Márki-Zay Péter: Egy jó választásunk van: a Kelettel szemben Európát válasszuk – percről percre

Márki-Zay Péter: Egy jó választásunk van: a Kelettel szemben Európát válasszuk – percről percre

Fotó: Végh László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyszerre zajlott kedden a kormánypárti békemenet és az ellenzéki összefogás kormányváltó nagygyűlése kedden . Percről percre közvetítésben követtük az eseményeket.

• Ha csak az ellenzéki nagygyűlésről olvasna, kattintson ide!
• Ha csak Orbán Viktor beszédéről olvasna, kattintson ide!

17:23: Az ellenzéki politikusok a Szabadság hídról Dunába szórták a kiosztott kék és sárga virágokat, az Ukrajna népe iránti szolidaritásuk kifejezéseképp.

17:05: Ellenzék – A Gellért téren aktivisták kék és sárga virágokat osztanak a képviselőjelölteknek, akik ezeket a Dunába fogják szórni, kiállásként Ukrajna mellett – jelentette tudósítónk. 

16:58: Márki-Zay Péter azt mondta, hogy hisz az igazságban, hogy Magyarország nem marad a történelem rossz oldalán. Hódmezővásárhelyen szerinte bebizonyította, hogy nem minden politikus lop. Szerinte mindenkinek meg kell győznie három embert, hogy arra szavazzanak, amiben ők is hisznek, és akkor még kétharmaddal is győzhetnek. Márki-Zay Péter abban hisz, hogy az április ifjak hozzák el, hogy egy valóban szabad és demokratikus Magyarországra ébredjen az ország. Hiszik, hogy a hatalom a népé, és Magyarország győztes lesz végre, hogy újra egy nép és nemzet leszünk, hogy büszkén lehet kimondani, hogy magyar vagyok.

16:55: Márki-Zay Péter megígérte: április 3. után a tesztek lesznek ingyenesek, és nem a parkolás és lesz elszámoltatás is – mondván olyan országban hisznek, ahol nem újságírókat és vállalkozókat üldöznek, hanem a bűnözőket. A miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy hisz az igazságban, hogy Magyarország nem marad a történelem rossz oldalán. Hódmezővásárhelyen szerinte bebizonyította, hogy nem minden politikus lop.

16:51: Indulnak a buszok a Békemenetre érkezettekkel vissza vidékre. A Westend mentén végig, két sorban állnak a buszok.

16:45: Márki-Zay Péter felidézte, hogy négy éve még csak baráti körében elégedetlenkedett, ma pedig egy fél ország gyűlöli, és ugyanennyien várják tőle a megváltást. Egyedül azonban nem tud mindenkit meggyőzni arról, hogy egy jobb, tisztességesebb Magyarországban hisznek, hogy több közös van bennük, mint ami elválasztja őket. De hisznek egy közös, igazságos, szerető országban. Egy olyan országban, ahol mindannyiuk életét garantálja a világ legerősebb katonai szövetsége, a magyar határőrök mellett az unió határőrsége is. Ezt a szövetséget soha nem fogjuk elárulni – jelentette ki.

16:40: Ellenzék – Márki-Zay Péter azzal folytatta Orbán Viktorra utalva: Ez az ember éket vert szomszédok, barátok, családtagok közé. Megmérgezte a nép és a nemzet szavainkat. Ezért 20 nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép és nemzet legyünk, hogy ne kívülállók legyünk a hazánkban. Az a nemzet vagyunk mi is, akikért 1848 hősei a vérüket adták.

Ma is elfogadhatatlan, hogy narancssárga és kék embereket lássanak bennünk. Elfogadhatatlan, hogy Magyarország sakktábláján az egyik felén csak gyalogok, a másikon pedig csak vezérek vannak, a szabályokat pedig egyetlen ember írta. Márki-Zay szerint a saját vezetőnk önzése miatt választottuk a lemaradást, önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára. – Egy jó választásunk van: a Kelettel szemben Európát válasszuk, a rabsággal szemben a szabadságot, a nélkülözéssel szemben pedig az emelkedő Magyarországot válasszuk – jelentette ki a kormányfő-jelölt.

