Donald Tusk: Bem József az ellenzéki nagygyűlésen venne részt

Donald Tusk: Bem József az ellenzéki nagygyűlésen venne részt

Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen 2022. március 15-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vendégként szólalt fel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke – a lengyel ellenzék vezetője – az Egységben Magyarországért néven szövetségre lépett ellenzék március 15-i nagygyűlésén. – Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok – kezdte beszédét Tusk. – Számunkra és az önök számára is a szabadság nem üres szavak. Együtt voltunk 1956 októberén és 1980-ban a lengyelországi Szolidaritás mozgalom születésénél, és 1989-ban is, amikor a két nemzet megszabadította magát a szovjetizmustól. Majd emlékeztetett Bem József tábornokra, akinek tegnap volt a születésnapja. Tusk szerint ma az ellenzéki tüntetésen venne részt, és nem az Orbán Viktor melletti rendezvényen, a békemeneten.

Ma sokkal fontosabb a szabadság, mint mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát – folytatta. Arról van szó, hogy az ukránok Magyarországért, Lengyelországért és Európáért is küzdenek. Tusk szerint egyetlen tisztességes ember számára sem lehet kérdés, hogy kinek az oldalára áll ebben a harcban.

Ezért nem csak a magyaroknak fontos a választás kimenetele, hanem az ukránoknak is – vetette fel Donald Tusk. Szerinte Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy az a vélemény alakuljon ki róluk, hogy ők a legputyinpártibbak egész Európában. Nem hiányzik olyan politikus Európából, aki még ma is Putyin mellé áll ebben a küzdelemben – jelentette ki. Európában nagy reményekkel néznek a magyarországi választásra. Szerinte a harcuk a szabad országért úgy néz ki, hogy nem fegyver van a kezünkben, hanem szavazólap. Csak akkor lehet szabad Európa, ha eltávolítják azokat a politikusokat, akik az erő és a cenzurált államot építik. Majd Donald Tusk szavazásra biztatott mindenkit az április 3-i választáson.