Egy munkanappal iskolakezdés előtt Iványiék szegedi iskolájának engedélyét is visszavonták

Egy munkanappal iskolakezdés előtt Iványiék szegedi iskolájának engedélyét is visszavonták

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium augusztus 30-án, péntek reggel kapta meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozatát az intézmény működési engedélyének visszavonásáról – írta közleményében az intézményt fenntartó Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a hvg.hu szerint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebb mint egy napja van az érintett szülőknek, hogy új iskolát találjanak a mintegy 150, többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekek számára.

A MET szerint az augusztus 29-ére keltezett indoklásban július 24-i pénzügyi adatokra, köztartozásokra hivatkoznak. A főispán szerint: „a gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna”. „Megdöbbentő, törvénytelen és kegyetlen ez az eljárás, a kiszolgáltatott gyerekek sorsára hagyása. Úgy látjuk, a MET intézményei ellen összehangolt megsemmisítő akció indult, a gyermekvédelem ügyét hangzatosan pártoló kormány a budapesti és a szegedi intézményekben eddig 450 gyermek és család életét törte ketté, más megoldási lehetőségeket nem is mérlegelve” – fejtették ki.

Kormányhivatal: Veszélybe került a gyermekek nevelése

Az ügyben megszólalt a kormányhivatal is. Az MTI-nek eljuttatott közleményük szerint a gyerekek érdeke, hogy olyan rendezett hátterű intézményben tanuljanak, amely biztonságosan, zavartalan oktatást-nevelést biztosít számukra, ezért a jogszabályok pontosan rögzítik a köznevelési intézmények gazdálkodásának szabályait, felhalmozott tartozásainak lehetséges mértékét. Miután működése során csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel a MET által fenntartott Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola, emiatt a szegedi intézményben veszélybe került a gyermekek nevelése. A kormányhivatal döntése értelmében a diákok új, rendezett hátterű intézményekben kezdhetik meg a tanévet.

Arra is kitértek, a MET folytatólagosan nem fizette saját munkavállalóinak járulékait. A szegedi intézmény emellett 9 millió forintot meghaladó – ebből több mint 7 millió forint hat hónapon túli – lejárt közműtartozást is felhalmozott. A tartozások miatt hosszú távon nem biztosított az intézmény villamosenergiával és gázzal való ellátása, így az oktatás biztonságos, rendezett körülmények között történő megszervezése ellehetetlenült. A kormányhivatal döntésének értelmében az érintett 133 gyermek szeptember 1-jétől a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétett köznevelési intézményekben kezdhetik meg a tanévet.

A honlap szerint a gyerekek az alábbi intézményekbe járhatnak: 

• az óvodások részére a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának fenntartásában működő Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Óvodák Igazgatósága a kötelező felvételt biztosító intézmény;

• az általános iskolás és középiskolás tanulók részére a Szegedi Tankerületi Központ fenntartásában működő kötelező felvételt biztosító körzetes intézmények, valamint az alábbi intézmények: Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola Weöres Sándor Általános Iskolája,  Szegedi Zrínyi Ilona Általános Iskola, Szegedi Fekete István Általános Iskola, Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola.

• a középiskolás tanulók részére a Szegedi Szakképzési Centrum középiskolái egyedi elbírálás alapján biztosítják a gimnáziumi tanulmányok folytatását. Jelentkezni a 6725 Szeged, Kálvária sgt. 84-86. szám alatt, a Centrum székhelyén kell.

Az iskolabezárások miatt a fővárosban nehéz helyzetbe került diákokról itt írtunk.

Címkék: Iványi Gábor