16:33: Ellenzék – Márki-Zay Péter arról beszélt, nem emlékszik egyetlen olyan március 15-re sem, amikor megkérdőjelezték volna, hogy a márciusi ifjak álltak a történelem jó oldalán. Szerinte ma sincs másként. Szerinte ez a nap a nép kiállását, küzdelmét, szabadságvágyát és önfeláldozását jelenti. Az 1956-ban is a csodálattal, együttérzéssel nézett Európa a magyar népre. Őszinte szimpátia és szolidaritással néztek ránk, mert a történelem jó oldalán álltak a magyarok. Ma, 33 évvel a rendszerváltás után viszont nem így néznek ránk – állapította meg. – Ma nem egy nép vagyunk, hanem egy arc. Ez mindent elhomályosít – jelentette ki, bár nem nevesítette, hogy Orbán Viktorra céloz. 

Orbán Viktor emlegetése után a tömeg azt skandálta, hogy „Orbán, takarodj!”

16:32: Az ATV-n betelefonálós műsor van, nem közvetítik az ellenzéki rendezvényt. A Békementet és az Orbán-beszédet az M1 és a HírTV is adta. 

16:28: Ellenzék – Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kezdett beszélni.

16:23: Ellenzék – Ma sokkal fontosabb a szabadság, mint mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta Donald Tusk. Arról van szó, hogy Magyarország, Lengyelország és Európáért is küzdenek az ukránok. Tusk szerint egyetlen tisztességes ember számára sem lehet kérdés, hogy kinek az oldalára áll ebben a harcban. Ezért nem csak a magyaroknak fontos a választás kimenetele, hanem az ukránoknak is. Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy az a vélemény alakuljon ki róluk, hogy ők a legputyinpártibbak egész Európában. Nem hiányzik olyan politikus Európából, akik még ma is Putyin pártjára állnak ebben a küzdelemben – fogalmazott.

16:20: Békemenet – Orbán szerint egységesek, meg fogják nyerni a népszavazást is a „genderőrülettel” szemben. „Az apa férfi, az anya nő, hagyják békén a gyermekeinket”, fogalmazott. Egyszer megkérdezte Schwarzeneggert, hány fekvőtámaszt csinál egy nap, ő pedig azt válaszolta, csak onnan számolja, ha fáj. Ők is így vannak a kampányban, a fájdalom a barátjuk, azt kéri mindenkitől, tegyenek rá még egy lapáttal. A választást szerinte meg kell és meg is fogják nyerni. A mai nappal a tanácsot megtartották, 19 nap menetelés vár rájuk, életük legfontosabb csatája következik. „Adjuk meg nekik, ami jár, védjük meg Magyarországot”, fogalmazott. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok, zárta ismét ezzel a fordulattal beszédét.

16:17: Ellenzék – Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke – a lengyel ellenzék vezetője – is felszólalt. Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok – kezdte beszédét. Számunkra és az önök számára is a szabadság nem üres szavak. Együtt voltunk 1956 októberén és 1980-ban a lengyelországi Szolidaritás mozgalom születésénél, és 1989-ban is, amikor a két nemzet megszabadították magát a szovjetizmustól.

16:15: Ellenzék – A 12. követelés az euró bevezetése. Dobrev Klára szerint nem halogathatjuk tovább, hogy piaci ravaszkodás nélkül el kell köteleződjön az Európai Unió mellett. Szerinte ugyanis az a béke, amit a nyugati szövetség tud biztosítani, nem a kétévente összebuszoztatott emberek.

16:13: Békemenet – Orbán Viktor ezúttal is arról beszélt, hogy a baloldal katonát és fegyvert küldene a frontvonalra. (Ezt az ellenzék részéről tagadták.) A kormányfő úgy látja, a baloldal bele akarja rángatni az országot a háborúba, katonai célponttá téve Magyarországot. 

