Dömötör Csaba: 1,3 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

Dömötör Csaba: 1,3 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2021. január 16-i videótájékoztatóján (Fotó: Magyarország Kormánya/YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteki összesítések szerint egymillió-háromszázhatvanháromezren töltötték ki a kérdőívet – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amelyben a konzultáció sikeréről, a szankciókról és az ellenzékről is beszélt.

A politikus úgy vélte, a magas szám mutatja, hogy a nemzet konzultáció újra bizonyított, mivel lakosságarányosan más uniós országokban nincs hasonló erejű, párbeszédet erősítő kezdeményezés, márpedig erre az „ilyen rendkívül felfokozott helyzetben” nagy szükség van. „Akárhányszor is támadják az ellenzéki pártok a konzultáció intézményét, annyiszor bizonyítja jelentőségét” – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

A miniszterhelyettes az interjúban megmagyarázta azt is, hogy az olajembargó alóli magyar mentesség ellenére miért drágulnak az üzemanyagok. Mint kifejtette, hiába harcolunk ki mentességet, ha egész Európában magasabb a piaci ár, akkor ennek hatását Magyarországon is érezni fogjuk. Megismételte azt a nap mint nap elhangzó kormányzati üzenetet is, hogy a korlátozó intézkedéseket nem szabad tovább erőltetni, mivel azok valójában nem Oroszországot, hanem az európai gazdaságot korlátozzák.

A most zárult nemzeti konzultációt egyébként a korábbi hasonló „felméréseknél” kisebb érdeklődés övezte: a Telex összefoglalója szerint a Stop Soros kampányban korábban 2,4 millió, a 2020-as koronavírusosról szóló konzultációban 1,7 millió konzultálóról számolt be a kormány, a 2021-es „A járvány utáni életről” indított konzultációban 1,4 millió körüli választ kaptak. A mostani 1,3 millió azonban a korábbiakkal ellentétben egy határidő-hosszabbítás után jött csak össze.