amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter a törvényi kötelezettségét megszegve, bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra. A valóságban ugyanis az egyik, a ciprusi ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő százados – a kormányfő lányával azonos nevű – két éves kislánya utazott haza édesanyjával. Ehhez a család a szükséges engedélyeket is megkapta.

A Fidesz az eset után hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt feljelentette Demeter Mártát, aki ellen a nyomozás után vádat emeltek. A politikus ugyanakkor nem ismerte el bűnösségét. A volt képviselő megalapozatlannak nevezte a vádiratot és azt állította, hogy semmilyen nyilvános adatot nem hozott nyilvánosságra, valamint nem is élt vissza képviselői jogosítványaival.