Novák Katalin megválasztását is szóba hozta a kormányfő. Az új köztársasági elnököt idézve mondta, hogy a nők a békét akarják megnyerni, nem a háborút, úgy látszik, megint az asszonyoknak van igazuk Orbán szerint. Húsz év kell egy ember felneveléséhez, de húsz másodperc elég az elpusztításához. A nők szerinte nem nyugat és kelet harcát látják, hanem ukrán és orosz édesanyát, szankciók kényszerítő ereje helyett nélkülözést. Ha véget akarunk vetni a háborúnak, hallgatni kell az asszonyokra, jelentette ki. Orbán szerint a legjobb pillanatban lett először egy nő az államfő.

Tudósítónk jelentése szerint a leglelkesebb tapsot Novák Katalin említése váltotta ki eddig, még a távozók is meglengettek a zászlaikat.

16:12: Ellenzék – Donald Tusk és Szent-Iványi István.

16:10: Békemenet – A miniszterelnök szerint azt is tisztáznia kell, hol állnak a háborúban. Abban az országban tört ki, ahol magyarok százezrei élnek. Katonáinknak és rendőreinknek már a keleti határ biztonságát is fegyverrel kell garantálniuk. Minden idők legnagyobb humanitárius segélyprogramját emlegette Orbán, szóba hozva a világjárványt és az energiaválságot is. Ráadásul itt van a baloldal is, a veszélyek korában élünk, jelentette ki. Magyarország világok határán fekszik, errefelé Orbán szerint a háborúkat nem értünk vívják, és akárki győz, mi rajtavesztünk. Közép-Európa szerinte sakktábla a nagy nemzetek számára, hol az egyik oldal akar frontvonalba tolni, hol a másik, időnként pedig fel is áldoznak minket. 

16:09: Ellenzék – Dobrev Klára a 11. pontot olvasta be: Eszerint szabad ország, szabad egyetem.

16:06: Ellenzék – Azért egyre kevesebbet a pénzünk a boltokban, mert a Fidesz 12 éve szándékosan gyengítik a forintot. Nyerészkednek rajta – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke. Tóth Bertalan beszélt az orosz-ukrán háborúról is: azt követelte, hogy a magyar katona Magyarországot védje Putyin háborújától. Olyan hadseregre van szükség, amely nem hagyja, 40 percig repüljön egy drón Magyarország felett. Szerinte jobban védik Orbán hatvanpusztai földjét, mint Magyarországot. Kitért rá: Magyarország a nyugati szövetség tagja, a NATO-é, az atlanti szövetségé. Szerinte Orbán Viktor és kormánya bukni fog, mert ezt kívánja a magyar nemzet.

16:03: Békemenet – A saját, vélt eredményeiket emlegette Orbán, megjegyezve, hogy szerinte 200 ezerrel több gyerek született, mintha a baloldal maradt volna kormányon. 

16:02: Ellenzék – Követeljük a földtörvény eltörlését, és hogy a gazdák kapják az uniós támgoatást, és ne nagygazdák – jelentette ki Schmuck Erzsébet az LMP országgyűlési képviselője. Úgy fogalmazott, hogy narancsbárók léptek a régi urak helyébe. Ők kapják a támogatások jelentős részét, ők gazdagodnak. Azt ígérte, hogy az új kormány megszünteti a bíróságokra nehezedő politikai nyomást, és megszabadítják az ügyészséget Polt Pétertől, aki bűnüldözés helyett a bűnpártolói tevékenységet végzett.

16:00: Békemenet – Közvetlenül a színpad előtt valaki összeesett még Orbán Viktor beszéde előtt, orvosért kiáltottak – jelentette tudósítónk.

