Dúl a háború: Újabb rendkívüli vizsgálatot indítottak a Pesti úti idősotthonban

Dúl a háború: Újabb rendkívüli vizsgálatot indítottak a Pesti úti idősotthonban

Koronavírusos betegeket szállítanak el a Pesti úti idősotthonból (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt követően, hogy Budapest önkormányzata nyilvánosságra hozta a fővárosi kormányhivatal jelentését a Pesti úti idősotthonban zajlott vizsgálatról – az erre adott cáfolatokat tartalmazó válaszokkal együtt –, a kormányhivatal újabb vizsgálatot rendelt el az intézményben. Ezúttal a szakápolást ellenőrzik – derül ki az MTI sajtószolgálatában megjelent közleményből.

A rendkívüli vizsgálat célja kifejezetten a szakápolás helyzetének, személyi feltételeinek és működésének vizsgálata. A most indított ellenőrzésen azt vizsgálják, hogy az idősotthonban rendelkezésre áll-e a törvényben előírt megfelelő létszámú, végzettségű és munkaképes személyzet, és megfelelő-e a gondozottak ellátása.

A közleményben utalnak az idősotthont fenntartó fővárosi önkormányzat által nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésre is. Erre vonatkozóan azt írták, hogy az orvosi jelenlétet és a folyamatos orvosi ellátást célzó ellenőrzési eljárásban benyújtott iratok (szerződések, jelenléti ívek, orvosi nyilatkozatok) alapján talált hiányosságokat, valamint a korábban szerzett tapasztalatokat az országos tiszti főorvossal is megosztották, aki átfogó vizsgálatot végez az idősotthonban a tömeges megbetegedések és a halálesetek miatt.

A Sára Botond volt fideszes polgármester által vezetett kormányhivatal emlékeztetett, hogy a Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 296 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg, az elhunytak száma pedig 40.

Karácsony kizáratná a fővárosi kormányhivatalt a Pesti úti idősotthon vizsgálatából | Magyar Hang

Nyilvánosságra hozta Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Pesti úti idősotthonban zajlott kormányhivatali vizsgálat jelentését, illetve az ezekre adott önkormányzati cáfolatokat, emellett kezdeményezte a fővárosi kormányhivatal kizárását az intézményt érintő vizsgálatokból - derül ki a városvezető Facebook-oldalán tett bejelentéséből. Karácsony szerint a jelentés hazug állításokkal van tele.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester kizáratná a fővárosi kormányhivatalt a Pesti úti idősotthonban zajló vizsgálatból, miután a vizsgálatát politikailag motiváltnak tartja. Felemlegette azt is, hogy az általa lakájmédiának nevezett sajtó hamarabb megkapta a kormányhivatal jelentését, mint hogy arra a fenntartó önkormányzat reagálhatott volna – amire az eljárásban lehetősége van. A főpolgármester a jelentésre adott válaszokat is nyilvánossá tette, amelyek álláspontja szerint alapjaiban cáfolják a kormányhivatal kifogásait.