Dohánybolt az inkubátorházban

Dohánybolt az inkubátorházban

Az SZGYF Hajdú-Bihar megyei igazgatójának neje által működtetett lottózó és trafik a debreceni Cívis Inkubátorházban Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A debreceni önkormányzat ingatlanforgalmazó cégének épületében – Cívis Inkubátorház – működik az a dohánytrafik, amely a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Hajdú-Bihar megyei kirendeltségét igazgató Verdó György felesége nevén szerepel. Az asszonynak nem ez az egyetlen bérleménye az irodaházban. Sőt, az üzlethelyiségeket a többi bérlőhöz képest feltűnően kedvező áron kapta meg, a bérleti szerződéseket pedig még a lapunk által feltárt ingatlanügyeibe belebukó vezérigazgató írta alá – derítettük ki.

A Cívis Inkubátorház az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. elegáns belvárosi irodaháza, saját hirdetése szerint is „frekventált üzleti környezetben” fekszik, amely a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek is székhelye. Az irodák, üzlethelyiségek bérbeadásával is a Cívis Ház foglalkozik. A teljesen felújított épület Debrecen főutcáján, a forgalmas Piac utcában áll, éppen átellenben az SZGYF megyei kirendeltségének és Verdó irodájának is otthont adó Megyeházával.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

Az irodaház földszintjén több kereskedés működik, ezek egyike a szóban forgó, papíron Verdó feleségének nevén szereplő dohánybolt. Már önmagában az kérdéseket vet fel, hogy a neje trafikkoncesszióhoz jutott – egyébként összesen kettőhöz. Emlékezetes, ezek kiosztása után a sajtó egymás után tárta fel, hogy feltűnően sok fideszes politikus rokona és hozzájuk közel álló személy nyert el üzemeltetési jogot. Sőt, éppen Hajdú-Bihar megyéből szivárgott ki az a levél, amelyben egy megyei fideszes politikus arról értékezett társának, ki kaphat trafikot, és ki nem („Egy családnak kettőt adni úgy, hogy nincs velünk kapcsolatban, meggondolandó” – áll a Szoboszloihirek.hu által Kocsis Róbert helyi fideszes elnöknek tulajdonított e-mailben).

Verdó György neje azonban a jelek szerint nemcsak kiváló pályázatot írt, de remek üzletet is kötött az akkor még Kováts Ákos által igazgatott Cívis Házzal. Az asszony ugyanis a szomszédos üzlethelyiségeknél jóval kedvezőbb áron bérli a trafik területét.

Miközben a szomszédos borkereskedő egy 25 négyzetméterért havi nettó 100 ezer, a kulcsmásoló négyzetméterenként körülbelül 4000 forintot fizet havonta a helyiségeikért, Verdó neje ennek a feléért, 2000 forintos négyzetméteráron kapta meg az üzletet. Tehát az asszony havi 150 ezer forintos bérleti díjjal szerződött a galériával együtt 77 négyzetméteres dohánybolt helyiségére – derül ki a Cívis Ház Zrt.-től decemberben kikért bérleti szerződésekből.

Az egyéni vállalkozóként dolgozó nő egy lottózót is üzemeltet az üzletsoron. A szintén galériás, 41 négyzetméteres üzlethelyiséget havi 100 ezer forintért bérelte ki (négyzetméterenként 2400-ért). Vagyis Verdóné annyit fizet a lottózóért, mint a borkereskedő a csaknem feleakkora területért.

Blokkok a lottózóból és a dohánytrafikból Fotó: Szabó Zsolt László

A feleség a trafikra 2014-ben, a lottózóra 2016-ban szerződött határozatlan időre, bérleti díjai azóta az inflációt követve emelkedtek (a trafikért jelenleg 158 ezer forintot, a lottózóért 105 ezret fizet). A szerződéseket a Cívis Ház Zrt. részéről a Kósa Lajos volt fideszes polgármester körébe sorolt Kováts Ákos írta alá, aki lemondott, miután tavaly szeptemberben feltártuk zűrös ingatlanügyeit (két értékes debreceni telket strómanok révén magának privatizált).

Az ügyben még december 19-én kerestük meg e-mailben a Rácz Róbert fideszes kormánymegbízott köréhez sorolt Verdó Györgyöt. Azt tudakoltuk, lobbizott-e azért – és ha igen, kinél –, hogy a neje ilyen kedvező áron bérelhesse ki az üzleteket, de lapzártánkig nem reagált egyetlen kérdésünkre sem.

Milliókkal távozott az ügyeskedő cégvezető a debreceni telekbotrány után | Magyar Hang

Verdó néma maradt akkor is, amikor megírtuk: tavaly nyár óta nyomoznak az SZGYF és a Hajdú-Bihar megyei kirendeltség intézményeinél az Emberi Erőforrások Minisztériuma feljelentése alapján. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása és vesztegetés elfogadása miatt zajlik eljárás. Azóta egymást érik a tanúmeghallgatások, gyanúsított egyelőre nincs. Ezek miatt az SZGYF főigazgatója, Benedek István Zsolt és Verdó is nyugtalankodhat. Az eljárások a lapunk által feltárt ügyekkel vannak összefüggésben. Mint megírtuk, a sérült gyerekeket ellátó Debreceni Szociális Szolgáltató Központnál (DSZSZK) készpénzt kértek egy beszállítótól azért, hogy továbbra is tőle vásárolják a pelenkát. A tárgyalást hangfelvétel rögzítette, a beszállító végül nem fizetett. Egy másik ügyben pedig eltűnt az idős emberek letétbe helyezett pénze. A 13 millió forintot költségvetési csalás gyanúját felvetően pótolták a DSZSZK büdzséjéből.

Miután Budapesten is azt hallottuk, hogy Verdó György gyakran időzik felesége trafikjában, november végén személyesen kerestem fel, és elsőre bele is botlottam. Amikor azt tudakoltam tőle, mikor válaszolja meg a kirendeltségét érintő nyomozásra vonatkozó kérdéseimet, keresetlen szavakkal küldött el melegebb éghajlatra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/2. számában jelent meg január 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!