15:55: Ellenzék – Bayer Zsoltot emlegeti Jakab Péter, Bayer nevére pfújol a tömeg. Arra is, hogy Orbán gyáva. „Vesszen a köpcös!” – mondta Jakab es ez nagy tapsot kap. Szerinte közöttünk is vannak márciusi ifjak: a melósok, a rendvédelmisek, a tanárok. Márciusi ifjak a nyugdíjasok is. Ezért április 3-án győzniük kell a 22-eseknek. Európa és a háború között is választ az ország szerinte március 3-án.

15:53: Békemenet – Ellenfeleik Orbán Viktor szerint a legmélyebb tanácstalanság állapotában, a szétesés határán billegnek. Úgy látja, a farkas báránybőrbe bújt, de a csalárdság árát meg kell fizetni. Az üstökösnek hitt miniszterelökjelöltjük mára csak egy földbe csapódó, kihűlt kődarab, mondta. Vele együtt, úgy látja, beleállt a földbe az egész baloldali miskulancia. Végső kétségbeesésében szerinte odahívták Donald Tuskot, aki először szétverte saját pártját Lengyelországban, aztán az Európai Néppártot. Orbán úgy látja, Tusk a fekete macska, aki csak bajt hoz az ember fejére. Sose akadályozd meg ellenfeled abban, hogy hibát kövessen el, tette hozzá. 

15:51: Ellenzék – Karácsony azt mondta: a negyedik követelés törvény előtti egyenlőség nemi, származás, származási és szexuális orienteációtól függetlenül. Hozzátette: a gyermekeket a Fidesztől kell megvédeni.

15:48: Békemenet – Egész jól nézünk ki, mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy talán még sohasem néztek ki olyan jól, mint éppen ma. Száznegyvenhárom napja, október 23-án találkoztak legutóbb, gyorsan elrepült ez az időszak. Akkor megüzenték a baloldalnak, hogy nem oda Buda. Most már, ha jól látja az esélyeket, nem oda Pest sem. Szerinte ismét vissza akarják rántani a baloldali rémálomba az országot, de ők megüzenték, hogy a jobboldalon nem jámbor lúzerek, és nem ijednek meg a baloldal mögött szerinte álló befolyásos médiától, brüsszeli bürokratáktól és Soros Györgyöktől. Részletek itt>>>

15:46: Békemenet – Orbán Viktor elkezdi beszédét.

15:44: Ellenzék – Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke beszél. Ő jelentette be a harmadik pontot: követelik a jogállamiság visszaállítását. Még három hétig olyan kormánya van Magyarországnak, amelyben a hatalmat védik a polgároktól, az Országgyűlésnek nem elnöke van, hanem felügyelője. Az önkormányzatokat nem szövetségesként, hanem ellenségként kezelik. Öntudatos polgárból engedelmes alattvalót akarnak csinálni.

15:40: Ellenzék – Donáth Anna, a Momentum elnöke – EP-képviselő – az Egységben Magyarországért néven szövetségre lépett ellenzék követelései közül kiemelte: követelik a sajtó szabadságát, az orosz és a fideszes propaganda eltörlését. A propaganda ugyanis eszköz arra, hogy a hatalmon lévők megtartsák a hatalmukat. Szerinte a tanárok márciusi forradalmárok örökösei, hiszen ők állnak ki a szabadságokjogokért, többek között a tanszabadságért, a jövő generációiért, Magyarországért állnak ki. 

Nem felelős az a kormány, amelyben van propagandaminiszter, de nincs egészségügyi miniszter. Legyen újra felelős egészségügyi és oktatási miniszter Budapesten. Ez az ellenzék második követelése.

15:37: Ellenzék – Iványi Gábor Azt mondta, hogy Orbán Viktornak most más dolga volt, ezért nem utazott el Kijevbe a cseh, lengyel és a szlovén kormányfőkkel. Iványi úgy fogalmazott, hogy adja Isten, hogy Márki-Zay Péter elutazhasson Kijevbe miniszterelnökként április 3. után.

