Egyelőre maradnak a korlátozó intézkedések, de már tervezik a gazdasági élet újraindítását

Egyelőre maradnak a korlátozó intézkedések, de már tervezik a gazdasági élet újraindítását

Budapest, 2020. március 11. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 11-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 3-ig nem fognak enyhíteni az érvényben lévő korlátozásokon – erről beszélt a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Ugyanakkor a jövő heti kormányülés után már lehet változás, hiszen május 3-tól a védekezés új szakasza kezdődik. Ehhez olyan szabályrendszerre van szükség, ahol a leginkább veszélyeztetett idősebb korosztály, illetve a legfertőzöttebb nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között biztosítják, de az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat.

Security Check Required

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy a friss adatok szerint a veszélyhelyzet kihirdetése óta 51 ezerre emelkedett az álláskeresők száma, még úgy is, hogy többen gyorsan el tudtak helyezkedni. Az is kiderült, hogy a kormány nem tervezi a jelenleg 3 hónapra szóló álláskeresési járadék folyósításának meghosszabbítását, mert azt segélynek tartják.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy Palkovics László innovációs miniszter még csütörtökön ismerteti a nyilvánossággal a rendelkezésre álló modellszámításokat a járvány lefolyását illetően. Azt egyébként nem lehet tudni, hogy a május 3-ra várt tetőzés, illetve az azt követő időszak – amelyet platóként említenek – meddig tarthat, de nem kizárt, hogy hetekig.

Percről percre tudósítottunk a kormányinfóról:

11:55: Ha a kórházak valóban csak olyan embereket küldtek haza, akiket otthon is lehet ápolni, akkor vajon miért voltak ők eddig kórházban? Ez is hozzájárulhatott az adósságokhoz? – tette fel a kérdést lapunk. Gulyás Gergely szerint át kell gondolni azt a finanszírozási formát, amely azt erősíti, hogy az emberek minél több éjszakát töltsenek egészségügyi intézményben.

11:53: Ma Magyarországon a kórházi ágyak foglaltsága éves szinten 66-68 százalék, ez orvosszakmai kérdés. Egyfajta rehabilitációs lehetőségként is élnek ezzel, hiszen a kórházak támogatása a bent eltöltött éjszakáktól is függ. Gulyás Gergely ezt a Magyar Hang azon kérdésére válaszolta, hogy miért folytatta a Fidesz-kormány is 2010. után az ágyak számának csökkentését.

11:49: Önkéntesen van lehetőségük a 65 év feletti orvosoknak visszatérni a munkába, ez nem kötelező.

11:46: Egészségügyi válsághelyzet közepén vagyunk, ahol ma azt lehet mondani, hogy az egészségügy felkészült, ennek irányításáért Kásler Miklós felel – így válaszolt Gulyás Gergely arra, hogy a kormány elégedett-e Kásler Miklós és Müller Cecília országos tiszti főorvos munkájával.

11:45: Partnerségre törekszenek az önkormányzatokkal.

11:41: Minden eszközzel azon vannak, hogy segítsenek az embereknek, de a magyar gazdaság sikertelen volt akkor, amikor segélyekkel próbálkoztak – ezt arra a kérdésre mondta a miniszter, hogy várható-e a jelenleg 3 hónapos álláskeresési járadék hosszának meghosszabbítása.

11:39: Nagyon drágán fenntartott, elvileg szakemberek álló egységek is vannak, például az európai betegségmegelőzési központ, amely még január 9-én is azt közölte, hogy nincs bizonyíték a vírus emberről-emberre terjedésére. Január 17-én pedig azt írták, hogy az uniós megjelenés kockázata a betegségnek nagyon alacsony. A kérdés eredetileg arra vonatkozott, hogy a kormány mit gondol a WHO-ról, de erről a miniszter nem beszélt.

11:38: Könnyen lehet, hogy a polgármesterek a május 1-ei hosszú hétvégére ismét extra jogosítványokat kapnak, de erről jövő héten dönt a kormány.

11:37: Gulyás Gergely arról nem mondott véleményt, hogy mennyire védhet a maszk, de a nemzetközi példák is azt mutatják, hogy tömegközlekedésre, zárt térre vezették be a kötelező viselést, nem generálisan.

11:35: Akár hetekig is tarthat a május 3-ára várt tetőzés utáni állapot, amelyet Müller Cecília platónak nevez. Arra kell felkészülni, hogy amíg vakcina nincs, addig valamilyen formában a vírussal együtt kell élni. Nemzetközi megszólalók szerint szeptemberben, októberben lehet a vírusnak egy második fázisa, a hazai szakemberek is ezt valószínűsítik.