15:32: Ellenzék – „Jelentem, kitartunk, itt vagyunk es szolgálunk” – mondja Iványi Gábor, amiért megtapsolják. Közben Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is megérkezett. Részletek itt>>>

15:31: Békemenet – A fellépő Beregszászi társulat előadása végén az egyik színésznő hozzáfűzte: „Csak annyit szeretnénk még mondani, hogy köszönjük szépen!”

15:25: Az első felszólaló, Iványi Gábor beszél már az ellenzéki nagygyűlésen. A tömegben meglepően sok a fiatal – jelenti tudósítónk. Többször felhangzik a „Gábor! Gábor!”  skandálás. Amikor Orbán Viktorról beszél Iványi Gábor, akkor erős a pfújolás. Sokakon van kék szalag, egy nő például a hajába rakott egy nagyot, egy idősebb bácsi a nyakába egy szinten nagyot.

15:20: Földi-Kovács Andrea az állami ünnepség moderátora, köszöntötte a Békemenet résztvevőit és szervezőit. Ünnepi műsor kezdődik, melyet Vidnyánszky Attila rendezett. Rátóti Zoltán, az SZFE rektora is szerepet kapott.

15:18: Az ellenzéki kampányhimnuszt adják elő épp az Egységben Magyarországért nagygyűlésén.

15:14: Elkezdődött az ellenzéki nagygyűlés, „Putyin gyilkos” – kiabálta be valaki, majd egy perces néma csend volt az ukrán áldozatok emlékére.

15:13: Élő videós közvetítésünk az ellenzéki tüntetésről: 

15:11: Békemenet: a tömeg várakozik az Orbán-beszédre, közben arról panaszkodnak, csapnivaló volt a menet szervezése. Szűk utcákba terelték őket, egy férfi azt mondja, két idősebb nőt a földről segített fel, egyedül nem tudtak felállni a tömegtől.

15:10: Ilyen és ehhez hasonló plakátok várták a Békement résztvevőit

15:06: Ellenzéki táblák:

14:56: Az ukránok szabadságharcos zenéje megy épp az ellenzéki nagygyűlésen, a Twisted Sistertől a We're not gonna take it.

14:55: A molinóval megérkeztek a Parlamenthez a Békement résztvevői. Az ott felállított színpadon fiatalok, a színpad szélén Kovács Zoltán. Korábban a Markó utcánál a tömeget elterelték az Alkotmány és a Bajcsy-Zsilinszky út felé, a molinót hordozó ismert emberek mentek csak az őket követő emberekkel a Markóban. Néhányan hőbörögtek : Hát mi az, hogy mi nem mehetünk Bayerékkel? Akik befértnek a Markóba: Hogy lehetett ilyen szűk utcába beterelni ilyen tömeget?

14:54: Így néz ki most a Műegyetem rakpart, az ellenzéki nagygyűlés helyszíne

14:50:  Bánfalvi Eszter színművész, A hatalom a népé kampánydal egyik előadója és Herendi Gábor filmrendező az ellenzéki színpad mögött.

14:45: Most érezhetően jobban mozgósítottak ellenzéki oldalon, mint október 23-ára, jobb is hangulat – jelentette tudósítónk a Szabadság-híd budai hídfőjénél. Kék szalagokat húztak ki a híd mindkét oldalára. Pártonként vonulnak a résztvevők. Páran skandálták a hídon, hogy a „Hatalom a népé”.

14:44: Egy békemenetelő a rendőröktől kéri számon hogy miért hagyják a megafonosokat provokálni. Ők egyébként azt harsogjak többek között, hogy mindenki csak addig ilyen nagy fideszes, amíg kórházba nem kerül.

14:43: A békéért menetelő kormánypártiak katonadalok éneklése közben elhaladnak az ellenzékiek matricái mellett.

14:36 Egyre többen tartanak az ellenzéki nagygyűlésre is, többen skandálják a rendezvény jelmondatát, miszerint „a hatalom a népé”.

14: 34 Egy csapat fiatal arról beszélt a Békemeneten, hogy a felvonulásukkal egyszerre demonstrálják kiállásukat a magyar kormány mellett, illetve az Ukrajnában zajló háború ellen menetelnek. Munkatársunk többektől hallotta azt, hogy Magyarországnak nem lenne jó magára haragítania Oroszországot, mert szerintük szükségünk van orosz energiaforrásokra. Ez nem jelenti azt, hogy egyet kellene érteni az Ukrajnában zajló háborúval – tették hozzá. Úgy vélik, hogy Oroszország nem fogja teljes egészében integrálni az országba Ukrajnát.

14:30 F..kalapnak nevezte az ellenzéki összefogás tüntetésén résztvevő Donald Tuskot a Beatrice frontembere, a Kossuth-díjas Nagy Feró. Az énekessel tudósítónk találkozott a Békemeneten, ahol az orosz-ukrán háborúról, illetve a kormány korábbi oroszbarátságáról kérdeztük őt. „Én a Békemenet vagyok, de ez nem jelenti, hogy oroszrajongó lennék, ukránrajongó meg egyáltalán nem”, válaszolta Nagy Feró. Részletek itt>>>

14:25 Fekete-Győr András vezetésével vonul a Momentum, a DK-sok már a Szabadsághídon járnak, amelyet kék szalagokkal díszítettek fel a szervezők. 

 

14:15 Így néz ki a pesti oldalról a Műegyetem rakpart, ahol az ellenzéki nagygyűlés résztvevői gyülekeznek.

14:05 Soha vissza nem térő alkalom: tudósítónk felfedezte, hogy 5000 forintért lehet kapni Piros volt a paradicsom, nem sárga feliratú sálat. Még Orbán Viktor arcképe is megtalálható rajta, így a hívők kedvenc sálja lehet hideg időben.

14:00 A körúton egy lakás ablakába molinót feszítettek ki, amelyen ez a korábbi Orbán-idézet áll: „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság nyugatról érkezik. Az emberek észreveszik és pfujjolnak, majd zúg a Ria, ria, Hungária.

13:55 Most ért át Békemenet eleje a pesti oldalra, a Jászai térre, az első sorba huszárruhába öltözött emberek csatlakoznak. A járdán haladva a menetben a legtöbben „Győzike” nevét emlegetik, őt szeretnék lefotózni.

13:50 Kollégánk szóba elegyedett a Békemeneten részt vevő olasz UGL szakszervezet főtitkárával. Francesco Paolo Capone elmondása szerint a Civil Összefogás Fórum (CÖF) meghívására érkeztek a március 15-i magyar megmozdulásra. Arra a felvetésre, hogy az Oroszország által kezdett háború ellen, vagy a magyar kormány mellett tüntetnek-e, a főtitkár azt felelte: a magyar kormány mellett tüntetnek, de elítélik az orosz agressziót. Francesco Paolo Capone szerint Ukrajnában egy aljas háború zajlik, amit be kell fejezni.

13:40 Munkatársunk a menettel együtt vonul, elmondása szerint olyan nagy a tömeg, hogy a Margit híd Budai hídfőjétől 10 perc alatt mindössze 70 métert tett meg, csupán lépésben lehet haladni. Eközben újabb, fiatal ellenzéki aktivisták által kitett az éjszaka plakátokat lehet látni.

13:35 Kollégánk becslése szerint néhány tízezren már biztosan vannak a Békemeneten, az eleje a Margithídon vonul, a vége még a Lukács fürdőnél tart. Az emberek a híd járdáin fotózzák az első sort, és azt találgatják, milyen ismert embereket fedeznek fel a tömegben.   

13:30 A Békemenet közepén valaki egy fából faragott feszületet tart, Pataky Attila pedig olyan pólóban vírít, amelynek elején hatalmas Orbán portré látható, karján pedig a felirat: „the leader of Europe”.