11:32: A kormány a zéró tolerancia híve – mondta Szentkirályi Alexandra arra, hogy emelkedhetett a családon belüli erőszakok száma. A kormányszóvivő azt mondta, hogy az áldozatsegítő központok folyamatosan üzemelnek, vannak éjjel-nappal hívható telefonszámok is. Működnek védett házak, ezek bővítésére is lehetőség van szükség esetén.

11:27: Nincs konkrétan olyan beruházás, ahol a kormány a gödi Samsung-gyárhoz hasonlóan járna el.

11:26: A fertőzöttek 10 százaléka lehet egészségügyi dolgozó, ez megfelel a nemzetközi tapasztalatoknak, de a miniszter ennél pontosabbat nem tudott mondani.

11:25: A Kínából érkezett eszközök jó része alkalmas és használható. A lélegeztetőgépeknél van szükség hosszabb ellenőrzésre.

11:22: Egyeztettek a cégekkel, többen jelezték, akkor tudják a munkavállalókat megtartani, ha nem zárják ki őket a támogatásból azért, mert korábban már bocsátottak el embereket. Ezért változtattak a szabályokon.

11:18: Minden jel arra utal, hogy Gál J. Zoltán felhatalmazva érzi magát, hogy politikai ügyekben intézményvezetők nevében írjon leveleket – közölte Gulyás Gergely arra a hírre, hogy a kormánysajtó szerint ez történt a Pesti Úti Idősek Otthonában.

11:16: Jövő hétfőtől Budapesten a tömegközlekedésen, illetve a boltokban is kötelező lesz a maszk viselése, Szentkirályi Alexandra erre azt mondta, hogy természetesen a kormány tagjai is betartják a szabályokat.

11:12: A május 4-re tervezett érettségi esetleges elhalasztása kapcsán Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy május 3-ra az egészségügyi rendszer készen fog állni, hogy a tömeges fertőzések esetén is mindenkiről tudjanak gondoskodni. Nem presztízs, és nem is politikai kérdés azonban a vizsgák megtartása. Maruzsa Zoltán tárgyal az érintettekkel, az ő felelősségükre is apellálva az államtitkár szabadon dönthet, hogy szükséges-e az érettségi elhalasztása. – Ha én most érettségiznék, örülnék, ha minél gyorsabban túl lennék rajta – fogalmazott a miniszter.

11:07: Örülnek annak, hogy az Európai Bizottság illetékese nem talált kivetnivalót a felhatalmazási törvényben. De ez nem fog véget vetni a vitáknak Gulyás Gergely szerint, hiszen a kormány tetteivel szembeni eddigi kritikák sem a tényeken alapultak szerinte.

11:03: Március 11-e óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt. Vannak, akik gyorsan el tudtak helyezkedni, de így is ennyien vannak, akiknek most nincs állásuk.

11:00: Beszélt a gödi Samsung gyárról is a miniszter, azt mondta, hogy a kormány így tud tömegesen munkahelyeket teremteni.

10:57: A kormány korainak tartja az olyan enyhítéseket, mint a diákok visszaengedése az iskolákba. A kijárási korlátozások egyelőre nem változnak, de a kormány a jövő héten már dönthet változásokról. Május 3-án új szakasz indul: megfelelő körülmények között biztosítani kell a leginkább veszélyeztettek helyzetét, de a gazdaság újraindítására szükség lesz.

10:56: A kormány döntött arról, hogy a honvédség fertőtleníteni fogja az idősotthonkat az intézményvezetőkkel egyeztetve.

10:54: A járvány kezdetkor matematikai modellszámításokat készítettek, ilyen helyzetben mindig a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni. Kizárólag szakmai döntés volt, hogy az ágyak ötven százalékát kell felszabadítani és 8000 lélegeztetőgépet kell szolgálatba állítani. A matematikai modellszámításokat Palkovics László miniszter csütörtökön fogja ismertetni.

10:51: A kormány időben felismerte a járványveszélyt és megfelelő intézkedéseket hozott – kezdte a tájékoztatót Gulyás Gergely. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a védekezésben, az egészségügy pedig felkészült legyen a helyzetre. Azt tudjuk, hogy a vírus csak vakcinával győzhető le – ez még nincs –, de az idő elegendő arra, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedések kezelésére készen álljon.

Ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol beszámol a kormány legfrissebb döntéseiről. Várhatóan bejelenti, hogy lesz-e bármilyen változás a kijárási korlátozások szabályain – például a sajtóban már felröppent a 65 év felettieknek a vásárlásra fenntartott idősáv szűkítése –, illetve kiderül, hogy a polgármesterek továbbra is extra jogosítványokat kapnak-e a hétvégére.