13:20 Elindult a Békemenet, Pataky Attila rockzenész is csatlakozott az élen állókhoz, az induló tömeg ütemesen skandálja, hogy „éljen Viktor!”. A menet vége még mindig a Komjádi uszodánál van, a tömeg indulás előtt elénekelte a Kossuth indulót. 

13:05 Bármely percben elindulhat a Békemenet, a tömeg előtt valtonos biztonsági szakemberek állnak, az első sorba már beállt Bayer Zsolt és Bencsik András, nagy éljenzés fogadta őket, mindenki fotózkodik velük. Tudósítónk a résztvevők között felfedezte Gáspár Győzőt, Fásy Ádámot, ifjabb Lomniczi Zoltánt, Bohár Dánielt, Kovács Istvánt, Bencsik András pedig lelkesen interjút ad.

12:59 Többen a Margit-híd felé vették az irányt, néha elhangzik egy kósza Ria, ria, Hungária. Általános a lelkesedés, sok vonuló énekel, székely zászlót, településneves magyar zászlót lobogtatva.

12:55 Mikrofonpróbát tartanak a menet elején, rögtön indulnak.

12:45 Az Elvis Presley tér felől tömegével érkeznek az emberek. A Kelenföldi pályaudvar környékén tartózkodó tudósítónk szerint ott is özönlenek az emberek, egy részük a Békemenetre, másik részük a 15 órakor, a Műegyetem rakparton tartandó ellenzéki nagygyűlésre igyekezhet a különféle kitűzők és egyéb „azonosítók” alapján.

12:35 Provokátor! – kiáltotta egy idős férfi, mikor rendőrök kísérték ki azt a dinoszaurusz jelmezes férfit, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Párt matricájával vonult a kormánypárti békemenetelők közé. A dinoszaurusz most rendőrök gyűrűben áll az Elvis tér sarkán.

 12:26 Egyik tudósítónk szóba elegyedett a Békemenetre igyekvő idős mérnökökkel, akik azt mondták: alapvetően az Orbán-kormány miatt mennek vonulni. Arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán háború ellen nem vonulnak-e, hiszen ez egy Békemenet, azt mondták, hogy a kettő összefügg. Magyarán a kormányt támogatva a békéért is demonstrálnak. Ők úgy látják, hogy itt Oroszország és Amerika háborúja zajlik, és Zelenszkij jobban tette volna, ha átadja Oroszországnak a kért kelet-ukrajnai területeket, akkor mindez elkerülhető lett volna. Azt is gondolják, hogy a konfliktust Amerika idézte elő azzal, hogy ballisztikus rakétákat akart telepíteni az orosz határ közelében, így Moszkva lényegében a saját létét és épségét féltve kezdett egy megelőző háborúba. Arra a kérdésre, hogy a lengyelek neheztelnek a magyar kormányra az oroszokkal tartott jó kapcsolat miatt, az volt a válasz, hogy a színjáték része ez is, összeugrasztották a két nemzetet, és egy-két év múlva majd úgyis jönnek újra a lengyelek a Békemenetre.

12:20 Nem messze a Békemenet vezérmolinójától kezdett bele mulatós pop-showjába Misi bácsi, aki önmagát a legjobb utcazenész csávónak hívja. Most épp a katyusa dallamára ropja.

12:15 Helyszíni tudósítónk szerint a pesti oldalon is gyülekezik a tömeg és indulnak a budai oldalra, a Körúton a Nyugati pályaudvarig óriási a rendőri készültség. 

12:10 Mint arról beszámoltunk, éjszaka a Békement útvonalán akcióztak a DK ifjúsági szervezetének (DEL) és a Minden Fiatal Magyarországa aktivistái. Íme, az eredmény:  

12:04 Az UGL zászló alatt vonuló olasz delegáció az Avanti ragazzi di Buda kezdetű dalt játssza be hangszórókról. A dalválasztás minimum pikáns a jelenlegi politikai helyzetben, hiszen a dal az orosz megszállók ellen küzdő 56-os pesti srácokról szól.

11:50 Ismeretes, ezúttal nem érkezett a békemeneteken immár szokásosnak mondható lengyel delegáció, olaszok és spanyolok viszont igen, ők énekelve, vivázva csatlakoztak a fideszes tömeghez. Lengyel zászlóból mindössze egyet látott eddig a hang.hu helyszíni tudósítója.

11:45 A Margit híd budai hídfőjétől nem messze gyülekeznek a március 15-ei Békemenet résztvevői. A kormánypárti ünneplők a Komjádi uszoda elől sétálnak a „no war” feliratú molinóhoz, az oda vezető úton mintegy 50 méterenként, raklapokra helyezve tornyosulnak a narancssárga, előre legyártott Fidesz-táblák. Több helyen kokárdát is árulnak. Helyszíni tudósítónk szerint több ezren lehetnek. 

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnöke már az év elején bejelentette, hogy idén március 15-én 680 ezer embert várnak a Békemenetre. A CÖF-CÖKA szerint ugyanis tavaly október 23-án 340 ezer ember vett részt a nyolcadik békemeneten, és szeretnék, ha most kétszer annyian lennének a kormánypártok támogatói, mint október 23-án, mert – mint mondják – Brüsszelnek is bizonyítani kell, itthon pedig erőt mutatni.  

A CÖKA által március 15-ére szervezett Békemenet kiemelt üzenete idén a szervezők szerint „egyértelmű nem a háborúra, No war!”

Az idei Békemenet még annyiban különleges, hogy nem jön az a lengyel különvonat, amivel a március 15-i eseményre  utaztak volna lengyel résztvevők, A szervezők ugyanis inkább az ukrán menekülteknek ajánlották fel a bérelt vonatot, és otthon tartottak Békemenetet, Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva. 

Az útvonal a következő: a gyülekezőt 12 órára hirdették meg a Komjádi uszoda előtt, onnan a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

A Békemeneten a szervezők megfogalmazásában lengyel testvéreik, valamint az olasz nemzeti-konzervatív szakszervezet, az UGL népes küldöttsége, illetve a spanyol Solidaridad szakszervezet és a Roma Szeretetszolgálat is részt vesz.

Csizmadia László arra kérte a Békemenet résztvevőit, hogy magyar zászlókkal vegyenek részt a Békemeneten.

Válaszul a Békemenetre A hatalom a népé címmel hirdette meg március 15-i kormányváltó nagygyűlését az ellenzék. A kedden délután 15.00-kor kezdődő rendezvény helyszínéül a fővárosi Műegyetem rakpartot választotta a hatpárti ellenzék, az esemény előtti találkozó 14.00-tól a Szabadság hídon lesz.

Az Egységben Magyarországért sajtóközleménye szerint a kormányváltó nagygyűlésen bemutatja 12 pontját az ellenzék, valamint a rendezvényen fellép: Burján Orsolya énekes, Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész.

Beszédet mond: Iványi Gábor lelkész, Donáth Anna, a Momentum elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, Dobrev Klára EP-képviselő, Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt.

Március 15-én, a magyar szabadság napján megmutathatjuk: sokan vagyunk, és a szabadságvágyunk, a bátorságunk sokkal nagyobb erő, mint a hatalom megannyi gonosz trükkje, végtelen cinizmusa, százmilliárdos hazug propagandagépe. Április 3-án gyűlöletországból szeretetországot csinálunk – ehhez pedig március 15-én keresztül vezet az út, hogy megmutassuk az erőnket, és megüzenjük Orbán Viktornak: már csak napjai vannak hátra a hatalomban – fogalmaznak a szervezők A hatalom a népé címmel meghirdetett rendezvény meghívójában.

 

Címkék: Orbán Viktor, , Békemenet